Durbuy, kleinste stad ter wereld

Durbuy

Durbuy is een klein historisch stadje in de provincie Luxemburg, in de Belgische Ardennen. Het middeleeuws uitzicht van de stad is zeer goed bewaard gebleven. De middeleeuwse handelsfunctie heeft Durbuy nu omgeruild voor een toeristische functie. Het dorpje is terecht zeer populair en drukbezocht. Waarom Durbuy een bezoek waard is lees je in dit artikel.

Kleinste stad

Durbuy heeft zichzelf uitgeroepen tot de kleinste stad ter wereld. Of dat klopt is niet zeker maar het is in elk geval de kleinste stad van het land. Deze titel zwengelde wel het toeristisch karakter van de stad aan. Door zijn belangrijke handelsfunctie kreeg Durbuy de status van 'stad' al eeuwen geleden, in 1331. De gebouwen in de stad dateren vooral uit de 17de en 18de eeuw. Van op het centrale plein vertrekken vele kleine gezellige straatjes. Hier vind je vele kunstenaars en leuke winkeltjes en het is er heerlijk kuieren op de oude gepaveide straatjes.

Durbuy was ook een balangrijke stad voor de verdediging van de streek. Dit merk je aan de grote burcht aan de ingang van de stad, het kasteel van de graven d’Ursel. Deze burcht werd gebouwd in 1911 en later in de 17de eeuw herbouwd op de ruïnes van de eerste feodale burcht.

Het mooiste beeld van de stad krijg je van op het belvédère, het uitkijkpunt op de heuvel waar de stad tegenaan ligt. Van op het marktplein kan je deze beklimming maken via een trap in de rotsen.

Natuur

Het historische centrum van Durbuy ligt in de Ourthe vallei. De rivier heeft zich diep in het kalkgesteente gegraven waardoor het stadje verscholen ligt tussen de heuvels. De gemeente ligt op het kruispunt van drie grote geologische streken: de Condroz, de Famenne en de Ardennen. De lokale overheid heeft meer dan 175 kilometer wandelpaden aangelegd om de streek te verkennen.

Ontspanning

De prachtige ligging in de natuur van Durbuy en de aanwezigheid van de Ourthe maken van Durbuy een mekka van sportactiviteiten. Gaande van wandelen en moutainbiken tot kajakken en survival, in Durbuy is alles mogelijk. Er zijn verschillende bedijfjes die tal van outdoor activiteiten aanbieden.

Aan lekkere restaurants is er geen gebrek. Durbuy heeft al meer dan 150 jaar een goed gastronomische reputatie. Enkele lokale specialiteiten zijn de wildgerechten en de forel, die vers uit de Ourthe komt.

Ook telt de streek vele verblijfmogelijkheden. Voor elk budget zijn er tal van kamers beschikbaar. Mooie familiale hotels of een bed & breakfast; maar ook hoevetoerisme, bungalowparken en campings zijn in de buurt te vinden.

Conclusie

Durbuy is werkelijk een uniek stadje dat je eens moet ervaren. Ondanks het grote aantal toeristen heeft de stad zijn authentiek karakter weten te behouden. Daarom is Durbuy ook verkozen tot "European tourist destinations of excellence". Men houdt er een duurzaam toeristisch beleid op na. Vergeet ook niet dat Durbuy centraal gelegen is in de Ardennen en dat dus alle andere mooie dorpen op korte afstand liggen. Een ideaal vertrekpunt dus voor een gastronomische, avontuurlijke of ontspannende vakantie.

Officiële site Durbuy toerismeReacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden