Normandië vakantietips

Normandië

Normandië is een streek in het noordwesten van Frankrijk. Het is het land van gotische kathedralen, kastelen, weilanden, krijtrotsen en boomgaarden. Normandië is gekend om zijn culinaire en culturele rijkdommen. Dit artikel besteedt wat meer aandacht aan de rol van Normandië in de tweede wereldoorlog. Er zijn nog tal van sporen hiervan terug te vinden. Maar er zijn ook tal van andere trekpleisters te ontdekken.

D-Day

Op 6 juni 1944 begon 'operatie Overlord'. De geallieerde troepen begonnen met hun invasie om het Europese vasteland te bevrijden van de Nazi's. De invasie vond plaats op vijf stranden in Normandië. Elk strand kreeg een codenaam. In de buurt van de stranden zijn talrijke musea en restanten te vinden van de grootste invasie uit de geschiedenis. Je kan ze best bezoeken met de wagen en in deze volgorde de kustlijn afrijden. Starten doe je in St-Mère-Eglise.

Utah Beach

Op dit strand vielen de Amerikaanse troepen Frankrijk binnen. Op het strand staan monumenten en enkele bunkers. Enkele kilometers achter de kust ligt het dorpje St.-Mère-Eglise. Het dorp werd wereldberoemd dankzij de oorlogsfilm 'the longest day'. In de nacht voor de invasie moesten parachutisten dit dorp veroveren. John Steele bleef tijdens zijn sprong aan de kerktoren hangen. Ter ere van hem hangt er nog altijd een pop aan de kerktoren. Ook in de glasramen van de kerk zie je nog sporen van de parachutisten. Naast het dorpsplein ligt een prachtig museum ter ere van de parachutisten.

Omaha beach

Tussen Omaha en Utah beach ligt 'Point du Hoc'. Vanaf deze uitstekende rots kon de Duitse artillerie beide stranden onder vuur nemen. Daarom moesten de Amerikaanse Rangers de 30 meter hoge rots veroveren. Onder hevig vuur beklommen ze met touwladders de klif. De hele site ligt bezaaid met bomkraters en stukgeschoten bunkers. Het is een indrukwekkend zicht en geeft een beeld van hoe hevig de strijd hier is geweest.

In La Cambe ligt een groot Duits militair kerkhof. Hier zie je hoeveel jonge slachtoffers de oorlog heeft gekost. In Colleville-sur-Mer ligt het grootste Amerikaanse kerkhof, vlak aan de stranden waar zovelen gesneuveld zijn. De eindeloze rijen witte kruisjes zijn indrukwekkend.

Gold Beach

Gold Beach was een Engelse sector. Het best bezoek je hier Arromanches-les-Bains. Behalve enkele mooie musea vind je hier nog restanten van de Mulberryhaven. Om al het materiaal te kunnen ontschepen werd hier een kunstmatige haven aangelegd bestaande uit drijvende kaden. Van het immense bouwwerk zijn nog restanten zichtbaar.

Sword Beach

Sword Beach is het meest oostelijk gelegen landingsstrand. Eén van de hoofddoelen van de Britten was om Caen te bevrijden. In Caen vind je naast prachtige gebouwen ook het 'memorial de la bataille de Normandie', een groot oorlogsmuseum terug. Ook de grote bunker in Ouistreham is een aanrader.

Langs het kanaal naar Caen moesten parachutisten de strategische Pegasus bridge innemen. Deze aanval werd verfilmd en komt voor in het computerspel 'Call of duty'. De originele brug (met kogelgaten) en een zweefvlieger zie je in het museum langs de brug.

Juno Beach

Juno Beach ligt in de Brits-Canadese sector. Net zoals op Omaha beach was het Duitse verzet hier zeer hevig. Langs het strand zijn verschillende monumenten en restanten zichtbaar.

Natuur en cultuur

Naast het oorlogsverleden telt Normandië enkele plaatsen die je zeker moet bezoeken. Het landschap van Normandië is niet zo spectaculair maar de kustlijn is zeker de moeite. Bezoek zeker de prachtige krijtrotsen van Etretat of het mondaine kuststadje Deauville. Een heel bijzondere plek is de Mont St-Michel. Deze rots vormt een schiereiland en ligt op 1 kilometer van de kust. Op de rots werd een abdij gebouwd. Oorspronkelijk was Mont St-Michel een getijdeneiland. Bij vloed kon je het eiland niet bereiken. Tegenwoordig loopt er een verharde dijk naar de ingang.

Culinair

Vergeet zeker de lokale specialiteiten van Normandië niet te proeven. Al de appelboomgaarden in de streek zorgen voor heerlijke appel bereidingen. De Calvados en Cider koop je het best bij lokale boeren, ze laten je graag proeven. Pommeau is een heerlijk aperitief. In de talrijke vishaventjes koop je verse zeevruchten en oesters. Normandië is ook een echte kaasstreek, met Camenbert als meest bekende.