Tien aanraders in Vlaanderen

Vlaanderen

Vlaanderen is een stukje geschiedenis. Historische steden met gezellige pleinen en terrasjes staan er tussen unieke stukjes natuur. Je kan er genieten van mode, architectuur en kunst. Maar je kan je ook heerlijk culinair laten verwennen. Vlaanderen is een land van levensgenieters en dat merk je als toerist. Vlaanderen is trouwens maar een zakdoek groot zodat je het hele gebied op slechts twee uur kan doorkruisen. Hier zijn enkele tips voor leuke dingen die je zeker niet mag missen.

Culinair genieten

Waar je ook gaat in Vlaanderen, overal vind je lekkere en gezellige restaurantjes, tavernes en eetcafés. Van driesterrenzaak tot authentiek frietkot, je smaakpapillen kun je echt laten verwennen. Vlamingen hebben een echte eetcultuur en dat moet je gewoon proeven. Elke stad heeft trouwens zijn eigen specialiteiten die in talloze streekgerechten verwerkt worden. Denk maar aan Hasseltse speculaas, Loonse stroop, Antwerpse handjes, Asperges,... Enkele beroemde streekgerechten zijn Gentse waterzooi, Vlaamse stoofcarbonades met frietjes, mosselen en Brusselse wafels.

Verwen jezelf met chocolade

Chocolade stroomt door de aderen van de Vlamingen. Onze pralines zijn echte kunstwerkjes. Op vele plaatsen wordt nog artisanaal chocolade gemaakt. De pralines zijn een ideaal geschenk voor de thuisblijvers. Bezoek ook eens het chocolademuseum in Brugge of Brussel.

Proef één van de 400 bieren

België is een echt bierland met meer dan 400 verschillende soorten bier. In Vlaanderen vind je enkele prachtige brouwerijen die een bezoekje waard zijn. De trappist van West-Vleteren werd al eens verkozen tot lekkerste bier ter wereld. Ook andere biermerken vielen al in de prijzen. De meeste speciaalbieren hebben een hoog alcoholgehalte en moeten rustig gedegusteerd worden met een hapje erbij.

Unesco werelderfgoed

Vlaanderen telt enkele middeleeuwse steden die zeer goed bewaard zijn gebleven. Oude kathedralen en begijnhoven, en tal van monumenten zijn daarom tot Unesco werelderfgoed verklaard. Het mooiste voorbeeld is natuurlijk het historische Brugge, waar het hele stadscentrum tot de Unesco behoort. Maak een unieke boottocht op de Brugse reien en dompel je onder in de middeleeuwse sfeer.

Oud en nieuw in elke stad

Het is net dat historisch kader dat Vlaanderen uniek maakt. Waar anders vind je trendy en moderne loungebars in een gebouw van honderden jaren oud. Elke nieuwe zaak moet perfect geïntegreerd worden in het historisch plaatje. De Vlaamse steden zijn modern en bruisend, maar passen perfect samen met hun geschiedenis. In de talrijke culturele centra worden moderne en nieuwe artiesten voorgesteld. Steden als Brussel, Gent, Brugge, Mechelen, Antwerpen en Hasselt zijn de ideale bestemming voor een citytrip.

Art Nouveau

Niet alleen de Middeleeuwen hebben hun sporen nagelaten in Vlaanderen. Ook de Art Nouveau kan je nog op vele plaatsen bewonderen. Deze speciale architectuur vond zijn oorsprong in Vlaanderen. Alleen in Brussel al vind je 100 art nouveau gebouwen, maar ook in Antwerpen en Gent zijn er nog sporen van terug te vinden. Brussel is de hoofdstad van Vlaanderen en

Shop till you drop

Dankzij enkele vernieuwende ontwerpers zijn Antwerpen en Brussel topsteden voor de shoppers onder ons. Hippe en trendy boetieks worden afgewisseld met klassieke winkels. In Brussel en Hasselt ligt er ook een mode museum. Kleinere steden zoals Hasselt of Leuven profileren zich via city marketing volop als shopping stad.

Ook voor antiek ben je in Vlaanderen op de juiste plaats. Naast de vele antiekzaken vind je in Tongeren de grootste antiekmarkt van de Benelux. Ook in Brussel en Gent zijn er toffe antiekmarkten.

Kunst en muziek

Vlaanderen telt enkele bekende moderne kunstenaars en een hoop unieke musea. Maar vooral onze oudere kunstwerken behoren tot de absolute top. Er zijn dan ook veel musea een bezoekje waard. Je vind er werken van Jeroen Bosch, Van Eyck, Memling, Ensor, Rubens of Magritte.

De Vlaamse muziekfestivals behoren ook tot de absolute top. Werchter en Pukkelpop zijn het bekendste in het rockgenre. Maar ook voor reggae, folkmuziek en dance zijn er verschillende festivals.

Waai uit aan de kust

De Vlaamse kust is slechts 65 kilometer lang, maar je vindt er enkele pareltjes van badsteden. Elke stad heeft zijn eigen sfeer en charme en ze worden allemaal verbonden door de kusttram. Proef zeker de verse garnalen en snuif de gezonde zeelucht op.

Rust en natuur

In elke provincie vind je natuurdomeinen en stiltegebieden. Vlaanderen is dicht bebouwd maar er zijn toch nog groene oases te vinden. In de groenste provincie van het land, Limburg, ligt er zelfs een nationaal park met een uniek heidelandschap. Het nationaal park Hoge Kempen is zeer geschikt voor rustzoekers, wandelaars en fietsers. Ook de Vlaamse Ardennen met zijn licht glooiend en groen landschap is een bezoekje waard.

Links

Toerisme Vlaanderen


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden