Wat vieren we met Kerstmis

Inleiding

Wellicht is Kerstmis de bekendste en grootst gevierde feestdag ter wereld. Tientallen miljoenen mensen komen op 25 en 26 december gezellig bij elkaar om de kletsen, samen te eten en cadeautjes open te maken. Overal worden kerstbomen opgetuigd en lichtjes opgehangen om een zo gezellig mogelijke sfeer te creëren. In dit artikel vind je nog meer belangrijke informatie over Kerstmis. Wat vieren we bijvoorbeeld eigenlijk op deze dagen? En hoe?

Wat vieren we

Tijdens Kerstmis, vaak kort ‘’Kerst’’ genoemd, vieren we één van de belangrijkste gebeurtenissen in het christelijke geloof: de geboorte van Jezus Christus. Hierover wordt gesproken in de evangeliën van Mattheus en Lucas. Vooral in het evangelie van Lucas wordt erg veel geschreven over zijn geboorte in Bethlehem, een stad in het huidige Palestina. De geboortedag van Jezus is volgens vele Oosterse kerken geweest op 25 december en zij vieren Kerstmis dan ook op 25 en 26 december. Aanhangers van de Armeens-orthodoxe kerk vieren het op 6 januari. In het Westen worden de data van de Oosterse kerken aangehouden. De datum waarop Kerstmis wordt gevierd, is omstreden. Tijdens de geboorte van Jezus waren er volgens de evangeliën namelijk schapen aanwezig in de weiden rondom Bethlehem. Het is echter uiterst zeldzaam dat er schapen buiten staan in Bethlehem rond 25 december, maar niet geheel onmogelijk.

Een andere theorie over de datum van Kerstmis heeft te maken met de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk nog bestond, werd er op/rond 25 december altijd een feest gevierd waarbij de zonnegod Sol Invictus geëerd werd. Jezus Christus stond bekend als ‘’het grote licht, de zon in de wereld’’ en daarom zou onder keizer Constantijn I besloten zijn om de geboortedag van Jezus ook te vieren op 25 december. Het is overigens erg bijzonder dat Kerstmis zo’n enorm grote feestdag is, en Pasen niet. Bij Pasen wordt herdacht dat Jezus opstond uit de dood en deze dag heeft vaak een grotere waarde voor christenen. Waarschijnlijk is Kerstmis zo populair geworden door de gezellige sfeer die erbij hoort.

Wie vieren het

Kerstmis is al tijden geen feest meer dat alleen door Christenen wordt gevierd. Onder deze groep mensen wordt het feest wel het grootst gevierd. Tegenwoordig wordt ook door veel niet-Christenen en ook door mensen van andere geloven in meer of mindere mate het Kerstfeest gevierd. De sfeer, lichtjes, cadeaus en andere activiteiten zorgen ervoor dat Kerstmis door mensen uit allerlei groepen van over de hele wereld wordt gevierd.

Hoe vieren we het

In de Kerk wordt Kerstmis (samen met Pasen) vanzelfsprekend het meest en grootst gevierd. Traditiegetrouw wordt er op kerstavond en op de eerste dag van Kerst een mis gehouden en ook vaak een nachtdienst. De Kerstdienst behoort tot de populairste diensten van het jaar. Ook de Paus besteed de nodige aandacht aan het feest. Hij houdt een toespraak die onder andere in Nederland live op televisie wordt uitgezonden. Dat doet hij vanuit de Sint-Pietersbasiliek. Hij wenst de wereld in ruim zestig verschillende talen een zalig en prettig Kerstfeest. De Paus is niet de enige persoon die een toespraak houdt, ook de Nederlandse koning Willem-Alexander en de Belgische koning Filip doen dit ieder jaar.

Bij mensen thuis wordt er ook veel veranderd om Kerstmis te kunnen vieren. Bijvoorbeeld door versiering in huis. De bekendste versiering is een kerstboom. Dit is vaak een dennenboom. Die boom wordt versierd met slingers, hangers, ballen en lampjes (vroeger waren dat kaarsjes). Op 6 januari wordt de kerstboom vaak weer weggedaan. Kerststukjes worden ook vaak als leuke versiering gezien. Ook een kerststal is een geliefd item om de Kerstgedachte over te brengen. In dit vaak houten kleine huisje worden beeldjes geplaatst van Jezus, Maria, Jozef, de herders met vee, de Wijzen en een engel. Het is overigens niet zeker dat Jezus in een stal is geboren. Justinus de Martelaar (die leefde in de eerste eeuw na Christus) heeft geschreven dat Jezus in een grot is geboren. Ook is bekend dat eeuwen geleden in het tegenwoordige Palestina uitgehakte rotswanden soms als stal werden gebruikt. Dat maakt de theorie dat Jezus in een grot is geboren is dus niet helemaal onwaarschijnlijk.

Op eerste en tweede Kerstdag komen veel families gezellig bij elkaar. Ze eten samen met elkaar en kletsen gezellig bij. Dit is een erg populaire manier om Kerstmis te vieren. Populaire gerechten om te eten zijn konijn, kalkoen en heerlijk ijs als nagerecht. Het ‘’samenkomen’’ is een veelvoorkomend element tijdens deze feestdag. Zo worden er ook veel leuke evenementen georganiseerd of gaan gezinnen een dagje uit, bijvoorbeeld naar het circus of een familiefilm. Verder staat Kerstmis in het teken van muziek. Enkele bekende liederen zijn ‘’Stille nacht’’, ‘’Jingle Bells’’ en ‘’Last Christmas’’.

Als laatste wordt Kerstmis gevierd met de Kerstman. Vooral in de Verenigde Staten is dit een populaire traditie. Het is te vergelijken met wat wij vieren tijdens Sinterklaas. De Kerstman geeft ook cadeautjes aan kinderen. Verschillen zijn dat de Kerstman op de Noordpool zou wonen, niet met een paard maar met een vliegende slee zich voortbeweegt en zich laat helpen door elfjes.

Andere christelijke feestdagen

Driekoningen – 6 januari

● Carnaval - de drie dagen voor Aswoensdag

● Aswoensdag - 46 dagen voor Pasen

Palmzondag - de zondag voor Pasen

Witte Donderdag – de donderdag voor Pasen

Goede Vrijdag – de vrijdag voor Pasen

● Stille Zaterdag - de dag voor Pasen

Pasen – de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente

Hemelvaart – 40 dagen na Pasen

Pinksteren – 50 dagen na Pasen

● Allerheiligen - 1 november

 Allerzielen - 2 november

Conclusie

Kerstmis is één van de grootste feesten dat op de wereld wordt gevierd, op 25 en 26 december. Op deze christelijke feestdag wordt van oorsprong herdacht dat Jezus Christus werd geboren. Wegens de gezellige sfeer vieren tegenwoordig ook veel niet-Christenen kerstmis. Kerst wordt gevierd door middel van versieringen, diners, evenementen, cadeaus en nog veel meer. Prettig kerstfeest!

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Beeblebrox