Oranje Kwalificatiewedstrijden WK 2010

Algemeen

Tot op heden heeft Oranje alles gewonnen in zijn poule, en dat is wel eens anders geweest. Na 6 wedstrijden dik bovenaan en door de winst op IJsland op 6 juni is Oranje het eerste Europese land dat zich heeft geplaatst voor het WK 2010 in Zuid Afrika.

Oranje en verslag van de uit- en oefenwedstrijden

Oranje is ingedeeld in poule 9. Alle andere 8 poules hebben 5 tegenstanders, Oranje maar 4. De nummer 1 van iedere poule bereikt direct eenplaatsing voor het eindtoernooi in 2012. Bepaalt is dat de nummers 2 van elke poule via het spelen van Play Off wedstrijden (op 14 en 18 november 2009) zullen uitmaken wie ook naar Zuid Afrika mag.

Voordat Nederland zijn eerste kwalificatiewedstrijd zal spelen, is er door het elftal van de nieuwe bondscoach twee oefenwedstrijden gespeeld:

• tegen Rusland werd gelijk gespeeld; 1-1
  • tegen Australië werd helaas verloren; 1-2 (waarbij keeper Maarten Stekelenburg een rode kaart kreeg)
Macedonië - Nederland; 10 september 2008

Begin van de tweede helft tegen Macedonië wordt de score geopend.

• 47e minuut: uit een voorzet van Arjen Robben kopte John Heitinga Oranje op voorsprong, 0-1.
  • 60e minuut: Rafael van der Vaart wist een kwartier na de openingstreffer Oranje naar 0-2 te schieten. Een splijtende pass van Mark van Bommel door het hart van de defensie van de Balkanploeg bereikte de middenvelder van Real Madrid, die vervolgens prachtig binnenkrulde.
  • 78e minuut: verzilverde Goran Pandev een strafschop, 1-2, en het werd een spannend laatste kwartiertje.
Scheidsrechter: Gilewski (Pol). Toeschouwers: 18.000. Gele kaart: Naumoski, Grozdanoski (Macedonië), Van Persie, Van der Vaart (Nederland).

Noorwegen - Nederland; 15 oktober 2008

• Oranje trad met dezelfde opstelling in het veld als tegen IJsland, dus weer Edwin van der Sar in het goal. In de 1e helft creëerde Oranje een aantal kansen, met wederom Ryan Babel als de gevaarlijkste man. Omdat hij in de 11e minuut uit de wedstrijd werd geschopt nam Ibrahim Afellay zijn plek over. De eerste helft was in evenwicht, met meer balbezit voor Oranje.
  • In de tweede helft was het de controleur op het middenveld, Mark van Bommel, die met een schitterend afstandschot de 0-1 op het scorebord zette. Dit was in de 63e minuut. Daarvoor was het Dirk Kuyt die met een strak schot op de lat schoot. Van Persie en Sneijder werden in de tweede helft ingebracht. Met deze overwinning staat Oranje praktisch al met één been op het WK 2010.

Scheidsrechter: dhr. Plauz (Oos)

Toeschouwers: 24.000

Gele kaart: Hangeland, Hauger (beiden Noorwegen)

IJsland - Nederland; 6 juni 2009

Oranje speelt met Kuijt in de spits in plaats van Huntelaar en Van der Vaart in de basis. Vooraf heeft Nederland 9x tegen IJsland gespeeld, 8x winst en 1x gelijk. De grootste overwinning op 29 augustus 1973 Nederland - IJsland 8-1.

Verslag van de wedstrijd. Oranje speelde een uitstekende eerste helft met vele hoogtepunten, waarbij een ware voetbalshow inzake het "1x raken":

• 9e minuut: Van Bommel op rechts op Van der Vaart, geeft een prachtige voorzet op Nigel de Jong die de bal prachtig in kopt, 1-0.
  • 16e minuut: Weer een mooie aanval,Robben aan Kuijt, Kuijt aan Van Bommel die even buiten de rand 16 met afstandschot de 2-0 verzorgd.
  • 25e minuut: 1e gevaarlijk ogende actie van IJsland. Prima redding van Stekelenburg.
  • 32e minuut: De mooiste aanval van de eerste helft. Van Bommel op Van Persie, die weer op Van der Vaart, balletje terug aan Van Persie, schot van Van Persie op de paal.

2e helft: Gebeurde er erg weinig en kwam IJsland zelfs nog op 1-2 in de 87e minuut. Bert van Marwijk en zijn mannen kunnen naar Zuid Afrikan in 2010 met nog 2 poulewedstrijden te gaan.

Thuiswedstrijden

Voor een uitgebreid wedstrijdverslag van de thuiswedstrijden, zie onderstaande links.

11-10-08: Nederland - IJsland

28-03-09: Nederland - Schotland

01-04-09: Nederland - Macedonië

10-06-09: Nederland - Noorwegen