Welke rol speelt de steen van Rosetta

WELKE ROL SPEELT DE STEEN VAN ROSETTA ?

Eigenlijk moet je zeggen: welke rollen speelt de steen van Rosetta. De steen van Rosetta werd door soldaten van Napoleon ontdekt toen ze aan een fort werkten.

*Wat was het doel van de tekst op de steen van Rosetta?

*Waarom is de steen van Rosetta zo belangrijk geworden?

Wat was het doel van de tekst op de steen van Rosetta?

In 196 voor Chr. werd koning Ptolemeus V Epiphanes bedankt omdat hij een weldoener was geweest. De priesters van Memphis, destijds een belangrijke stad in Egypte, hebben dat gedaan in de vorm van een gebeitelde tekst. Door hun actie kunnen we ook nu nog kennis nemen van de goede daden van die koning, de tekst is in drie schriften in de steen gebeiteld.

Wie was Ptolemeus V Epiphanes?

Hij wist waarom hij koning was, namelijk om te dienen. Hij was zowel een weldoener voor de tempels als voor de priesters die er woonden. Ook voor zijn onderdanen was hij goed. Hij heeft geld en graan aan de tempel gegeven. Ook deed hij veel voor de welvaart van Egypte en voor de tempelbouw. Hij was niet bepaald gierig want aan sommigen heeft hij het gehele bedrag belasting terug gegeven en aan anderen een deel van de belasting. Dat allemaal opdat het goed zou gaan met het volk gedurende zijn regering. Ook de schulden aan de kroon en aan de rest van Egypte heeft hij verminderd en bovendien heeft hij gevangenen vrij gelaten. Hij was de goden welgezind en bepaalde dat zij blijvend van inkomsten uit geld en goederen mochten genieten.

Napoleon Bonaparte

Twintig eeuwen later, in 1799 had Napoleon duidelijk andere ambities dan de Egyptische koning. Na een aantal overwinningen wilde hij meer en nog meer. Hij ging zelfs naar Egypte. In Egypte waren zijn soldaten bij de plaats El Rashid (destijds Rosetta) werkzaam aan een fort, toen ze de steen vonden.

Waarom is de steen van Rosetta zo belangrijk geworden?

Op de steen staat een tekst over koning PtolemeusV Epiphanes op drie manieren gebeiteld:

*De bovenste tekst in Egyptische hiërogliefen die in de tijd van Napoleon nog niet waren ontcijferd. Een hiëroglief is een teken dat een woord of een deel van een woord voorstelt.

*De middelste tekst in Demotisch schrift, een schrift dat ongeveer 600 voor Chr. in Egypte is ontwikkeld. Dit schrift was reeds ontcijferd.

*De onderste tekst is gebeiteld in het Griekse alfabet. Het Griekse alfabet is rond 900 voor Chr. ontwikkeld. Dit alfabet wordt nog steeds gebruikt.

Door die "drietaligheid" van de tekst was de steen van Rosetta een belangrijk, zo niet het belangrijkste hulpmiddel bij het ontcijferen van het hiërogliefenschrift. Deze klus is door Jean-François Champollion geklaard. In 1822 heeft hij een hiëroglifisch alfabet gepubliceerd. Hij heeft veel papyri uit het oude Egypte vertaald en is in 1831 tot hoogleraar benoemd. Daar heeft hij niet lang van mogen genieten, want een jaar later is hij gestorven. Na zijn dood heeft zijn broer zijn werk voortgezet en heeft een woordenboek en een grammatica uitgegeven waaraan eerst Jean-François gewerkt had.

Waar bevindt de steen van Rosetta zich nu?

Wil je de echte steen gaan bekijken, dan moet je naar het British Museum in Londen. Als je tevreden bent met een kopie, dan hoef je niet zo ver te reizen. In Leiden, In het Rijksmuseum van Oudheden, kun je een kopie gaan bewonderen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden