Wie is Jeff Koons en wat deed hij

Wie is Jeff Koons en wat deed hij

Jeffrey "Jeff" Koons (21 januari 1955) is een Amerikaanse kunstenaar bekend om zijn reproducties van banale voorwerpen-zoals ballon dieren geproduceerd in roestvrij staal met spiegelende afwerking oppervlakken.

Geschiedenis

Koons werd geboren in New York, Pennsylvania. Als kind ging hij van deur tot deur na school verkopen zoals onderandere cadeaupapier en snoep. Koons studeerde schilderkunst aan de School van het Art Institute of Chicago en het Maryland Institute College of Art .. Na zijn studie werkte hij als Wall Street commodities broker, terwijl hij zich wist te vestigen als kunstenaar. Hij kreeg erkenning in 1980 en vervolgens zette hij een fabriek-achtige studio in een SoHo loft op de hoek van Houston en Broadway in New York. Hij begon met dertig werknemers die elk een andere functie hadden in het maken van de kunstwerken.

Hij maakt objecten of beeldhouwwerken waarin hij kitsch(Benaming voor artistieke of literaire werken die worden geproduceerd om de algemeen heersende smaak aan te spreken en voornamelijk worden gekenmerkt door sentimentaliteit, sensatiezucht of gladheid.), handelswaar en porno tot kunst verheft.

Hij kreeg bekendheid

Hij kreeg ondermeer bekendheid met zijn oerburgerlijke sentimentele speelgoedbeestjes en poppetjes die hij eind jaren tachtig uitvergroot en in verschillende combinaties als beeldhouwwerk presenteerde. Bijvoorbeeld zijn door het Stedelijk Museum in Amsterdam aangekochte beeld ‘’Ushering in banality’’(zwelgen in platvloersheid)(1998), een varken voortgeduwd door een jongetje en twee engeltjes.

De gangbare interpretatie

De gangbare interpretatie is dat het varken staat voor de banaliteit, en dat Koons het kleine jongetje is dat het beest aanport zich in beweging te zetten. Het kunstwerk is gemaakt door vaklieden in een fabriek in Duitsland, waar dit soort beeldjes in het klein worden geproduceerd. Koons wil met het werk de vraag stellen aan de kunstwereld ‘’wat is kunst’’ en ‘’wie bepaald dat’’. Hij probeert een onderscheidt te maken tussen kunst en kitsch. Wie bepaald wat er in het museum mag en kan hangen of staan? Wiens smaak maakt het oordeel doorslaggevend? Koons werk, waarin hij het onbenullige tot kunst verheft en andersom, krijgt het predikaat van weerzinwekkende en inhoudsloze kitsch of dat van geniale neo-popart. In zijn werk stelt Koons de wijze waarop de consumptiemaatschappij de moderne mens bepaalt in zijn beeld van de werkelijkheid aan de orde. Daarbij spelen aspecten als sociale klassen, seksualiteit, media maar ook de functie van kunst tegenover populaire cultuur een rol. Hij werd midden in de jaren tachtig bekend met werken die bestonden uit stofzuigers in vitrines van pespex en basketballen in glazen watertanks. Ook liet hij vaklieden voorwerpen uit de massacultuur, vaak in of meer kitsch, afgieten in roestvrij staal, uit hout snijden of als keramiek vervaardigen. Een kernbegrip voor Koons is banaliteit: men voelt zich er altijd boven staan. Koons is meerdere malen aangeklaagd voor schending van het auteursrecht over zijn gebruik van reeds bestaande beelden, de originele werken van anderen, in zijn werk. Hij gebruikt bijvoorbeeld kleine kunstwerken die nooit beroemd zijn geworden als voorbeeld. Zoals gelezen maakt hij hier iets groots van. Om deze rede wordt hij telkens aangeklaagd voor schending van auteursrecht. Sommige van de rechtszaken verliest hij en andere wint hij. De meest recente rechtszaak is gewonnen door Jeffrey Koons



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden