Geschiedenis van Laos

Inleiding

Om de stokbroden met La vache qui rit kun je niet heen, jeu de boules ballen vliegen je om de oren, een heuse arc de triomphe en overal is stof, stof en nog meer stof; Frankrijk?? ...... nope; Laos, het land dat bezet is geweest door de Fransen en platgebombardeerd door de Amerikanen (tja, welk land niet tegenwoordig)!

Stappen

Net als in Vietnam hebben de Fransen Laos tot 1954 bezet. Eenmaal Laos veroverd kwamen ze erachter dat het land niet veel meer te bieden had dan niks en het fungeerde vanaf toen voor hen vooral als bufferzone om de Engelsen (die in Thailand en omgeving zaten) uit Vietnam weg te houden. Tevens hebben ze meteen maar even de Opiumhandel ge-illegaliseerd en lieten ze iedereen meer belasting betalen dan het hoogste tarief in ons kleine landje. In 1954 werden in Vietnam de Fransen verslagen en dit was een mooie gelegenheid voor de Laotianen om ze ook meteen, met succes, uit Laos weg te werken. Maar ja, toen dreigde het land overwegend communistisch te worden en dat vonden de hoge heren in de VS maar niks, dus hoppah, 9 jaar lang 2 miljoen dollar per dag(!) aan luchtbombardementen uitgeven was de 'oplossing' en tot op de dag van vandaag is Laos het meest gebombardeerde land ter wereld (in kg bommen per hoofd van de bevolking), in totaal 1100 miljoen kg aan bommen. Het noordoosten en de gehele oostkant liggen dan ook nog vol met UXO's (unexploded ordnance) en kleine 'bombies'. Het uitvoeren van deze bombardementen was in die tijd top secret, vooral omdat Laos internationaal gezien een neutraal land was, de Amerikaanse piloten vlogen dan ook in burgerkleding zonder emblemen en on-indentificeerbare vliegtuigen. Op het moment geven de VS 2 miljoen dollar per jaar(...) aan Laos voor het opruimen van 'hun' bommen.

Tips

TOP5

1 Vientiane, de hoofdstad. De stad ademt een landelijke sfeer. Tot voor kort bestond het verkeer voornamelijk uit fietsen en bromfietsen.

2 Pha That Luang. Het belangrijkste monument van Vientiane.

3 Plain of Jars. Gelegen in de hoogvlakte bij Phonsavan liggen honderden reusachtige kruiken van onbekende herkomst.

4 Pratuxai, de overwinningspoort is dominant aanwezig in Vientiane.

5 Luang Prabang, de oude hoofdstad telt vele tempels en oude houten huizen in traditionele Lao-stijl.

Handige links

Add Your Content Here