South Luangwa national park in Zambia

South Luangwa National Park

Een van de allermooiste nationale parken om een safari te maken in Afrika is South Luangwa nationaal park. South Luangwa nationaal park ligt in Zambia en is onderdeel van de Great Rift Valley. South Luangwa vormt een groot natuurgebied tesamen met de 3 andere nationale parken, namelijk North Luangwa nationaal park, Luambe national park en Lower Zambezi national Park.

Wat maakt South Luangwa zo bijzonder?

Er zijn veel nationale parken in Afrika. Alle parken hebben hun eigen specialiteit. South Luangwa is bijzonder omdat dat het beste van allemaal heeft. Het is een prachtig natuurgebied wat al het wild wat je in Afrika verwacht herbergt. De natuur is erg divers en verandert als een kameleon met het seizoen. Om die reden komen toeristen er vaak meerdere keren terug terwijl het van origine een exclusief en afgelegen natuurgebied is. South Luangwa heeft diverse ecosystemen, is een paradijs voor vogelliefhebbers, bevat al het wild in grote getallen (met uitzondering van de neushoorn), heeft enorm ervaren en enthousiaste safari-gidsen, staat nachtsafari's toe, heeft de hoogste concentratie luipaarden per km2, heeft prachtige zonsopkomst en -ondergang en de omgeving faciliteert uitstekende accommodatie voor budget toeristen tot en met top kwaliteit lodges.

De Luangwa rivier

De meest kenmerkende karaktertrek van de Luangwa vallei is de prachtige rivier die er door heen stroomt. Er is bijna geen rivier van deze grote zo onaangetast door mensen. Er zijn bijvoorbeeld geen dammen en geen grootschalige landbouw langs de rivieroevers. In de regentijd is de rivier vol en is het een indrukwekkende rivier. In de droge tijd is daar nog maar een stroompje van over. Al het wild moet dan naar de Luangwa rivier komen om te drinken daar al het water in het park verdwenen is. Omdat de meeste lodges en campings zich aan de rivieroevers bevinden kan dit spectaculaire sightings kan opleveren. Tevens herbergt deze rivier de meeste krokodillen en nijlpaarden in Afrika!

Wanneer naar South Luangwa?

Zoals hierboven vermeld heeft elk seizoen zijn charme. De meeste toeristen kiezen ervoor om in de meest droge tijd van het jaar het park te bezoeken (oktober). Dan is de kans op spectaculair wild bijna gegarandeerd. Nijlpaarden ruziën in de rivier over het laatste stroompje water en krokodillen wachten hun prooi op die noodgedwongen van het laatste water in de rivier komen drinken. Olifanten moeten grotere afstanden lopen om hun voedsel bij elkaar te scharrelen en doen vaak de lodges en campings aan op zoek naar eten! Maar ook de andere seizoenen zijn prachtig, zoals bijvoorbeeld de natte tijd. Er zijn dan veel vogels te vinden en alles is dan prachtig groen.

Hoe een reis te organiseren naar South Luangwa?

De meeste toeristen organiseren vanuit Europa een safari maar het is ook goed mogelijk om een auto te huren en op eigen houtje op verkenning te gaan in Zambia. Naast South Luangwa nationaal park zijn er ook diverse andere natuurspektakels te bewonderen zoals bijvoorbeeld de Victoria Watervallen. De hoofdwegen van Zambia zijn in goede staat en in de droge tijd is South Luangwa gemakkelijk met de auto te bereiken. Het is wel aan te bevelen de accommodatie van te voren te reserveren. In South Luangwa is accommodatie beschikbaar voor elk budget. Van goedkope campings tot en met dure top klasse lodges en alles wat daar tussen zit. Het is een aanrader om in South Luangwa op een camping te verblijven. De voorzieningen zijn meestal erg goed en in een tent sta je echt midden in de natuur. Daarnaast zijn er ook reisorganisaties die volledig georganiseerde reizen aanbieden en daarin alle hoogtepunten van Zambia aandoen zoals de Victoria watervallen en South Luangwa nationaal park.

Hoe kom ik in South Luangwa?

South Luangwa is per vliegtuig te bereiken via de hoofdstad Lusaka of via Lilongwe, de hoofdstad van buurland Malawi. Tevens het gehele jaar te bereiken met de auto via een 120 km lange gravelweg vanaf de stad Chipata. Een avontuurlijke maar niet echt comfortabele optie is om het openbaar vervoer vanaf Chipata te pakken. Blauw-witte minibusjes rijden dagelijks naar Mfuwe, de uitvalsbasis om naar South Luangwa te gaan. Vaak zijn de minibusjes (tegen een kleine meerprijs) bereid je naar je lodge of camping te brengen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden