Wat wil je weten over de elektrische piano

Inleiding

De piano is één van de populairste muziek instrumenten. Wanneer je goed piano kan spelen, dan is dat een genot om naar te luisteren. Veel volwassenen vinden het leuk om piano te spelen, maar ook kinderen vinden het heerlijk om met muziek bezig te zijn. Sommige mensen hebben een echte ouderwetse piano in huis staan, ook wel de akoestische piano genoemd. Maar de elektrische piano wordt steeds populairder. De elektrische piano neemt bijvoorbeeld veel minder plek in beslag en ook kan je een koptelefoon aansluiten zodat je in stilte piano kan spelen. Dit klinkt als een keyboard, maar dat klopt toch niet. Een elektrische piano is zo ontwikkeld dat hij bijna net zoals een akoestische piano klinkt. Wat moet je allemaal weten over de elektrische piano?

Wat is een elektrische of digitale piano?

Een elektrische piano wordt ook wel een digitale piano genoemd. Toch zit er een verschil tussen deze twee. Je kan zeggen dat de digitale piano het jongere zusje is van de elektrische piano. Wanneer je op de piano gaat spelen worden de klanken door middel van een speaker en versterker doorgegeven. Bij een elektrische piano gaat dit via analoge geluidsgolven. Bij een digitale piano zijn geluiden van een akoestische piano opgenomen, ook wel samples genoemd. Deze klanken worden digitaal opgeslagen op de piano, zodat je tijdens het spelen klanken hoort die dicht bij de klanken van een akoestische piano komen.

Bij een elektrische piano heb je geen klankkast. Dat zorgt ervoor dat deze piano zo klein is. Wanneer je speelt worden er dus geen snaren aangeslagen, maar alle klanken zijn in de piano geregeld. Verder ziet de elektrische piano er hetzelfde uit als de normale akoestische piano. Zo is bijvoorbeeld het toetsenbord hetzelfde, net als de pendalen.

Voordelen en nadelen van de elektrische piano

Voordelen van een elektrische piano

Je hebt meerdere handige mogelijkheden met een elektrische piano die je bij een akoestische piano mist. Zo kan je bijvoorbeeld een koptelefoon aansluiten op de elektrische piano. Zo heeft een ander geen last van jouw gepingel. Dit is ideaal als je in een rijtjeshuis woont of bijvoorbeeld piano wilt spelen als de kinderen slapen.

Een andere mogelijkheid van een elektrische piano is dat je kan opnemen wat je aan het spelen bent. Je kan bijvoorbeeld je piano aansluiten op de computer. Op die manier kan je alles opnemen en later opnieuw afluisteren. Ook kan je bijvoorbeeld de elektrische piano aansluiten op een cd-speler. Op die manier kan je muziek uit je speakers horen en daarmee mee spelen. Zo lijkt het of je echt in een orkest speelt.

Een ander groot voordeel van de elektrische piano is de maat. Omdat je geen klankkast hebt, is deze piano een stuk kleiner dan de akoestische piano. Ideaal als je niet veel plek in je huis hebt. Ook kan je deze piano makkelijk opbergen.

Nadelen van een elektrische piano

Het allergrootste nadeel van een elektrische piano is dat het geluid nooit zo zal klinken als bij een akoestische piano. Ook al doen makers hun best om het geluid zo goed mogelijk te imiteren, het geluid van een akoestische piano klinkt toch net wat warmer. Verder is een elektische piano op een bepaalde manier gestemd. Deze stemming kan niet worden veranderd, waardoor het spelen van muziek met een andere stemming niet kan.

Conclusie

Er zitten een paar duidelijke verschillen tussen de elektrische en akoestische piano. Een elektrische piano is makkelijker in de omgang en heeft verschillende exra's. Zo neemt hij minder geluid in beslag en kan je bijvoorbeeld heel makkelijk een koptelefoon aansluiten. Een nadeel van de elektrische piano is dat je nooit hetzelfde geluid krijgt als een akoestische piano. Een elektrische piano is ideaal voor mensen met niet veel ruimte en die bijvoorbeeld graag hun muziek willen opnemen. Maar de echte piano liefhebber zal niet zo snel een elektrische piano aanschaffen en het gewoon bij de akoestische piano houden!Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden