Crisis in de Bijbel

Crisis een woordje met grote gevolgen

Crisis, het woordje heeft maar zes letters, maar een enorm grote invloed op het leven van mensen. Europa en dus ook Nederland is in een economische crisis beland. Dit betekent dat steeds meer mensen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Ze houden een steeds groter stuk maand over aan het einde van hun geld. In Nederland konden we ons een aantal jaren geleden niet voorstellen dat er gezinnen zouden zijn die onvoldoende te eten zouden hebben. De Voedselbank krijgt het steeds drukker en het einde is nog niet in zicht. Een economische crisis is een van de vormen van crisis. Een ander vorm is een psychologische crisis. Van Dale zegt hierover dat het een toestand is, waarin oude levensgewoonten niet meer toereikend zijn voor een harmonische oplossing van de gerezen moeilijkheden. 

Een psychologische crisis in de begintijd

In de begintijd van de Schepping deed zich een psychologische crisis voor. Adam en Eva hadden op aanraden van de slang van de verboden vrucht in het midden van de hof gegeten (Gen. 3:3). Zij kwamen daardoor direct in psychische moeilijkheden. Want zij gingen zich voor hun naaktheid schamen. Liepen ze eerst frank en vrij door de Hof van Eden, nu zagen zij dat zij naakt waren. Om die crisis te baas te worden, maakten ze zich schorten van vijgenbladeren. En God durfden ze ook al niet meer onder ogen te komen. God heeft het kledingprobleem van Adam en Eva opgelost door kleren van dierenvellen te maken. Maar daarmee waren nog niet alle problemen opgelost. Er volgde ook een economische crisis. 

De eerste economische crisis

Eerst konden Adam en Eva alles gratis van de bomen, struiken en van het veld eten. Maar na het eten van die ene verboden vrucht werden zij uit de Hof van Eden verbannen en moesten zij zelf voor hun eten gaan zorgen (Gen. 3:17). De gevolgen van de ongehoorzaamheid van Adam en Eva zijn enorm geweest voor het verdere mensdom. Alle crisissen waarin de wereld nu verkeert zijn, volgens de Bijbel, allemaal terug te voeren op die ene dag. De dag dat er van die verboden vrucht gegeten werd.

Oplossingen zoeken

Wat doen mensen om uit een economische crisis te komen? Mensen zijn vindingrijk in het bedenken van oplossingen voor hun problemen. Zo zijn er alleenstaanden die samen met hun buren eten. Eén keer koken voor een aantal mensen is goedkoper. En samen opeten is nog gezellig ook. Anderen delen tips waarmee je aardig kunt besparen. Als je om je heen kijkt, zie je talloze voorbeelden van oplossingen. In de Bijbel staan ook voorbeelden van oplossingen om een crisis het hoofd te bieden. 

- De crisis ontvluchten

Er heerste een hongersnood in Bethlehem (Ruth1 en verder). Om de hongersnood te ontvluchten ging Elimelek met zijn gezin op reis naar Moab. Daar zou wel voldoende voedsel zijn. Moab lag aan de andere kant van de Dode Zee. Het gezin moest een flinke tocht ondernemen om de crisis te ontvluchten. Ze gingen emigreren.

- Gebruik maken van je rechten

De mannen uit het gezin, Elimelek en zijn beide zoons, stierven. De twee zoons waren met Moabitische vrouwen getrouwd. Er bleven drie weduwen achter. Weduwe zijn was in de tijd van de Bijbel beklagenswaardig. De weduwe van Elimelek en haar ene schoondochter Ruth vertrokken naar Bethlehem. Eenmaal daar aangekomen nam Ruth het initiatief om aren te gaan lezen. Dit was een recht van de arme mensen. Een voorbeeld van een antieke sociale wet.

- Een voorraad aanleggen

Een ander voorbeeld van een oplossing is de manier waarop Jozef te werk ging (Gen. 41). Sla in goede jaren een voorraad op, om in slechte jaren geen honger te hoeven lijden. Een appeltje voor de dorst noemen we dat. Tegenwoordig zijn er spaarrekeningen waarop je, als het financieel goed met je gaat, wat geld op kunt zetten.Appeltje voor de dorst

Dit waren slechts enkele voorbeelden uit de Bijbel. De regeringen hebben tot nu geen oplossingen voor de crisistijd waarin we leven. Het is voor velen een slechte tijd. Maar ook een tijd die mensen creatief maakt.

Samen staan we sterk. Dus help elkaar de crisis door.

 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden