Wat zijn de wereldjongerendagen

Wereldjongerendagen

Wereldjongerendagen. Je hoort er vaak over in het nieuws en je leest erover in de krant. Vele mensen denken "het is een bijeenkomst waar er een paar miljoen jonge mensen op afkomen, ergens in de wereld." Deze omschrijving is deels juist, maar het is veel meer dan dat. Omschrijf het meer als 'een intense beleving, waar mensen samen geloven en samen geloof beleven.'

Intense beleving

Waar en wanneer vinden de wereldjongerendagen plaats?

De wereldjongerendagen vinden om de drie jaar ergens plaats. De laatste editie, die van 2011, vond plaats in het Spaanse madrid. De volgende zijn al in 2013, een jaar vervroegd door het WK-voetbal, in het Zuid-Amerikaanse Rio de Janeiro. Een wereldstad waar deze wereldjongerendagen dus zeker niet mis staan. 

Op de Braziliaanse wereldjongerendagen worden zo'n vier miljoen jonge gelovigen verwacht. Een stormloop richting Rio dus. Uiteraard zullen heel wat jongeren vanuit Zuid-Amerika zelf komen (men schat 3.500.000, red.) en amper een deeltje van een ander continent. 

2000 Rome (Italië)
2002 Toronto (Canada)
2005 Keulen (Duitsland)
2008 Sydney (Australië)
2011 Madrid (Spanje)
2013 Rio de Janeiro (Brazilië)

Wat maakt de wereldjongerendagen zo speciaal/intens?

Als je de kranten openslaat en het nieuws bekijkt in de periodes van wereldjongerendagen hoor je heel wat jongeren zeggen: "Het is een intense beleving." Dat kan ook wel kloppen. Als je hier in België als jongere voor je geloof uitkomt, dan krijg je heel wat onbegrip en heel wat vraagtekens naar je hoofd geslingerd. Het is moeilijk te begrijpen voor iemand die zelf niet gelooft en er niets van beleeft. Als je dan ineens gaat beseffen dat er een viertal miljoen andere jongeren zijn die net als jij iets willen beleven in iets geloven dan geeft dit toch wel een speciaal gevoel.

De wereldjongerendagen geven gelovige jongeren de moed om samen te geloven en ook vooral verder te gaan in/met hun geloof. Samen in je eigen landje gemeenschap vormen en samen in je eigen dorp gemeenschap vormen is prachtig. God - waar dit geloof vooral om draait - brengt mensen samen en op een prachtige manier. 

De wereldjongerendagen geven de meeste jongeren heel wat kracht mee naar huis en laten hun geloof zo intens beleven dat ze ervan overlopen. Vele gelovigen komen stralend en vol van geloof terug van de wereldjongerendagen. Deze verspreiden dit dan weer en zo merk je dat je er als gelovige niet alleen voor staat. 

Tijdens die wereldjongerendagen snuiven de meesten wat van de plaatselijke cultuur op. Naast dit zijn er ook de eigenlijke wereldjongerendagen. Een vijftal dagen van catechese, vieringen en vooral gesprek met andere gelovigen. Deze twee weken zijn precies de brandstof die gelovigen nodig hebben om er weer drie jaar tegenaan te kunnen. Zo kunnen ze de vraagtekens en het onbegrip blijven afweren en verder gaan in een leven dat hen gelukkig maakt.

Eigen ervaringen

Zelf ben ik er nog geen enkele keren bij geweest. Zelf ben ik wel diepgelovig en het geloof raakt me echt. Ik heb meerdere vriendin die getuigden over wat ik hierboven heb beschreven. In Rio de Janeiro zal ik er volgend jaar wel bij zijn. Het bedraagt een redelijk kostenplaatje om er te geraken, maar wat je ervoor terugkrijgt is heel groot. Ik verwacht dat ik de gelukkigste man op aarde zal zijn als ik terug ben.

Conclusie

Hopen we dat heel wat jongeren blijven deelnemen aan de wereldjongerendagen en daardoor gelukkig worden. Ik hoop ook dat de betekenis van de wereldjongerdagen wat mag verspreid worden zodat ook heel wat ongelovigen hiervan te horen krijgen. Niet dat ik wil zeggen dat iedereen zich moet bekeren, maar een beetje begrip en misschien een beetje steun voor gelovigen zou niet misstaan. Waarom zou dit niet kunnen als de mensen er gelukkig van worden en dat dan ook uitstralen.