St-Tropez vakantie

Saint-Tropez

Saint-Tropez is een kleine havenplaats aan de Côte d'Azur. Het is sinds de jaren 50 een trefpunt van kunstenaars en de 'high society'. De films van Brigitte Bardot en Louis de Funès gaven het stadje nog meer faam. Hierdoor werd het rustige vissersstadje wereldberoemd en volgde een stroom van toeristen. Naast de 6000 inwoners komen jaarlijks 5 miljoen toeristen naar het stadje.

Het stadje wordt ook wel eens "Saint-trop" genoemd. Alles is er dan ook een beetje over zoals men zegt. De komst van rijke en beroemde gasten drijft oa. de prijzen enorm de hoogte in. Van een bolletje ijs van vier euro tot een villa van vier miljoen euro, in St Tropez mag het wat meer zijn. Dit zie je ook goed in de oude jachthaven, waar 's werelds rijksten hun jacht komen showen. Of op de enige toegansweg naar het dorpje, waar je de bentley's en ferrari's om de haverklap voorbij ziet scheuren.

Stadswandeling

De beste manier om de pastelkleurige oude stad te ontdekken is een wandeling. Je vertrekt op het oude Place des Lices, waar je altijd wel enkele Fransen ziet pétanque spelen. Hier is ook de wekelijkse markt die druk bezocht wordt. Via de smalle winkelstraatjes bereik je de oude haven. Langs het oude centrum wandel je dan stilletjes omhoog tot het hoogste punt van de stad. Daar kan je de citadel en het marinemuseum bezoeken. Het mooie uitzicht op de baai alleen al is al de moeite waard.

Stranden

St-Tropez zelf heeft geen noemenswaardige stranden. Er zijn wel enkele kleine baaitjes in de buurt van het dorp maar voor een echte strandervaring moet je iets verder rijden naar Pampelonne. Deze lange baai heeft een strand van 5 kilometer lang. Op het strand liggen tientallen beach clubs waaronder enkele zeer exclusieve. Deze worden geregeld bezocht door beroemdheden.

Omgeving

In de directe omgeving van St-Tropez zijn er enkele dorpjes die zeker de moeite zijn om te bezoeken.

Gassin Op 7 kilometer ten zuidwesten van St-Tropez ligt één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp ligt op 200 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht op de omgeving. Waar je het mooiste zicht krijgt liggen trouwens enkele uitstekende visrestaurants.

Port Grimaud Dit dorpje direct aan het water lijkt wel een kloon van Venetië. Het is een unieke Provençaalse badplaats met kanalen waar iedereen zijn boot voor de huisdeur kan vastmaken. Toeristen kunnen de kanalen ook verkennen met een electrische bootjes. Voeg daarbij enkele gezellige terrasjes en een mooi strand en het vakantieplaatje is compleet.

Ramatuelle Dit gezellig en ommuurde stadje is omringd door wijnvelden. Er zijn vele kunstenaars en antiekzaken gevestigd. Het Pampelonne strand is ook dicht in de buurt.

Tips

  • De toegangsweg naar St-Tropez is extreem druk en meestal staat er file. Als je naar het strand van Pampelonne wil gaan rij even om dan via Ramatuelle.
  • Maak 's avonds eens een wandeling langs de oude haven. De meeste boten zijn mooi verlicht en regelmatig wordt er vuurwerk ontstoken boven de baai. Het mooiste uitzicht krijg je onder de vuurtoren aan het einde van de pier.
  • Vergeet zeker geen terrasje te doen in het bekende café Sénéquier of een tarte Tropézienne te proeven. Deze lokale specialiteit was één van de favoriete toetjes van Brigitte Bardot.
  • Voor natuurliefhebbers is een rit door het Massif de l'Etérel of Massif des Maures een must. Deze gebergtes bieden prachtige vergezichten. In Collobrières kan men voor de kinderen ook een schildpaddendorp bezoeken.

Links

Ons verblijf, een aanrader! Aux merveilleux

Eén van de beachclubs: Nikki beach

Restauranttip: La Cousteline