Wat is Wreck This Journal

Inleiding

Veel mensen zeggen dat boeken en lezen saai zijn. Het zou niet actief en spannend genoeg zijn. Niets is echter minder waar als naar het internationaal succesvolle boek ‘’Wreck This Journal’’ van Keri Smith wordt gekeken. Iedereen kan uren plezier beleven met dit boek. Het is dan ook geen normaal boek met alleen maar letters erin. Jij bent namelijk zelf de persoon die het boek compleet maakt!

Keri Smith

Keri Smith is geboren in Canada. Ze is een schrijfster, illustrator en guerilla-artieste. Guerilla-artiesten maken geheel anoniem kunstwerken op straat. Ze is getrouwd met Jefferson Pitcher. Als freelance-illustrator heeft Keri Smith onder andere gewerkt voor de gerenommeerde bladen ‘’The Washington Post’’ en ‘’The New York Times’’. Ook heeft ze in het verleden verschillende lezingen gegeven op universiteiten en creatieve scholen over heel Noord-Amerika. De boeken die Smith schrijft gaan dan ook voornamelijk over de creatieve geest van de lezers van de boeken. Ze wil dat haar boeken je creatieve geest openen. Naast Wreck This Journal, waar ook een Nederlandse versie van is verschenen, schreef ze onder andere ‘’This is not a book’’, ‘’Finish This Book’’ en ‘’Mess’’. In al deze boeken zet ze de lezers aan tot creativiteit en handelen. Haar boeken zijn onder meer in het Spaans, Duits en Frans vertaald.  

Wreck This Journal

Het boek Wreck This Journal werd voor het eerst uitgebracht in 2007 door uitgever ‘’Penguin Group’’. In Nederland wordt het sinds juni 2010 uitgegeven door ‘’Unieboek’’. In ons land is dit boek erg populair en na twee jaar is Wreck This Journal al toe aan de twaalfde druk.

De spreuk die onlosmakelijk met dit boek verbonden is, is ‘’creëren is vernietigen’’. Dit is duidelijk te merken aan de opdrachten die de lezer voor zich krijgt. Zo is één van de eerste opdrachten om de rug van het boek te breken. Verder moet de lezer ook nog expres koffie morsen op een bladzijde, verf op het boek gooien, bladzijdes uitscheuren, het boek mee onder de douche nemen en ga zo nog maar even door. Iedereen kan de opdrachten in het boek anders opvatten waardoor Wreck This Journal na alle opdrachten te hebben uitgevoerd bij iedereen er anders uit kan zien. Wellicht is het boek daarom ook zo immens populair; het boek is iets van jezelf. Alleen jij bepaalt hoe het eruit komt te zien en wat ermee gebeurt. En misschien ben je naderhand ook wel stiekem trots op het behaalde resultaat…

Andere boeken

Als je fan bent van Wreck This Journal of het gewoon een leuk idee vindt, dan heb je geluk! Er zijn nog vele andere boeken uitgebracht die min of meer hetzelfde principe aanhouden als Wreck This Journal. Een aantal daarvan zijn zoals al werd beschreven ook door Keri Smith geschreven.

This is not a book: dit boek is ook geschreven door Keri Smith en er bestaat een Nederlandse uitgave van. Het idee van ‘’This is not a book’’ is om te laten zien wat je allemaal met een boek kunt doen naast het simpelweg lezen. Smith vraagt haar lezers bijvoorbeeld om het boek te gebruiken als muziekinstrument.

Mess: geschreven door Smith. Het is goed te vergelijken met Wreck This Journal. Bij de opdrachten in dit boek moet je ook pagina's bevuilen, bekrassen en in stukjes knippen.

My future listography: geschreven door Lisa Nola. Dit boek bevat ruimte voor zo’n 70 lijstjes die je kunt maken. Al deze lijstjes hebben te maken met dingen die je nog eens wilt doen in de toekomst. Welke steden wil je bijvoorbeeld nog eens bezoeken? En welk gerecht wil je nog zeker een keertje proeven? Dit boek is (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Conclusie

Wreck This Journal is een boek dat is geschreven door de Canadese auteur Keri Smith. In het boek staan opdrachten waardoor het boek flink toegetakeld wordt, zoals ‘’neem het boek mee onder de douche’’. Andere boeken waar je creatief mee bezig kan zijn, zijn ‘’This is not a book’’ en ‘’My future listography’’.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Twice25