Wat is een tabla

Inleiding

Ook zo fan van klassieke Indiase muziek? In dit artikel zal ik schrijven over de Indiase Tabla. Over wat het is, hoe je hem bespeelt en het ontstaan ervan.

De Tabla

De Tabla is een tweedeling noord Indiaas percussie instrument. Dit instrument bestaat uit de kleine trommel genoemd "Dayan"  en wordt bespeeld met de rechterhand. De andere trommel, veel groter en genoemd de " Bayan" wordt bespeeld met de linkerhand.  

De kleine trommel, de  "Dayan"  is gemaakt van hout. Het slagvel is gemaakt van meestal geiten of schapenleer. Het slagvel is strak op de kop van de trommel gemonteerd en wordt stevig gestrekt door leren strips. Het geluid van deze trommel is te verstellen door de houtjes. Hoe lager de houtjes, hoe strakker het vel getrokken wordt, hoe hoger het geluid.

De grote trommel, de " Bayan"  is gemaakt van metaal of koper. Ook hierbij is het slagvel gemaakt van geiten of schapenleer. Ook dit slagvel is strak getrokken door de lederen strips. In tegenstelling tot de " Dayan" hoeft deze trommel niet bijgesteld te worden en is vaak daarom ook niet voorzien van houtjes. De " Bayan" is namelijk de trommel die voor het bas-geluid zorgt en dient hierom zo laag mogelijk van frequentie te zijn.

Bespelen

De tabla wordt bespeelt met de gehele hand. De vingers, vingertoppen en handpalm van de hand wordt op verschillende manier gebruikt om het gewenste geluid uit de tabla te krijgen. Je bespeelt de tabla zittend op de grond in kleermakershouding. Je plaatst de tabla recht voor je. De " Baya" links, en de " Dayan'  rechts. De Tabla wordt afzonderlijk van elkaar en elk met één hand bespeelt. 

Ontstaan van de Tabla

Wie de tabla heeft uitgevonden is tot op de dag van vandaag onbekend. De tabla zelf bestaat echter wel al enkele eeuwen. Er gaan verhalen de ronde dat de tabla een doorgesneden vorm is van de " Pakhawaj" . Dit is één trommel. Ene Amir Khusro uit de 13e eeuw, een poet, dichter en indiaas muziekgeleerde zou de pakhawaj per ongeluk door midden hebben gebroken en toch de trommel proberen te bespelen, waardoor de tabla is wat hij nu is. Dit is echter gis werk en nooit vastgelegd.    

Hedendaagse Tabla

Tabla's behoren tegenwoordig tot een van de hoofdinstrumenten in de Indiase muziek. Ze begeleiden hele orkesten, worden gespeeld samen met de Sitar en Tambura. Ze begeleiden ook dansers van de klassieke Indiase dans, de "Kathak". Tegenwoordig word Tabla ook steeds vaker gebruikt in westerse muziek.  

Populaire Tabla Speler  

De meest populaire tablaspeler is Zakir Hussain. Zakir Hussain tourde al op een leeftijd van 12 jaar landen door, en gaf per jaar ongeveer 150 concerten. Zakir Hussain componeert, produceert musicals, en is daarnaast ook acteur. Hij geeft daarnaast nog les in Tabla in San Francisco en in Bombay.

 

 

 

Conclusie

Dit artikel is voor degenen die geïnteresseerd zijn in de Tabla. De Tabla is een krachtig instrument die de meeste mensen weet te strikken in zijn ritmes. Hij wordt standaard en veelvuldig gebruikt in de Indiase muziek maar is tegenwoordig ook veel te horen in de westerse muziek.