Wie is Jimi Hendrix

Inleiding

"Als je maar eenmaal dood bent, dan zit je voor je leven goed." Dat die profetische uitspraak als geen ander op hemzelf zou slaan had Jimi Hendrix nooit kunnen bevroeden. Zijn flamboyante expressiviteit en grensverleggende sound maken hem tot de grootste gitarist die de vorige eeuw heeft gekend.

Parachutist

Jimi Hendrix werd op 27 november, 1942 geboren in Seattle, Washington als James Marshall Hendrix. En dus niet in 1947 zoals abusievelijk op de hoes van zijn debuutalbum wordt vermeld. Al op vroege leeftijd leerde hij zichzelf gitaarspelen en luisterde hij naar de muziek van bluesmannen als Robert Johnson en Muddy Waters wat ongetwijfeld zijn weerslag heeft gegeven op zijn latere werk. In 1961 gaf hij zich op voor het Amerikaanse leger en werd aangenomen als parachustist. Daar raakte hij vevriend met bassist Billy Cox die later in zijn loopbaan nog vele malen met hem zou samenspelen. Toen hij in 1963 vanwege medische redenen uit dienst werd ontslagen ging hij zijn brood definitief verdienen als professioneel musicus.

Robert Johnson

De loopbaan van Jimi hedrix vertoont opvallend veel parallellen met die van de enigmatische bluesman Robert johnson die als een van zijn grootste voorbeelden geldt. Hun enorme creatieviteit explodeerde schijnbaar zomaar vanuit het niets, beiden stierven op 27-jarige leeftijd en ze leken met eenzelfde onontkoombaarheid op hun noodlot af te stevenen. Johnson bezong zijn bovennatuurlijke transformatie in Crossroad Blues en Hendrix die van hem in de klassieker Voodoo Chile. Dat de universele kracht van zijn muziek zomaar uit de lucht kwam vallen klopt echter niet. Meteen na zijn diensttijd toerde Hendrix als gitarist onder het pseudoniem Jimmy James zeer intensief met grote artiesten als B.B. King, Little Richard, Jacky Wilson, Wilson Pickett en The Isley Brothers. De expertise die hij tijdens deze Spartaanse optredens cultiveerde hebben hem gaandewewg als artiest gevormd. Het was enkel een kwestie van het geschikte moment om tot volle artistieke bloei te komen.

Jazz

Dat moment diende zich aan toen Chas Chandler, destijds de bassist bij Eric Burdon And The Animals, zijn talent onderkende en hem op sleeptouw nam naar londen. Hendrix baarde er met zijn kleurrijke uitdossing en zijn onorthodoxe gitaarbehandeling het nodige opzien. De gevoelige ego's van contemporaine vakgenoren als Eric Clapton en Pete Townshed van The who liepen een behoorlijke deuk op toen Hendrix aan het begin van 1967 de ouverture inzette van zijn succesperiode. Ook in Amerika was men inmiddels wakker geworden en was Hendrix de absolute topper op onderwijl legendarische festivals als Monterey Pop en Woodstock. Hendrix belichaamde in zijn hoogtijdagen - een mensenleven gecomprimeerd in amper vier jaar - een artistieke climax en vrijheid die de mensheid tot dan toe niet gekend had. Hij ging zijn muziek te lijf met een grilliger gevoelsmatigheid. Zijn liefde voor improvisatie ontleende hij aan de jazz. Ook klassieke componisten als Bach, Händel en Mozart wist hij op de juiste waarde te schatten, terwijl Bob Dylan de grote inspirator bleek te zijn voor zijn visionaire teksten. Hij zoog al die invloeden op en draaide ze binnenstebuiten om er een volstrekt uniek en kleurrijk universum van te construeren.

Noodlot

Jimi Hendrix leidde in die periode een hectisch leven vol tournees, plaatopnames, jamsessies, drugs en een welhaast onafgebroken keten van vrouwen die zich aanboden. Dat hij op dat laatste gretig inging is bekend, al doet het beeld van pillenverslindende wildeman met sperma tussen zijn oren hem absoluut geen recht. Volgens mensen die hem persoonlijk gekend hebben was hij een vriendelijke, in zich zelf gekeerde man die enkel leefde voor de muziek. Wat hem, nog het meest frustreerde was het feit dat zijn publiek steeds maar weer dezelfde hits wilde horen en de vertrouwde show (gitaar spelen met de tanden, gitaar in brand steken) wilde zien. Hendrix zelf was met zijn niet te stuiten experimenteerdrift al lichtjaren verder. Hij wilde zich meer gaan toeleggen op het componeren en er waren verregaande plannen voor een project met jazztrompettist Miles Davis en orkestleider Gil Evans. Miles haakte vroegtijdig af omdat Hendrix het volgens hem met zijn vrouw wilde aanleggen, maar de plannen met Evans zouden beslist doorgaan. Een week voor de eerste repetitie sloeg het noodlot echter onverbiddelijk toe.

Afscheidsbrief

Op 16 september 1970 overlijdt jimi hendrix aan een overdosis slaaptabletten in het appartement van zijn toenmalige vriendin Monika Danneman. volgens het autopsieverslag is hij gestikt in zijn eigen braaksel. Een weinig heroïsche dood inderdaad, al wordt dat ruimschoots overschaduwd door zijn rijke muzikale nalatenschap. Een zogenaamde zelfmoordbrief die wordt gevonden oogt eerder als een songtekst zoals hij er dageklijks talloze plac ht te schrijven. Het is dan ook hoogst waarschijnlijk dat hij zich hierin niet enkele richt tot danneman zoals zij beweerde, maar tot iedetreen: zijn toenmalige publiek en al de daaropvolgende generaties die zijn buitenaardse klanksymfonieën steeds opnieuw in hun harten zullen sluiten. The story of life is quicker/than the wink of an eye/the story of love is/hello and goodbeye/untill we meet again.

Discografie

Van Jimi Hendrix zijn na zijn dood meer opnames verschenen dan tijdens zijn leven. Ook zijn er talloze dvd's verkijgbaar met documentaires over zijn leven en waarop hij live in actie is te zien. Onderstaande albums zijn echter cruciaal en vormen het essentiele hoogtepunt van zijn creatieve output.

  • Are You Experienced (1967)
  • Axis: Bold As Love (1968)
  • Electric ladyland (1968)

Links

  • http://www.leerwiki.nl/Wat_is_Blues_muziek?
  • http://www.leerwiki.nl/Wie_Is_Eartha_Kitt?
  • http://www.leerwiki.nl/Chuck_Berry_Rock_And_Roll_Pionier
  • http://www.leerwiki.nl/Koko_Taylor_1928-2009
  • http://www.jimi-hendrix.com
  • http://www.leerwiki.nl/Wie_is_BB_King
  • http://www.leerwiki.nl/Wie_is_Bo_Diddley