Wie is Kate Moss

Inleiding

Er zijn heel veel mensen die dromen van een baan als model. Er zijn dan ook behoorlijk wat modellen te vinden in onze wereld. Sommige modellen zijn bekend, anderen zijn minder bekend. Een erg bekend model is Kate Moss, die voornamelijk zo bekend is geworden door haar werk voor Calvin Klein. Ze heeft het zelfs zo ver geschopt, dat ze het vaste gezicht is van dit merk. Maar het leven van dit model ging niet altijd over rozen. Wie was Kate Moss? Hoe zag haar persoonlijke leven eruit? Hoe verliep haar carrière? 

Biografie

Kate Moss is op 16 januari 1974 geboren. Ze werd geboren in Croydon, een district in Groot-Londen, en is de dochter van Linda Rosina en Peter Edward Moss. Haar moeder was een barmeisje en haar vader werkte als medewerker van een reisbureau. Kate groeide op in Addiscombe, een wijk in Croydon. Kate heeft een broertje, een zusje en een halfbroer. De ouders van Moss scheidden toen zij 13 was. Ze ging naar school op de ‘Rigdeway Primary School’ en ‘Riddlesdown Collegiate’, tegenwoordig beter bekend als ‘Riddlesdown High School’.

Moss heeft een dochtertje, Lila Grace Moss Hack, geboren in 2002. De vader van het kindje is Jefferson Hack. Van 1994 tot 1998 had Moss echter een relatie met de bekende filmacteur Johnny Depp. Zij waren verloofd voor een aantal maanden, maar zijn uiteindelijk toch uit elkaar gegaan. In 2005 begon Moss een relatie met het voormalige Libertines-lid Pete Doherty. In 2007 kondigde Doherty bij een van zijn concerten aan dat Moss en hij verloofd waren. In de zomer van 2007 ging het stel echter uit elkaar. Haar derde relatie begon Kate Moss met Jamie Hince, een gitarist, in het najaar van 2007. In 2008 kwam het bericht naar buiten dat Moss en Hince tijdens een reis naar Amsterdam verloofd zijn geraakt. Moss trouwde op 1 juli 2011 ook daadwerkelijk met Jamie Hince in Southrop.

Moss had, zoals vele bekende artiesten, een verslaving. In 2005 werd ze door de paparazzi gespot terwijl ze cocaïne snoof. Het werd op film gezet en het nieuws haalde de voorpagina van de Daily Mirror. Er gaan geruchten dat James Mullord, de manager van de toenmalige vriend van Kate Moss, de foto’s had doorverkocht aan de krant. De carrière van Moss leek voorbij te zijn. Veel sponsoren lieten haar vallen, waaronder ook de bekende ketens H&M en Chanel. Moss verontschuldigde zichzelf voor het gebruik van drugs en gaf aan hiermee te willen stoppen. Mede dankzij de Virgin Group werd ze al snel weer terug opgenomen in de modellenwereld. 

Carrière 

Kate Moss werd op 14-jarige leeftijd ontdekt door Sarah Doukas, de grondlegger van Storm Model Management, toen ze rond liep op JFK Aiport, de internationale luchthaven van New York. Moss kwam net terug van een vakantie op de Bahama’s. In korte tijd werd Moss erg populair en ze poseerde voor verschillende opdrachtgevers. Ondanks haar populariteit kreeg ze ook enige kritiek te verwerken. Moss poseerde, ook al was ze nog minderjarig, regelmatig naakt. De critici vonden dit ongehoord en het woord kinderporno werd vaak genoemd bij hun kritiek.

Kate Moss heeft niet echt het uiterlijk van een model. Ze is naar maatstaven in de modellenwereld erg klein, slechts 1 meter 73. Althans, deze lengte wordt beweerd door haar modellenbureau, Storm Model Agency. Kenners beweren dat Moss nog kleiner is, namelijk rond 1,68 meter. Normaalgesproken hebben lange modellen de voorkeur in modellenwereld en heeft een korte lengte negatieve invloed op de  carrière. Bij Moss is dit echter niet zo, ze kreeg verschillende grote opdrachten.

Moss is het gezicht van veel internationale campagnes geweest en heeft samengewerkt met ontwerpers uit onder andere Italië, Amerika en Engeland. Ze heeft meegewerkt aan campagnes  voor bekende merken als Gucci, Rimmel en Calvin Klein. In Nederland is Moss vooral bekend geworden door het laatste merk. Haar roem ging zelfs zo ver dat ze het vaste gezicht werd van Calvin Klein.

In haar mode carrière tot nu toe heeft Kate Moss al een aantal bijzondere hoogtepunten behaald. Zo heeft ze, in samenwerking met Katy Engeland, haar eigen collectie ontworpen. Ook is ze gestart met een eigen geur- en bodylotion lijn die haar naam draagt. In juli 2005 bereikte Moss haar hoogtepunt met het winnen van de prestigieuze Vogue/CFDA Award van de Fashion Designers of America.

In de afgelopen jaren is Kate Moss ambassadeur en het gezicht van de Spaanse modeketen Mango geweest. In 2012 verscheen Moss als model voor de lente- en zomercollectie van het merk Supreme.

Conclusie

Kate Moss is een Brits model, geboren op 16 januari 1974. Ze is opgegroeid in Croydon. Ze heeft verschillende relaties gehad met onder andere Johnny Depp, maar trouwde in 2011 uiteindelijk met Jamie Hince. Moss werd op 14-jarige leeftijd ontdekt door Sarah Doukas. Ze werd in korte tijd erg populair, maar kreeg ook enige kritiek te verwerken. Moss is erg klein voor haar beroep, kleiner dan de meeste modellen. Toch is ze het gezicht geweest van veel bekende merken, zoals Rimmel en Calvin Klein. Moss heeft haar eigen kledingcollectie en een eigen geur- en bodylotion lijn. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Deon Maritz