Gombe Stream National Park in Tanzania

==

Gombe Stream National Park ligt aan de noordkust van Lake Tanganyika ongeveer 10 km boven de stad Kigoma. Het park is met een oppervlakte van 52 vierkante kilometer het kleinste National Park in Tanzania. Gombe is alleen per boot bereikbaar vanaf Kigoma.

Jane Goodall

Het park dankt zijn bestaan aan de primatoloog Jane Goodall. In 1960 deed zij baanbrekend onderzoek naar Chimpansees in de Kakombe Valley in het noordwesten van Tanzania. In 1967 werd door Jane Goodall het Gombe Stream Research Center (GSRC) opgericht voor het bestuderen van Chimpansee gedrag. Een jaar later in 1968 werd het uiteindelijk Gombe Stream National Park in het leven geroepen. Het GSRC project is inmiddels het langst lopende onderzoek naar dierengedrag ter wereld.

Omgeving

Gombe strekt zich in de steile heuvels langs de oevers van het ongerepte Lake Tanganyika. Lake Tanganyika is het langste en op een na diepste zoetwatermeer ter wereld. Het meer staat bekend om haar witte kiezelstrand en kraakhelder water. Je kan hier ideaal snorkelen en onder water vind je talloze soorten felgekleurde cichliden. 's Avonds kun je genieten van de prachtige zonsondergangen met de dobberende lantaarntjes van honderden vissersbootjes die samen een lichtstad vormen.

Het park zelf is ruig door de vele rotsen en kloven en daarom alleen te voet te bezichtigen. De vegetatie bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud langs de kust tot bamboe en grasland hoger op de heuvels landinwaarts. In Gombe vind je veel stroompjes uit de heuvels en er zijn een aantal schitterende watervallen te vinden in het park.

Wildlife

In Gombe National Park leven naar schatting 80 tot 90 chimpansees. Deze bestaan uit drie community's: Kasakela, Mitumba and Kalande. Naast de chimpansee leven er bavianen, red colobus monkey, vervet monkeys, kleine antilopes, bushpigs en heel zeldzaam een luipaard. Verder herbergt het park talloze vogelsoorten.

Activiteiten

Gombe Stream National Park organiseert wandelsafari's om de chimpasees te ontmoeten. Een wandelsafari neemt een hele ochtend in beslag en je hebt een grote kans de primaten te ontmoeten. Er lopen een aantal scouts voor je uit die proberen de chimps te lokaliseren. Een ontmoeting kan je tot een paar meter afstand van de chimpansees brengen. De chimpansees zijn vertrouwd geraakt met mensen en niet schuw waardoor je de tijd krijgt deze primaten rustig te observeren. Voor de meeste bezoekers is deze ontmoeting een onvergetelijke ervaring in Afrika. Naast het bezoek aan chimpansees kun je snorkelen en zwemmen.

Accomodatie

Gombe biedt diverse accommodatie mogelijkheden. Er zijn luxe permanente tenten te huur, een zelfcatering hostel, een guesthouse en kamperen aan het strand.

Bereikbaarheid

De enige manier om Gombe te bereiken is per charterboot of lake taxi vanuit Kigoma. Een charterboot is te boeken via het Kigoma Hilltop Hotel, Zanzibar Hill Lodge of Sunset Tours. De prijzen voor een retour variëren tussen de 200 en 400 dollar. Een Lake taxi is minder comfortabel maar een goedkoper alternatief, ongeveer TSh1000. Lake taxies doen er langer over aangezien in diverse dorpjes aan de kust stoppen. Als alternatief kun je nog een boot regelen bij een lokale visser. Gombe Stream National Park heeft zelf ook een aantal boten die een aantal keer per week naar Gombe varen voor bevoorrading van personeel. Bij het informatie centrum van TaNaPa (Tanzania National Parks) in Kigoma kun je misschien een deal maken om deze boot te nemen.

links

Tanzania National Parks

Jane Goodall

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden