Hoe kies je een boek voor je boekenlijst

Inleiding

Op iedere middelbare school wordt het gevreesd, een boekenlijst met de bijbehorende verslagen. Met de technologie van tegenwoordig is een papieren boek lezen niet meer iets waarmee we graag opgroeien. De meeste scholieren zien het lezen van boeken ook als iets negatiefs. Wanneer je niet zo van lezen houdt, is het wel belangrijk dat je voor de boeken die je toch echt moet lezen, wel boeken pakt die bij je passen, zodat je het lezen niet erger maakt dat het al is. In dit artikel worden een aantal handige tips gegeven om te bepalen of een boek echt bij je past. Want hoe kies je nou eigenlijk een goed boek voor je boekenlijst? 

Onderwerp

Het belangrijkste criterium voor het kiezen van een goed boek voor je leeslijst is misschien wel het onderwerp. Iedereen heeft voorkeuren qua verhalen. De een houdt meer van zoetsappige verhalen waar de liefde in centraal staat, de ander geeft de vookeur aan bloedstollende thrillers of middeleeuwse romans. 

Er zijn tal van genres, en het uitkiezen van een boek dat bij je past wordt daardoor niet gemakkelijker. Gelukkig wordt je door school vaak een handje geholpen. Het doel van een leeslijst is namelijk dat je kennis leert maken met de verschillende vormen literatuur en daardoor een eigen smaak ontwikkelt. Boeken die jij aan het begin van je middelbare schoolcarriere misschien leuk vindt, interesseren je aan het einde wellicht niet meer. Vaak wordt er bij een leesopdracht een genre gegeven waar het boek dat je kiest aan moet voldoen, of er wordt zelfs een boekenlijst uitgereikt waar je een boek uit moet kiezen. Dat maakt het kiezen van het onderwerp dan iets makkelijker.

Mocht er geen boekenlijst uitgereikt worden, dan is het misschien voor jou een uitdaging om eens een ander genre te proberen, iets wat je nog niet zo goed kent en waar je eigenlijk nog geen oordeel over hebt. Je merkt tijdens het lezen van het boek al snel genoeg of het genre je bevalt of niet, en zo niet, dan kun je altijd nog een ander boek kiezen! 

Niveau

Een tweede criterium waar je goed bij stil moet staan als je een boek kiest voor je leeslijst, is het niveau van het boek. Ben je een boekenwurm die wel van een uitdaging houdt en graag hoge ogen wil gooien met het leesdossier, dan kun je beter gaan voor een boek met een hoger niveau. Houd je echter niet zo van lezen en lees je de boeken alleen 'omdat het moet'? Dan is het verstandig om een boek te kiezen met een iets makkelijker niveau, opdat het lezen niet meer een straf wordt dan het al is voor jou.

Het niveau van een boek bepaal je op verschillende manieren. Sommige schrijvers, zoals Harry Mulisch, staan er om bekend om iets moeilijkere boeken te schrijven, met een ingewikkelder plot, lastigere woorden en meerdere schrijftechnieken. Door de eerste paar bladzijden van een boek te lezen merk je al gauw of het niveau bij je past. Vind je dat er veel moeilijke woorden in staan en ben je na die eerste paar bladzijden de draad al kwijt? Dan kun je beter een iets makkelijker boek pakken. Als je twijfelt over het niveau van het boek kun je dat op internet opzoeken, er zijn tal van websites waar boeken op niveau gerangschikt zijn, maar je kunt het ook vragen aan een docent Nederlands of aan een medewerker van de bibliotheek. 

Uiterlijk van het boek

Als je na een lange zoektocht eindelijk een boek hebt gevonden dat je wel leuk lijkt, is het verstandig om naar het uiterlijk van het boek te kijken. Maar let op! Het uiterlijk van een boek zegt niet altijd iets over de inhoud, daarom is het belangrijk om naast de kaft, de titel en de flaptekst ook even door het boek te bladeren en kort wat stukjes te lezen. Ben je geboeid door wat je leest? Als je de eerste pagina hebt gelezen, zou je dan het liefst verder willen lezen omdat je nu al gegrepen bent door het verhaal? Dan past het boek bij jou! Twijfel je, of het boek iets voor je is? Dan kun je het gerust meenemen en thuis het eerste hoofdstuk of de eerste 20 bladzijden lezen. Merk je na die eerste paar bladzijden dat het boek alsnog niet leuk is, ga dan op zoek naar een ander boek, want er is niets zo vervelend als het lezen van een boek dat je niet interesseert! 

Conclusie

Een boek uitkiezen voor je leeslijst is niet makkelijk, want er zijn duizenden boeken geschreven over allerlei verschillende onderwerpen. Vooral wanneer je niet zo'n fervente lezer bent, is het belangrijk een boek te kiezen dat echt bij je past. Dat doe je door te kijken naar het onderwerp van het boek, het niveau en het uiterlijk van het boek. Maar het belangrijkste is toch altijd dat je een aantal pagina's leest en niet meteen opgeeft als het je niet bevalt. Mocht het boek echt niet bij je passen? Zoek dan een ander boek om je leesplezier niet te bederven. Veel succes!