Hoe boek je de Inca Trail in Peru naar Mach Picchu

Inleiding

De Inca trail is een van de routes naar Machu Picchu, een stad van de Inca's die de Spanjaarden nooit gevonden hebben en daardoor niet is vernietigd. In dit artikel staan tips voor het boeken van een trekking (wees er vroeg bij), aanbevolen reisorganisaties en tips ter voorbereiding.

Stappen

  • De beste tijd om in de Andes of Amazon te trekken is in het koudere droge seizoen dat loopt van mei t/m september. In de natte maanden van januari t/m maart loop je het risico dat het uitzicht slecht is of verdwijnt in de wolken. In februari is de Inca trail geheel gesloten, omdat dan het jaarlijkse onderhoud plaatsvindt. In het hoogseizoen is het noodzakelijk op tijd te reserveren voor deze trekkings, het liefste een paar maanden van tevoren.
  • Veel toeristenorganisaties organiseren naast de Inca Trail ook trips naar verder afgelegen ruines als Vilcabamba of Choquequirau. Deze laatste kan gecombineerd worden met een 5 daagse trekking naar Machu Picchu of een nog spectaculairdere route is een 7 of 9 daagse trekking van Huancacalla, in welke je hoogtes van meer dan 5000 meter bereikt. Een andere pouplaire route is de 5 tot 7 daagse route rond Southern Peru’s highest peak Ausantage (6384 meter).
  • Prijzen voor grote groepen tochten staan niet altijd vast. Vraag daarom goed rond naar de voorwaarden en geef duidelijk je wensen aan. Er zijn grote verschillen in het aantal mensen per tent, het aantal baggagedragers, het eten en hoe vroeg er wordt gestart ’s ochtends. Houd er rekening mee dat goedkope organisaties vaak hun naam veranderen vanwege de belasting voordelen voor startende organisaties. Vraag naar up to date informatie bij andere backpackers voor low budget trips.

De volgende reisorganisaties worden vaak aangeraden:

  • Andean Treks (http://www.andeantreks.com ), een locale bergbewoner die al meer dan 20 jaar in Cuzco woont. Deze organisatie heeft een van de beste gidsen en klim uitrustingen.
  • Aventours (http://www.aventours.com ). Deze agency is duur, maar heeft hele goede gidsen, uitrusting, eten en services.
  • Peru treks (http://www.perutreks.com ), lokale eigenaar, ecobewuste organisatie met goede gidsen, het investeert ook in een ethische behandeling van tassendragers. Wordt sterk aanbevolen.
  • Q’ente (http://www.qente.com ). Deze organisatie biedt veel alternatieve routes voor de klassieke Inca trail.

Tips

Slaapzakken en andere uitrusting kan gehuurd worden bij de meeste reisorganisaties in Cuzco. ’s Nachts wordt het ontzettend koud daar, dus zorg voor een dikke slaapzak en neem genoeg warme kleding mee. Doe stevige schoenen aan, neem regenkleding, anti-muggen spul, sunblock, een zaklamp een eerste hulp pakketje mee. Kaarten worden verkocht bij South American Explorers (http://www.saexplorers.org ) in Cuzco. Aangezien het onderweg niet mogelijk is om eten of snacks te kopen (water wel) en je alleen voorzien wordt van 3 maaltijden per dag bij de georganiseerde tours, is het verstandig zelf wat mee te nemen. Wat kleingeld als fooi voor baggagedragers of portiers is gebruikelijk.