Freddie Mercury, the King of Queen

Inleiding

Algemeen 5 september is de geboortedag van Freddie Mercury, of liever gezegd Farrokh Bulsara. De overleden leadzanger van Queen zou in 2008 62 jaar zijn geworden. Helaas overleed hij 17 jaar geleden aan de gevolgen van Aids.

Stappen

Freddie Mercury Farrokh Busara werd geboren op 5 september 1946 in Stone Town te Zanzibar. Zijn vader was Bomi Bulsari, werkte als kassier van het Hoge gerechtshof van de Britse koloniale overheid, en zijn moeder was Jer Bulsari. Zijn voorouders waren Parsi. Parsi zijn de aanhangers van het zoroastrisme die in India woonden. Het zoroastrisme is de oude staatsgodsdienst van Perzië. Freddies jongere zus Kashmira is geboren in 1952.

Toen de jonge Farrokh 8 jaar was, ging hij naar St. Peter’s Englisch school in Panchgani (vlak bij Bombay). In deze periode begonnen vooral zijn vrienden hem Freddie te noemen, welke zijn familie overnam. Op deze school beoefende Freddie cricket en deed aan lange afstandsrennen. Maar ook hockey, sprinten en boxen hadden zijn interesse. Op zijn 10e werd hij zelfs schoolkampioen tafeltennis. Naast sporten was hij altijd aan het tekenen. Het schoolhoofd had zijn muzikale talent ontdekt en het gevolg hiervan waren pianolessen en een plaats in het schoolkoor.

     

Tot aan 1963 woonde hij in India, toen verhuisde zijn familie naar Engeland en woonde hij als Brits staatsburger in Londen. Zijn familie verliet Zanzibar vanwege de politieke onrust. In Engeland ging hij naar de Isleworth school, waar hij in 1964 vanaf kwam met een “A” level in Art. Hij gaat naar het Ealing College of Art, waar hij grafisch tekenen gaat studeren. Hij behaalt in 1969 zijn diploma grafische kunst en ontwerp.

Hij bezocht daar de kunstacademie, alwaar hij een graad haalde in design. Daarnaast studeerde hij piano en zang.

Freddy was vrijgezel en deelde zijn grote huis en tuin met de vele katten waar hij dol op was. Hij hield van opera en ballet, dronk het liefst champagne of ijskoude wodka. Indiaans at hij het liefst.

Freddie en muziek Na een optreden van Jimi Hendrix in 1967, waarbij hij zijn gitaar in de brand stak, werd Freddie een echte fan en tekende zijn held vaak. Hij lijstte zijn tekeningen in en versierde hiermee de muren van zijn flat in Kensington.

Hij werd lid van zijn eerste serieuze band in 1969, de IBEX. Daarna heeft hij ook nog deel uitgemaakt van Wreckage en Sour Milk Sea. Dan in 1970 maakt hij een overstap en Queen wordt geboren. Al gelijk aan het begin van de carrière van Queen, verandert Freddy zijn achternaam in Mercury.

De dood van een held Al geruime tijd gingen geruchten dat de zanger van Queen aan een levensbedreigende ziekte zou lijden. Op 22 november 1991 bracht Freddie via de media naar buiten dat hij leed aan Aids. Twee dagen lager stierf hij rond 19.00 uur in zijn woning in Kensington (Londen), aan een longontsteking ten gevolge van Aids.

Dat Freddie biseksueel was, was geen geheim. Hij wisselde zijn uiterlijk vaak af met typisch vrouwelijke trekjes, zoals lang zwart haar, zwarte nagellak, het dragen van kimono’s, of de mannelijke snor, leren broeken en petjes. De dikke snor en leren kleding gaven Freddie (en Queen) een enorme populariteit vooral in Latijns Amerika, waar dit een macho imago was.

Nadat Freddie in 1991 is gestorven ging de band uit elkaar, maar kwamen weer bij elkaar op 20 april 1992 toen er een concert werd gegeven ter ere van Freddie Mercury; “The Freddie Mercury Tribute Concert”. Hier deden tal van bekende grote artiesten aan mee zoals onder andere:

  • Elton John
  • David Bowie
  • Guns N’ Roses
  • George Michael

 

Na de dood van Freddie Op 25 november 1996 is er in Montreux een standbeeld van Freddie onthuld. Freddie heeft enige tijd hier gewoond en het was een plaats waar hij erg graag kwam. Het beeld dat geheel van brons is staat in de typische houding van Freddie met zijn rechterarm omhoog en het kijkt uit over het Meer van Genève. Hetzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot de grootste Indiase zanger ooit.

In hetzelfde Montreux wordt vanaf 2003 ieder jaar het “Freddie Mercury’s Montreux Memorial Day” gevierd. Dit vindt plaats in het weekend dat het dichtste bij zijn geboortedag ligt.

Discografie Ondanks dat Freddie het gezicht was van Queen, heeft hij ook een aantal solo albums gemaakt. Dit zijn:

  • 1985: Mr. Bad Guy
  • 1992: Barcelona
  • 1992: The Freddie Mercury Album
  • 1993: Remixes
  • 2000: Solo (een 3 cd verzamelbox. Er is tegelijkertijd ook een 10 cd + 2 dvd verzamelbox)
  • 2006: Lover of Life, Singer of Songs: The very best of Freddie Mercury