Wat is een bugel

Inleiding

Het woord bugel komt uit het Latijn en betekent os. De eerste bugels werden dan ook gemaakt van de hoorns van de os en werden gebruikt bij de jacht. Vanaf de vijftiende eeuw werd de bugel ook gebruikt door stadswachten en door soldaten in het leger. Met de bugel, die je van ver kunt horen, werd aangegeven of bijvoorbeeld een aanval moest worden ingezet of een andere actie moest worden uitgevoerd. Dat was erg handig, want mobiele telefoons waren er toen natuurlijk nog niet. Met behulp van de bugel kon je toch aangeven wat er moest gebeuren. De bugel was van koper, messing of zilver en bleef er tot in de 18e eeuw uitzien als de hoorn van de os. De bugel veranderde steeds een beetje van vorm en sinds de 19e eeuw ziet de bugel er uit zoals nu: met ventielen.

Koperen blaasinstrumenten

De bugel behoort tot de koperen blaasinstrumenten. Hiertoe behoren de hoorns, trompetten, trombones en tuba’s. De koperen blaasinstrumenten zijn verder in te delen in scherpe en zachte instrumenten. De bugel heeft een zachte klank. De trompet heeft een scherpe klank. De bugel is ontworpen door Adolphe Sax, die ook de saxofoon heeft ontworpen. Hij wilde een instrument met een zachtere klank dan de trompet en dat werd dus de bugel. De bugel behoort tot de groep saxhoorns en wordt gebruikt in verschillende soorten orkesten, waaronder het harmonie-orkest en het fanfare-orkest. Door de warme klank van de bugel wordt het instrument tegenwoordig ook steeds meer gebruikt bij popmuziek en bij jazzmuziek.

Hoe krijg je geluid uit de bugel?

De bugel heeft een grote klankbeker om de klank te versterken, 3 ventielen in het ventielhuis om verschillende tonen te kunnen blazen, er zijn enkele knopjes om vocht van het spelen weg te laten lopen en de bugel heeft een apart mondstuk. Om geluid uit de bugel te krijgen zet je het mondstuk van de bugel tegen je lippen en ga je uitademen door je instrument en je laat je lippen trillen. Zo krijg je geluid. Een bugel heeft, net als een trompet, drie ventielen. Door verschillende combinaties van de ventielen te gebruiken en door steeds weer andere lipspanning kun je verschillende tonen spelen. Door het ventiel in te drukken maak je het instrument langer en hoe langer de buis, hoe lager de toon wordt.

Onderhoud

De bugel heeft weinig onderhoud nodig. Af en toe in bad leggen is voldoende, zo gaat het vuil uit de bugel. Verder moeten de ventielen regelmatig een druppeltje olie hebben.

Orkest

Wil je een instrument gaan bespelen, dan kun je je het best aanmelden bij een muziekvereniging. Je kunt daar dan beginnen met het spelen van de blokfluit. Vervolgens, als je eenmaal een beetje het ritme begrijpt, de klanken en je noten kunt lezen, kun je de overstap maken naar een instrument, bijvoorbeeld een bugel. Nadat je eenmaal een aantal lessen hebt gehad kun je bijvoorbeeld gaan meespelen in een leerlingenorkest en misschien later in een echt orkest. Het bespelen van een instrument is in elk geval een leuke hobby.