Hoeveel tenen had Marilyn Monroe

Inleiding

James Dean, Grace Kelly en Elizabeth Taylor: zomaar een greep uit de grootheden die wij op onze aarde gekend hebben. Helaas zijn ze allemaal overleden, maar nog steeds is hun nalatenschap springlevend. Er zijn nog steeds mensen die naar hun films kijken en geïnspireerd zijn door hun levenswijze, kledingstijl enzovoorts. Er is nog een vrouw die duizenden mensen van over de hele wereld heeft geïnspireerd: Marilyn Monroe, een legendarische vrouw. Over deze vrouw deed en doet een vreemd verhaal de rondte: ze zou namelijk zes tenen hebben aan één voet. Maar hoe zit dat nou? Is dat verhaal waar?

De roem van Marilyn Monroe

Norma Jean Baker werd op 1 juni 1926 geboren in de Amerikaanse metropool Los Angeles. Dit meisje zouden wij later gaan kennen als Marilyn Monroe. Monroe woonde alleen met haar moeder en daar in huis had ze het niet gemakkelijk. De moeder raakte namelijk aan de drugs en raakte langzaam aan lagerwal. Dit zorgde er onder andere voor dat ze in een oud, vervallen huis moesten gaan wonen. Marilyn kon dit niet aan en kreeg een zenuwinzinking. Volgens verschillende getuigen zou ze op een avond helemaal zijn doorgedraaid. Hierna werd ze uit huis geplaatst. De relatie met haar moeder zou nooit worden. Ook in het nieuwe gezin had Marilyn Monroe geen fijn leven. Toen ze 16 jaar oud was, werd haar namelijk door haar pleegouders verteld dat ze geen geld meer hadden om haar te onderhouden. Ze moest hierdoor gedwongen trouwen. Haar buurjongen James Dougherty werd in 1942 haar man.

De twee scheidden in 1946. Daarna ging Monroe zich richten op haar acteercarrière. Ze zorgde voor een uitgesproken imago: altijd prachtig opgemaakt en met blond haar. Veel mannen vonden haar aantrekkelijk en ze groeide uit tot één van de grootste sekssymbolen van haar tijd. Het ging ook steeds beter met haar acteercarrière. Eén van haar meest legendarische scènes is toch zeker haar opwaaiende witte jurk in de film ‘’The Seven Year Itch’’.

Kortom: Marilyn Monroe was enorm populair. Een grote populariteit zorgt ervoor dat veel mensen over je gaan praten. Als er veel over je gepraat wordt, komen er vanzelfsprekend ook geruchten over je de wereld in. Zo ging en gaat er het gerucht dat Monroe een affaire had met de Amerikaanse president John F. Kennedy terwijl deze nog getrouwd was. Onder andere de zwoele manier waarop ze hem toezong op zijn verjaardag versterkte dit gerucht.

De mythe van de zes tenen

Een ander gerucht dat de rondte deed over Marilyn Monroe, is dat ze aan één voet niet vijf maar zes tenen zou hebben! Hoe is deze mythe eigenlijk de wereld in gekomen, en is het waar?

Ontstaan

Marilyn Monroe was in de jaren ’40 en ’50 een hot item. Journalisten en fotografen stonden voor haar in de rij. Iedereen wilde een interview met haar of een mooie foto van haar maken. Er zijn duizenden foto’s gemaakt van Monroe. Een foto gemaakt in 1946 door fotograaf Joseph Jasgur is de oorzaak van het zes-tenen-gerucht. Als je goed de linkervoet van Marilyn Monroe bekijkt, lijkt het net alsof daar zes tenen aan zitten. Al snel geloofden veel mensen dat Marilyn in totaal 11 tenen zou hebben.  

Waar of niet?

Er is niks waar van dit gerucht. Marilyn Monroe had gewoon tien tenen, vijf aan elke voet. De foto van Joseph Jasgur is niet van de beste kwaliteit en bovendien is op elke andere foto van Marilyn Monroe te zien dat ze gewoon tien tenen heeft. Fotografen en journalisten hebben echter nooit echt veel moeite gedaan om het gerucht de kop in te drukken, aangezien ze er veel geld mee konden verdienen. Een foto van Marilyn Monroe met zes tenen zou namelijk sowieso voor hoge verkoopcijfers zorgen.

Conclusie

Marilyn Monroe was een grote wereldster in de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw. Er werd gigantisch veel over haar gepraat waardoor er ook geruchten over haar de wereld in kwamen. Wegens een onduidelijke foto van haar uit 1946 kwam het gerucht de wereld in dat ze zes tenen zou hebben aan haar linkervoet. Hier is echter niets van waar. Doordat de foto van slechte kwaliteit is, lijkt dit alleen maar zo.