Wie is Eartha Kitt


Inleiding

Eartha Kitt zong blues en jazz, acteerde in talloze films en tv series en stond op de planken in menig Broadway musical. Na een jarenlange strijd tegen kanker overleed de veelzijdige diva 81 jaar oud op Eerse Kerstdag in haar woonplaats Connecticut.

Dansen

In haar ruim zestig jaar omspannende loopbaan heeft de in 1929 in Zuid Carolina geboren Eartha Kitt talloze disciplines in de entertainmentbusiness doorlopen. Ze begint echter op zeer prille leeftijd als danseres. Haar eerste serieuze stappen in het vak zet ze als een van de hoofddansers bij de Katherine Dunham Dance Troupe. Nog voor dat Kitt de twintigjarige leeftijd bereikt, heeft ze met dat gezelschap al de hele wereld rondgereisd.

Film en theater

Orson Welles die Eartha Kitt een rol bezorgt in zijn sprookjesachtige productie van het oeroude toneelstuk The Tragical History Of Doctor Faustus noemt haar "The most exiting woman on earth"; de opwindendste vrouw ter wereld. In 1952 is ze de grote ontdekking van New Faces, een Broadway revue die later verfilmd zou worden. Haar filmdebuut maakt Kitt vier jaar eerder en ze zal in haar carriere schitteren naast groten als Nat King Cole, Sammy Davis Jr. en Sidney Poitier. Ze is onder meer te zien in de flms New Faces (1954), St. Louis Blues (1958), Anna Lacusta (1958) en Saint Of Devil's Island (1961).

TV

In 1966 speelt Eartha Kitt naast Bill Cosby en Robert Culp in de spannende tv serie I Spy, op de Nederlandse televisie uitgezonden onder de titel De Dubbelspion. Het levert haar een nominatie op voor een Emmy Award. Haar rol in de daaropvolgende campy tv serie Batman, is haar op het lijf geschreven. Haar stem wordt door critici nog wel eens vergeleken met het geluid dat krolse katten maken. Kitt (kitten = katje) maakt van de nood een deugd en bombardeert het tot haar handelsmerk. In Batman speelt ze de toepasselijke rol van Catwoman.

Zingen

Ook in veel van de liedjes die Kitt zingt imiteert ze vaak opzettelijk het geluid van een kat, een gimmick die wereldwijd door zangeressen wordt overgenomen. Aanvankelijk dompelt ze zich onder in serieuze blues en jazz, maar gaandeweg wordt de toon luchtiger. Met het haar als gegoten zittende C'est Si Bon , Let's Do It en Just An Old Fashioned Girl is ze redelijk succesvol, maar het seksueel getinte Santa Baby is haar bekendste nummer. In de jaren tachtig scoort ze nog twee discohits met Where Is My Man? en Cha-Cha Heels. Zowel Madonna als Kylie Minogue coveren Santa Baby.

Engagement

Als kind uit een gemengd huwelijk heeft Eartha Kitt een moeilijke jeugd. Onrecht kan ze daarom niet verdragen en als haar iets niet zint neemt ze geen blad voor de mond, ook als haar dat problemen kan opleveren. Tijdens een in de jaren zestig door first lady Johnson georganiseerde lunch in het Witte Huis ventileert ze onverbloemd haar afkeer van de Vietnam oorlog. 'No wonder these kids rebel en take pot.', zou ze naar verluid gezegd hebben. Geen wonder dat die kids rebelleren en marihuana roken. Ze wordt onverbiddelijk uit de Amerikaanse entertainment industrie verbannen en kan lange tijd alleen nog maar in Europa werken. Pas in 1978 wordt ze door president Jimmy Carter officieel gerehabiliteerd. Vier jaar eerder heeft ze dan echter al een glorieuze comeback gemaakt met een concert in de New Yorkse Carnegie Hall.

Jools Holland

Eartha Kitt wist al jaren dat ze aan kanker leed. Maar van ophouden met werken wil ze niet horen. Ook in de twintigste eeuw gaf ze nog regelmatig live-concerten en speelde ze zelfs nog in enkele musicals waaronder The Wizzard Of Oz. Ter ere van haar tachtigste verjaardag keerde ze terug naar Carnegie Hall waar onder de noemer Eartha Kitt And Friends een groots optreden werd gegeven met veel bekende gasten. 25 april 2008 was ze te gast in het befaamde Britse tv programma Later... With Jools waar ze optrad naast moderne bandjes waarvan de leden haar kleinkinderen konden zijn. In het prachtige duet Ain't Misbehaving met gastheer Jools Holland was zij het die de show stal. Zoals dat een diva van haar kaliber wel toevertrouwd is.

Link

  • http://www.earthakitt.com
  • http://www.leerwiki.nl/Koko_Taylor_1928-2009
  • http://www.leerwiki.nl/Wie_is_Aretha_Franklin?
  • http://www.leerwiki.nl/Wie_is_Al_Green?
  • http://www.leerwiki.nl/Wie_is_BB_King
  • http://www.leerwiki.nl/Wie_is_Bo_Diddley