Wat te doen tegen een writersblock

Inleiding

Een bekend fenomeen onder schrijvers is het writersblock. In het Nederlands betekent dat schrijversblok. Wanneer je hiervan last hebt lukt het je voor een langere tijd gewoon niet om een goed woord op papier te krijgen. Je bent dan nergens tevreden over en gooit je tekst gelijk weer weg. Wat nog erger is, is dat je 0,0 inspiratie hebt en dus helemaal niet kan beginnen aan een verhaal, artikel of iets dergelijks. De oorzaak van een writersblock is niet altijd duidelijk. Een ding dat weleens als oorzaak wordt genoemd is een grote verandering in je leven, zoals beginnen aan een nieuwe opleiding of relatie. Je interesses en focus vallen dan weg van het schrijven. Maar hoe is een writersblock nou te verhelpen?

Stop niet met schrijven

Het ergste wat je tijdens een writersblock kunt doen, is stoppen met schrijven! Door op te geven zal je niet uit dit diepe dal geraken. Het is wel slim om tijdelijk iets minder proberen te schrijven. Ga nieuwe dingen doen, richt je aandacht op andere zaken. Wellicht komen er zo wel nieuwe ideeën en inspiratie in je op. Je kunt ook tijdelijk op een andere manier gaan schrijven. Focus je niet constant op het (niet kunnen) schrijven van een nieuwe bestseller, maar krabbel gewoon wat. Maak een Word-document aan of pak er een kladblokje bij en begin te schrijven, schetsen of te tekenen. Schrijf wat er in je opkomt, zonder steeds na te lezen wat je al genoteerd hebt. Laat deze aantekeningen dan een paar dagen voor wat het is. Kijk na die periode aandachtig door je krabbels heen en wellicht geven deze je nu ideeën. Dit komt doordat je op een frisse en nieuwe manier inspiratie bent gaan vergaren. Fris tegen het schrijfproces aan blijven kijken, helpt altijd.

Maak je geen zorgen over de kwaliteit

Het is mogelijk dat je in de schrijversblok terecht bent gekomen doordat je te kritisch naar jezelf toe bent geweest. Wellicht heb je datgene dat je geschreven had, te streng beoordeeld. Je moet een tekst nooit gelijk afkeuren. Je moet het de kans geven om het te laten ontwikkelen. Wanneer je niet tevreden bent met een stuk tekst, moet je het dus niet gelijk weggooien. Ga gewoon door met schrijven en dan komen de goede ideeën en aanpassingen vrijwel vanzelf. Wanneer je in een schrijversblok zit is het al helemaal belangrijk om niet kritisch te zijn. Sterker nog: geef jezelf helemaal geen feedback! Ook al weet je dat datgene wat je schrijft nergens op slaat of grammaticaal van geen kanten klopt, blijf doorschrijven! Belangrijk is om weer op gang te komen in het schrijfproces, niet om gelijk perfecte verhalen af te leveren.

Werk in een stimulerende omgeving

Veel schrijvers werken graag in rust en alleen: op de slaapkamer of op een kantoor. Vaak is dit erg verstandig. Hier word je niet gestoord en kun je met opperste concentratie werken. Maar een kantoor is nou niet echt een stimulerende omgeving. Het is geen plek waar je tijdens een schrijversblok tot nieuwe inzichten en grootse ideeën gebracht zal worden. Zoek daarom een stimulerende plek op. Ga bijvoorbeeld in een stadspark zitten en schrijf over de mensen die je langs ziet komen. Hoe zouden ze kunnen heten? Wat is hun beroep? Waarom zijn ze in het park? Wat zit er in de tas die ze bij zich dragen? Tientallen vragen zullen opborrelen wanneer je naar een levendige plek gaat. Dit kan heel goed helpen om het schrijfproces weer op gang te krijgen en wellicht geeft het je een geheel nieuw verhaalidee door die ene persoon die zojuist langs je is gelopen!

Conclusie

Een writersblock is de situatie waarin een schrijver voor een langere tijd geen woord op papier krijgt. Het lukt hem/haar maar niet om verder te schrijven aan een verhaal of een artikel. Een writersblock is erg vervelend. Je kunt proberen een writersblock te verhelpen door ten eerste vooral niet te stoppen met schrijven. Je moet op gang blijven en het niet opgeven. Geef jezelf ook geen feedback en kijk niet kritisch naar wat je wél op papier krijgt. Tenslotte kun je naar een stimulerende en inspirerende plaats gaan, zoals een druk stadspark.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Pratheepps