Ardeche vakantie

Ardèche

De Ardeche maakt deel uit van de regio Rhône-Alpes eb ligt ten zuid-westen van Lyon. Mijn vakantie vond plaats in het uiterste zuiden van de streek, nabij de rivier Ardèche. Ik geef je even enkele persoonlijke tips voor een geweldige vakantie.

Vervoer

De Ardeche bevindt zich op een goeie 1000 km ver, afhankelijk natuurlijk vanwaar je woont. De reis maak je dus best met de wagen. Ook al omdat het een streek is met beperkte mogelijkheden qua openbaar vervoer en de huurwagens toch vrij duur zijn in Frankrijk. De regio zelf verken je het best met de wagen.

Verblijf

Wij verbleven er in chambre d'hotes en dat is ons heel erg bevallen. Het is volgens mij de formule om in Frankrijk op vakantie te gaan. Nog een tip voor de kampeerliefhebbers onder jullie. Er zijn een hele hoop campings in de Ardeche maar de mooiste zijn toch wel degene langs de rivier. Daar heb je de mooiste ligging en uitzichten.

Ons verblijf hadden we gevonden in een boek van Peter Jacobs nl. "Logeren bij Belgen". Dit is een overzicht van Belgen die geëmigreerd zijn en een B&B in het buitenland opgestart hebben. Ik weet dat er in Nederland bij de ANWB ook zulke boeken met nederlanders gepubliceerd zijn. Het grote voordeel is dat deze verblijven in het algemeen iets meer verzorgd zjin dan sommige franse verblijven. Plus je krijgt een persoonlijke service en tips in het nederlands.

Tips in de omgeving

Er is in de Ardeche zoveel te doen en te zien dat ik niet alles kan opnomen. Ik geef je enkele tips die je tijdens je vakantie zeker niet mag missen.

Pont d'Arc

Deze grote rots vormt een natuurlijke boog over de rivier de Ardeche. Je kan er te voet naartoe wandelen of met een bootje onder doorvaren. Het is het bekendste beeld van de Ardeche. Wij wandelden naar dit natuurwonder en genoten er langs de Pont op het strandje van een picknick.

Aven d'Ornac

Deze grotten liggen op een kwartiertje rijden van Vallon Pont d'Arc. Zeker bij slecht weer vormen ze een mooie daguitstap. Bij hitte zorgen ze weer voor afkoeling want in de grotten is het altijd 11 graden. Er zijn vele grotten in de omgeving maar die van Ornac zijn veruit de mooiste. Als je verschillende grotten gaat bezoeken, hou deze dan zeker voor het laatst. De avonturiers onder ons kunnen ook speleologie uitoefenen in de grotten. Dit natuurwonder mag je zeker niet missen, de inkom bedraagt 10 euro pp.

Toeristische route langs de gorges de l'Ardèche

Deze autoweg vertrekt in Vallon Pont d'Arc en volgt slingerend langs de rivier zijn weg tot St-Martin d'Ardeche. Op sommige stukken is het flink klimmen. Je wordt dan wel beloond met prachtige vergezichten. Op de mooiste plekjes is er parking en een "Point de vue" voorzien. Aan het einde van de route kan je iets gaan eten of drinken in het middeleeuws dorpje Aiguèze.

Kajaktocht op de Ardeche

Je vakantie in niet compleet zonder een kajaktocht op de Ardeche. Enkele tientallen firma's verhuren bootjes in Vallon Pont d'Arc. Als je even rondkijkt op internet kan je op voorhand kortingsbonnen afprinten. Het aanbod is echt enorm. Wij kozen voor een korte tocht van 8 km. In een waterdichte emmer (die krijg je gratis van de verhuurder) staken we wat stokbrood, olijven, paté en andere lokale specialiteiten voor een picknick onderweg. Je vaart ook onder de Pont d'Arc door. Dit is zeer indrukwekkend, alleen op voorhand even opletten voor de stroomversnellingen.

Conclusie

De Ardeche staat voor plezier, natuur en avontuur. Hou er wel rekening mee dat in het hoogseizoen het zeer druk kan zijn. Ik geef je nog enkele links mee van plekjes die wij de moeite vonden.

Grotten van Ornac

Kajaktochten

Restauranttip!

Ons verblijf