Wie is Moke

Algemeen

Voor Pinkpop 2008 zijn vier Nederlandse bands gecontracteerd. Eén van hen is het Amsterdamse Moke, bekend als de huisband van het tv programma “De Wereld draait door”, in zeer korte tijd uitgegroeid tot act op het hoofdpodium van Pinkpop. Moke was zaterdagmiddag (31 mei 2008) om 13.45 uur te zien en te horen zijn, gekleed in pakken van Karl Lagerfeld.

Felix Maginn en Supersub

Felix Maginn is zanger, geboren op 18 januari 1969 in het Noord Ierse Belfast. Hij heeft een jeugd gehad in het door burgeroorlog geteisterde Belfast. Zijn jongere broertje is door de Engelse politie doodgeschoten. Steeds weer keerde de gevreesde pantserwagens (jeepachtige terreinwagens) van de Engelsen weer terug, de zogenaamde “Shorlands”.

Mede om de ellende van zijn vaderland te ontvluchten, kwam hij in 1992 naar Amsterdam. Sinds een paar maanden heeft hij een vriendin. Samen met Marc Driessen, Paul van Rijswijk en Jan Bart Meyers (laatste heeft gespeeld in Shine en Charming Childeren) richt hij in 1996 de band Supersub op.

De demo stond nog maar nauwelijks op band, of de platenmaatschappijen vochten om een contract. Uiteindelijk gaat de band met Virgin in zee en al snel, in 1997, komt het album Window Shopping op de markt.Samen met Supersub treed Felix in 1998 op Pinkpop op. Nog geen jaar later kwam hun 2e album uit “Fly Pilot Fly” en een jaar later, in 2000, verschijnt “Mighty Baby”. In 2003 gaat de band uit elkaar, de bandleden besluiten zich te gaan richten op een individuele carrière.

Felix en Moke

In december 2004 richt Felix samen met Robin Berlijn (Fatal Flowers) en René van Barneveld (Urban Dance Squad) een nieuwe band op, maar deze blijft niet lang bij elkaar.Dan wordt in 2005 Moke opgericht, samen met de voormalige drummer van Supersub Rob Klerkx. Marcin Felis wordt de bassist en Eddy Steeneken (van de Flemming) wordt de toetsenist.

De naam van de band is niet alleen die van de Ierse oom van Felix, maar ook een verbastering van Mokum.Moke was al bekend, voordat een cd gemaakt was. Het was Joeri Staal de producer die ook samenwerkte met de Britse muzikant Paul Weller, bekend van onder andere de Jam en Style Council. Joeri liet Paul de demo horen van het album (Shorland) dat nog moest uitkomen.

Deze was zo enthousiast dat Moke eind 2006 in het voorprogramma van Weller stond, tijdens 2 optredens in het Londense “The Forum”.In 2007 tekent Moke een platencontract bij PIAS en in maart van dat jaar komt het 1e album uit “Shorland” (dezelfde als de pantserwagens van de Engelsen in Belfast). Een van de nummers is “Emigration Song” en verwijst naar de verhuizing van Felix naar Amsterdam.

Het nummer “Here Comes The Summer” doet iets anders vermoeden dan waar het nummer echt over gaat, namelijk de marsen van de Orangisten in Noord Ierland. “The Long Way” gaat over de omwegen van Felix om thuis te komen vanwege alle versperringen. De muziek valt zowel onder het genre Britpop, als Powerpop en Rock. Op het album zijn invloeden te horen van bands als Suède, Keane en Smashing Pumpkins.

In juni 2007 krijgt Moke een Essent Award, wat een optreden op Lowlands (augustus 2007) oplevert.

Moke en populariteit

 • Tijdens het “Voetballer van het jaar Gala”, een live uitzending speelt Moke. Meer dan 1.500.000 mensen bekijken de uitzending.
 • Vanwege hun coole uitstraling (altijd optreden in zwarte pantalon, zwart shirt en karakteristiek “retro” kapsel) worden ze door de modeontwerper Karl Lagerfeld verkozen om zijn nieuwe collectie 2007 “New hip and cool line” te dragen. Eind november datzelfde jaar wordt Moke door Esquire uitgeroepen tot best geklede band.
 • Vanaf het najaar 2007 is de band iedere maand te zien bij het tv programma “De Wereld draait door” om de muzikale intermezzo’s te verzorgen tijdens de terugblik op de maand.
 • Ook in het najaar 2007 wordt de single “This Plan” gebruikt door Toyota voor een commercial.
 • In januari 2008 is de titelsong van de speelfilm TBS gemaakt door Moke; “Heart Without A Home”.
 • Tijdens de Muzikantendag in Poppodium 013 in Tilburg op 24 mei 2008 wordt toetsenist Eddy Steeneken onderscheiden met een Duiveltje. Deze medaille met daarop een duiveltje is een muziekprijs van Muziek Centrum Nederland voor de beste Nederlandse popmuzikanten van het jaar. De winnaar wordt gekozen door collega muzikanten.

Band anno 2008

Anno mei 2008 is de bezetting van de band als volgt:

 • Felix Maginn; gitaar en zang
 • Phil Tilli; gitaar (komt van de Tröckener Kecks)
 • Marcin Felis; bas. Een muzikale nieuwkomer, is ruim een jaar geleden afgestudeerd aan de Rockacademie van Tilburg
 • Rob Klerkx; drums
 • Eddy Steeneken; toetsenist

Omdat Pinksteren zo vroeg in het jaar viel, was de organisatie bang dat het weer niet zou meewerken en heeft het feest uitgesteld tot 31 mei. Het is trouwens voor de 1e keer uit de Pinkpop geschiedenis dat het evenement wordt verzet.

Ter ere van Pinkpop zal van Moke een festivaleditie verschijnen van het debuutalbum “Shorland”, met een dual disc met audio-opnamen van een optreden in Pardiso, een remix van Don Diablo en een dvd met onder andere live-opnamen tijdens Noorderslag.

Band anno 2009

Op 21 september 2009 komt de nieuw cd uit "The Long & Dangerous Sea" gevolgt door een tour door diverse landen.