Gitaar Tabs: zo werkt het

Inleiding

Tabs zijn bladmuziek voor mensen die geen noten kunnen lezen. Ze worden gebruikt door gitaristen en bassisten. Tabs is een afkorting van tablatures.

Zo zit het

In plaats van noten op een notenbalk, zie je een streepjespatroon met getallen er op. Als je het systeem kent is het bijzonder simpel, maar voor nieuwe gebruikers kan dit vrij ingewikkeld in frustrerend zijn. Daarom leg ik het bij deze uit.

Ten eerste: iedere maat bestaat uit liggende streepjes, gevolgd door een staand streepje. In dit geval (zie het figuur hieronder) gaat het om een zessnarige gitaar, in standaard stemming. Voor iedere beginmaat staat de stemming. Iedere rij met streepjes staat voor een aparte snaar.

Je kunt bij tabs niet zien hoe snel het nummer gespeeld wordt, dat moet je al weten, door naar het nummer te luisteren. Soms staat boven de maatbalk aangegeven hoe snel er gespeeld moet worden, maar in de meeste gevallen niet.

De getallen en speciale tekentjes

Op iedere tab staan getallen op één of meerdere van de zes lijnen (die dus staan voor de zes snaren). Als er een 3 op de bovenste lijn staat, betekent dat dat je op 3e fret van de hoogste snaar moet drukken. Als er een 0 staat, dan sla je de snaar open aan, dwz dat je geen fret indrukt en wel de snaar aanslaat. Zo simpel is het. Nu zul je regelmatig effecten en geinige skills aantreffen in tabs, omdat veel gitaristen dat nu eenmaal doen. Zo staat elke letter/teken voor een bepaald effect.

  • Hammer On --> als er bijvoorbeeld 7h9 staat, betekent dat dat je op de 7e fret drukt en de snaar aanslaat, en vervolgens de 9e fret indrukt, zonder de snaar opnieuw aan te slaan.
  • Pull Off --> als er bijvoorbeeld 9p7 staat, betekent dat dat je op de 9e fret én de 7e fret drukt en de snaar aanslaat, en vervolgens alleen de 9e fret los laat zonder opnieuw aan te slaan.
  • Sliding --> als er bijvoorbeeld 7/9 staat, betekent dat dat je op de 7e fret drukt en de snaar aanslaat, en vervolgens je vinger op de hals houdt en naar de 9e fret glijdt, zonder opnieuw de snaar aan te slaan.
  • Vibrato --> als er bijvoorbeeld 7~ of 7v staat, betekent dat dat je de snaar laat trillen/vibreren.
  • Bend/Release --> als er bijvoorbeeld 7b9r7 staat, betekent dat dat je de snaar op de 7e fret aanslaat, naar je toe trekt zodat de toon hoger wordt, tot het klinkt als de 9e fret, en vervolgens laar je snaar rustig weer terug, tot de normale positie.

Tips

  • Let op! Wat mensen regelmatig fout doen, is dat ze de bovenste lijn vergissen met de dikste snaar, omdat die het dichts bij is. De laagste lijn is de dikste snaar, dus vergis je niet!
  • Voor een gedetailleerde beschrijving (in het Engels) over tabs: zie de links hieronder, op de hieronder genoemde site kun je ook tablaturen vinden.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden