Rondreis door Ierland

Inleiding

Een rondreis door Ierland in twee weken, die begon in de hoofdstad Dublin. We verlieten de stad in zuidelijke richting, waarna we in meer of mindere mate de kust volgden, om weer uit te komen in Dublin. Noord- Ierland telt ook mee.

Rondreis door Ierland

6-6-2010

Het vertrek vanaf Schiphol met het vliegtuig van Aer Lingus richting Dublin. Als je nog nooit in een vliegtuig gevlogen hebt; doe het NU! Het is te vet voor woorden. Ikzelf heb het vaak gedaan, maar daar wist ik niks meer van. Eigenlijk was het nu dus voor mij persoonlijk de eerste keer en het is geweldig. Als je wilt weten waarom dat zo is, boek dan een ticket.

Om een uur of elf ’s ochtends kwamen we aan in Dublin. Na de huurauto gehaald te hebben, wat een hele mooie nieuwe Toyota Avensis was, gingen we richting het hotel. Of beter gezegd Bed & Breakfast. Dat was gelegen in een van Dublin’s duurdere buitenwijken. Later gingen we richting het stadscentrum met de bus, die een dubbeldekker bleek te zijn. Dat was best geinig, want je kan dus boven en voorin tegelijk zitten.

In het stadscentrum van Dublin zijn geen wolkenkrabbers te vinden. Dat had ik wel verwacht van de hoofdstad van een land. Er zijn bijna alleen lage gebouwen en een paar flats. Het centrum van Dublin lijkt voor de rest wel een grote stad. De hoofdstraat heet O’Connel straat, waar veel winkels, standbeelden en oude gebouwen te vinden zijn. Een van de meest opvallende dingen vond ik zelf de Spire, een 120 meter hoge naald die aan de basis een diameter van 3 meter heeft. Ook is in Dublin de Christ Church Cathedral te vinden, wat qua grootte ook niet lijkt op de kerk van een hoofdstad met een miljoen inwoners. Verderop is het Dublin Castle met de Chester Beatty Library waar ze heel erg veel boeken hebben en ook een klein café. Het enige wat je niet mag missen als je in Dublin bent is de Temple Bar. Dit is de meest funky wijk in Dublin. Er zijn veel pubs, winkels en cafés en er is overal muziek.

In het centrum zijn veel souvenirzaken te vinden. Sommigen hebben een aparte afdeling voor Guinness- spullen, het bier dat de nationale trots van Ierland vormt. Er zijn niet veel terrassen in Dublin te vinden, meestal is het ook slecht weer. Maar waar je ook eet in Ierland, het is altijd lekker.

7-6-2010

Begint met het Ierse (of Engelse) ontbijt. Moet je zeker opgehad hebben voordat je doodgaat. Het is best lekker. Je krijgt een gebakken ei (niet geklutst en ook niet groot), 2 worstjes die bij ieder Bed & Breakfast van lengte variëren, bacon (gebakken spek) en een tomaat. Voordat je daaraan begint kun je altijd nog eerst cornflakes en/ of toast eten.

Na het ontbijt gingen wij richting Kilkenny, waar we de volgende twee nachten zouden doorbrengen. Deze reis ging over autosnelwegen die alleen om en nabij de grote steden zoals Dublin en Cork te vinden zijn. Als eerste kwamen we langs Kildare, waar een soort van Batavia stad was. Hier heben wij bij de Starbucks gezeten. Daarna kwamen we langs het dorpje Ballitore, de enige permanente nederzetting van de Quakers in Ierland. Ikzelf had gehoopt mensen te zien die denken dat het 300 jaar geleden is, wat te zien zou zijn aan de kleding en de rijtuigen, maar er zijn alleen normale mensen. Ook was er een gesloten museum.

Even later arriveerden wij bij het Moone High Cross. Dat is een groot stenen kruis dat al meer dan 1000 jaar oud is en vlakbij het dorpje Moone staat. Hier is ook een begraafplaats te vinden. Verder onderweg naar Kilkenny kwamen wij bij Carlow langs een Dolmen, wat zeg maar een hunebed is.

Aan het einde van de middag kwamen wij dan in Kilkenny aan. Deze stad is een van Ierlands grotere en ook belangrijkere steden. Het is echter geen grote stad. Er woonden in 2006 namelijk 22.179 mensen. Maar omdat Ierland ongeveer drie keer zo groot is als Nederland, en er maar 4 miljoen mensen wonen, is Kilkenny een van de grotere steden. Kilkenny is een stad zoals de meeste er in Ierland uitzien. De hoofdstraat is best gezellig, maar daarbuiten is er niet zo gek veel aan. Eigenlijk zijn daar vaak oude en niet onderhouden gebouwen te vinden. Tegelijkertijd is het eten dus overal lekker. Het Riverside cafe is zeer aan te raden. Ikzelf heb hier extra spicy pasta besteld, wat heel erg lekker was. Je moet wel, zoals ook bij sommige andere restaurants in Ierland, zelf je eten bij de bar of bij de keuken bestellen. Wat betreft bezienswaardigheden; Kilkenny heeft een kasteel.

8-6-2010

Op deze dag brachten wij een bezoek aan de stad Waterford. Dat is een aardig gezellige stad. Voor de winkels kan je toch beter in Dublin blijven. Er is een mooie toren te vinden, genaamd Reginald’s Tower, die er al 800 jaar staat. Al snel gingen we door naar Hook Head, wat het uiteinde van het Hook- schiereiland is. We gingen er deels heen via een ferry die over een brede baai voer. Deze reis ging ook voor een deel over kleine bergweggetjes. Hook Head was voor ons de eerste locatie in Ierland waar het mooi weer was. Ik had verwacht dat het meestal zou regenen, maar dit bleek helemaal niet zo te zijn. De eerste twee dagen regende het bijna constant, maar daarna was het bijna alleen zonnig. Het was natuurlijk ook juni. In Hook Head is een grote souvenirzaak en tegelijkertijd restaurant te vinden. Verder is er gewoon een mooi uitzicht en kun je dicht bij de zee komen. De volgende nacht brachten wij weer door in Kilkenny.

9-6-2010

Toen gingen wij richting het volgende Bed & Breakfast, dat in Cork was. Onderweg kwamen we al vroeg in de ochtend bij het zogenaamde Kells Priory. Dit is een grote ruïne van een abdij bij het dorpje Kells. Het bijzondere hieraan is dat de ruïne niet geëxploiteerd wordt. Je moet dan ook een stuk over gras lopen om erbij te komen. Een stukje verderop is Kilree Round Tower met een High Cross. De toren is te vinden op een begraafplaats die midden in een wei ligt. Als je de toren dus bezoekt moet je uitkijken voor de koeien en stieren. Er staan veel van deze soort torens in Ierland, die ooit als vluchtweg dienden. Het High Cross is even verderop te vinden, in het veld met de koeien en stieren. Het bijzondere aan dit kruis is, je ziet ze namelijk bij alle begraafplaatsen, dat hier waarschijnlijk de Ierse koning Niall Caille in de 9e eeuw begraven is.

Na een tijdje kwamen we aan in het dorp Cashel. Hier is de Rock of Cashel te vinden. Dit is een oude ruïne. Deze is gelegen op een grote rots die boven het dorp uitsteekt. De weg ernaartoe is dan ook erg steil. Onderaan de berg was een gezellig restaurant waar ze lekkere Seven- Up hadden.

Vervolgens gingen we door naar de haven van het dorpje Ballynagaul. Het stonk er erg naar vis en de W.C. was te vies voor woorden, wat je in Ierland vaker tegenkomt. Toch had ik het niet willen missen. Moet je toch ook een keer gezien hebben, vind ik. In het gebied rond dit dorpje zijn smalle bergweggetjes en wegwijsborden in alleen het Iers te vinden (dus niet in het Engels).

Na nog een tijdje op de weg gezeten te hebben, waar we andere Nederlanders tegen kwamen die we een aantal dagen en een groot aantal kilometers later weer zagen, kwamen wij aan in Cork. Cork is qua grootte de tweede stad van Ierland. Cork en Dublin zijn zoals Rotterdam en Amsterdam. Ze vinden elkaar niet zo aardig. Dat komt omdat de Dubliners vaak niet veel deden tegen veroverd te worden. De Corkers wel, waardoor zij zich zelf zeg maar beter vinden.

In Cork logeerden wij voor een nacht in een hotel. Dit was mooi, net gerestaureerd. Wat het voor ons nog mooier maakte, is dat we een kamer hadden op de bovenste verdieping. Hierdoor hadden wij een uitzicht over heel Cork, omdat het hotel op een hele steile heuvel gelegen was. Maar dat is nog niet alles, want er was niet alleen een mooi uitzicht, we hadden zelfs een dakterras. Er was geen deur naar toe, en er stonden ook geen tuin tafels of stoelen, maar er was een raam waar je gemakkelijk doorheen kon stappen. ’s Avonds aten wij bij Luigi Malone, waar ze lekkere pasta hebben. Zoals bij alle pasta gerechten die je in Ierland bestelt, kun je er zoveel zwarte peper op krijgen als je maar wilt.

10-6-2010

Deze ochtend was de eerste sinds het begin dat we iets anders konden krijgen dan het Ierse ontbijt. Ze hadden lekkere pancakes. Vervolgens moesten we snel door naar de volgende bestemming die Killarney heette. Maar niet voordat we een van de hoogtepunten van de vakantie hadden beleefd, wat de Cork City Gaol was. Oftewel de gevangenis. Dat was het tenminste. Nu is het zeg maar een museum waar je een rondleiding kan krijgen, weliswaar met een koptelefoon. Maar het hele leuke eraan vond ik dat er poppen te zien waren, zeg maar Madame Tussauds, maar dan met mindere kwaliteit, die de gevangenen verbeeldden. Je zag ze in die cellen zitten. Aan het einde is er de mogelijkheid om een film te kijken en rond te lopen op het terrein waar veel dingen er nog steeds heel verlaten uit zien, die dus niet opgeknapt zijn voor het museum.

De eerstvolgende bezienswaardigheid waar wij aankwamen was de Drombeg Stone Circle. Dit is een stenen cirkel waar ze ooit rituelen uitvoerden. Ook is er de ommuring van een hut met een kookpot te vinden. De stenencirkel bij het hek dat naar de echte leidt, is een 21e eeuwse grap. Dit is dus niet de echte.

Vervolgens kwamen we door Bantry. Dit is volgens mij het mooiste Ierse dorp wat we gezien hebben. Maar dat kwam misschien omdat de zon heel hard scheen. Het was die dag dan ook heel erg warm. Bantry lag ook nog is een keer aan een mooie baai.

Hierna gingen wij richting de Healy- Pass, die door de bergen van Beara leidt. Qua natuur kwamen wij hier naar mijn mening in het mooiste gedeelte. Maar dat bleef de komende dagen zo. Er zijn in het gebied hoge bergen, d.w.z. het gebied van Beara, Iveragh en Dingle. Op ongeveer het hoogste punt is een winkel, een beeld van Jezus Christus en een mooi uitzicht. Later kwamen we in het Killarney National Park, waar ze mooie bergen en smalle wegen hebben. Ook kwamen we langs het Ladies View Point, waar we niet gestopt zijn, wat we later wel zouden doen. Niet veel later kwamen bij het volgende Bed & Breakfast waar we drie nachten bleven.

11-6-2010

Op deze dag zouden wij de Ring of Kerry bezoeken, gelegen rondom het schiereiland Iveragh. Ook hier was de natuur erg mooi. Daaronder valt ook de hele mooie uitzichten over de zee. Bijna op de punt van Iveragh ligt Portmagee. Dat is een klein dorp. Bij dat dorp, op Valencia Island, is een museum dat over de Skellig- eilanden gaat. De Skellig- eilanden zijn eilanden die 12 km verderop liggen, waar een klooster uit de 6e eeuw op is gebouwd. Dit is al sinds de 12e eeuw verlaten. Wijzelf hebben alleen het museum bezocht. Daar kon je van alles zien over de monniken, maar ook over de vuurtorens die op de eilanden staan. Hier werden mensen geboren en gingen mensen dood. Ook kon je een film kijken en was er natuurlijk een grote gift shop. We hebben de eilanden zelf niet eens gezien omdat het mistig was.

Het volgende dat we bezochten, dat een heel eind verderop was, was het Staigue Fort. Alleen een hele smalle weg waar hoog gras langs groeit, leidt er naar toe. Het Staigue Fort is een fort, eigenlijk een grote ronde muur, uit de 3e of 4e eeuw. Het bijzondere eraan is dat je twee kleine kamers kunt zien waar duizend- zoveel jaar geleden dus ook al mensen zaten. Ongeveer vanaf daar gingen we dezelfde weg op als die we de vorige dag hadden gevolgd, waardoor we weer langs het Ladies View Point kwamen waar we deze keer wel gekeken hebben. Er was een mooi uitzicht dat inclusief meren was. Daarna bezochten wij voor de eerste keer het centrum van Killarney.

12-6-2010

Op deze dag bezochten wij Dingle. We reden eerst naar het dorp Dingle, dat als zoveel dingen in Ierland heel erg toeristisch is. Daar hebben we gewinkeld waarna we doorgingen naar het Dunbeg fort, waar we niet echt naar toe zijn geweest. Inplaats daarvan hebben we bijenkorf woningen een stukje verderop bezocht. Dat kostte twee euro per persoon maar we hebben wel gezien hoe de boeren in de oudheid leefden. Ze hadden een hut waar je nog altijd in kan staan, een muur, een kelder en een mooi uitzicht.

We reden verder over de Ring of Dingle langs de zee, waar wij hoge kliffen en ook nog de Skellig eilanden zagen. Het was nu namelijk niet mistig. Uiteindelijk kwamen we aan bij Kilmalkedar Church. Dat is een kerk uit de 12e eeuw waar geen dak meer op zit. Het was best bijzonder. Er zat ook een bord bij dat je uit moest kijken voor vallende stenen, en het was ook wel een beetje creepy op die plaats. Er was dan ook een begraafplaats omheen waar niet alleen recente mensen begraven waren, maar ook hele oude grafstenen waar je soms over struikelde omdat er gras overheen gegroeid was.

We gingen terug naar Dingle en namen de terugweg via de Connor pas. Dit vond ik zelf ook letterlijk een van de hoogtepunten, omdat we op een gegeven moment op de weg van de Connor pas gestopt zijn. Op die plaats kon je namelijk ijs kopen en heel hoog op een berg lopen. Als je op de top staat heb je een heel groot uitzicht. Voor mijzelf was het toch wel het hoogste uitzicht dat ik ooit had gezien. Bovenop heb ik zelfs de roep van de natuur beantwoord waarbij ik een uitzicht zag dat niemand gewend zal zijn tijdens deze bezigheid.

Later hebben wij nog op een schiereiland gekeken dat aan het noorden van Dingle vast zat. Vervolgens gingen wij weer terug naar Killarney.

13-6-2010

Op deze dag gingen we naar het volgende Bed & Breakfast in Ballyvaughan. Dat betekende dat wij al snel bij de veerboot kwamen, die ons aan de overkant van de Shannon rivier weer afzette. De reis zou 20 minuten geduurd hebben maar dit was korter. Het was best aardig want je kunt bovenop die boot gaan staan tijdens de reis.

Vervolgens gingen wij richting de Cliffs of Moher. Dit zijn een van de hoogste kliffen van Ierland. Het waaide daar harder dan dat ik zelf ooit gevoeld had. Er waren best mooie uitzichten en een toren, waarbij de eerste verdieping gratis was, en je alleen door raampjes kon kijken, en het dak 2 euro kostte. Verderop was er een punt waar je officieel niet mocht komen. Het mooie hieraan was dat als je er toch heen ging, je op het randje van de kliffen kon staat die dus ongeveer 200 meter hoog zijn. Dat randje is dus tegelijkertijd het randje van de dood wat best spannend is. Verder was er een bezoekerscentrum waar we gegeten hebben. Jammer genoeg hadden ze geen gezonde dingen. Vervolgens kwamen wij aan bij de Kilfenora Cathedral. Dit is een kerk, die officieel een hele kleine kathedraal is, waarvan een gedeelte een ruïne is waar High Crossess in tentoongesteld staan.

Hierna reden wij door naar Ballyvaughan. Dus we kwamen door een gebied dat de Burren wordt genoemd. Dit is een gebied waar bijna alles van steen was. Ikzelf had zoiets van dat zijn toch gewoon de bergen met een beetje extra stenen? Maar voor mensen die hier meer in geïnteresseerd zijn, is al dat steen nogal bijzonder. Tijdens de reis kwamen we langs de Poulnabrone Dolmen, wat ook een soort van hunebed is. Er wordt gezegd dat dit de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Ierland is, en dat was te zien aan al de kaarten waar hij op stond.

Na een tijdje kwamen we aan in Ballyvaughan, waar de Italiaan, l’Arco, een aanrader is. Ikzelf heb daar een hele grote pizza op die heel erg lekker was.

14-6-2010

Bij het ontbijt zag de zee waaraan het Bed & Breakfast gelegen was er normaal uit. Toen we naar boven gingen en uit het raam keken was het eb geworden en was er een stuk minder zee. Best bizar. Later vertrokken we richting Ballina waar we een nacht zouden slapen. Onderweg kwamen we eerst langs Galway, wat aan de overkant ligt bij Ballyvaughan. Later kwamen we bij Sligo. We zijn uitgestapt toen we bij het dorp Westport kwamen. Dit was best een gezellig dorp waar we eerst in een pub hebben gezeten. Daar zagen we de eerste wedstrijd van Nederland, dat tegen Denemarken speelde. Maar na 20 minuten gingen we weer door. Toen hebben we dus in het centrum rondgekeken.

Later kwamen we bij Lough Conn, dat we vanaf 2 kanten konden zien. Het zag er best mooi uit, omdat er ook mooie bergen op de achtergrond waren. Niet veel later kwamen wij aan in Ballina, bij het meest gastvrije Bed & Breakfast van Ierland. Het is niet bepaald de mooiste stad, maar natuurlijk is het wel leuk in het centrum en hebben ze grote winkels en goed eten.

15-6-2010

Op deze dag gingen we naar Derry. Maar eerst kwamen wij aan in Donegal, natuurlijk weer een gezellig Iers dorp waar een obelisk te vinden was. Kijk uit voor de bedelaars. Vervolgens gingen wij naar de allerhoogste kliffen van Ierland, Slieve League. Daar gingen we heen via een mooi gebied met hoge bergen. De kliffen zijn mooi, er staan bijna geen hekjes, dus je kunt ook overal lopen. Ikzelf ben een groot stuk op een schiereiland gelopen, waarna ik na een tijdje toch dacht van ‘ik wil nog niet dood’, en weer terug ging. Er zijn hier ook hele steile weggetjes.

Na een hoop gerij kwamen wij bij de Noord- Ierse grens, waar alleen een wildrooster was. Vervolgens kwamen wij dan in Derry. Het deed mij een beetje aan Berlijn denken, zeker omdat er in de stad een geval staat waarop staat ‘You are now entering free Derry’. Waarmee bedoeld wordt dat je een ander gedeelte van de stad betreedt. Namelijk het gedeelte van de Ieren (katholieken). In Derry heeft zich ooit Bloody Sunday afgespeeld. Bloody Sunday was 30 januari 1972. De Ieren verzetten zich tegen de overheersing van de Engelsen, en deden dit op deze dag door een vreedzame demonstratie, die verboden was door de Engelsen. Hoewel de demonstratie vreedzaam was en de Ieren ongewapend, werden er toch 14 doodgeschoten. Op de dag dat wij in Derry aankwamen was na 12 jaar een rapport uitgekomen over Bloody Sunday. Hierin stond dat de Engelsen het verkeerd hadden gedaan. De premier van Engeland bood op deze dag zijn excuses aan. Het was te zien in de stad. Op het centrale plein, bij de Guild- Hall, het gemeentehuis, stonden overal journalisten en hoge pieten. Ook stond er een groot scherm en op T.V. was het ook allemaal te zien. Een inwoner van Derry vertelde ons dat hij zich Iers voelt, maar in Noord- Ierland (Ulster) woont omdat het daar goedkoper is dan in de rest van Ierland. Hij was dan ook een katholiek.

Het was niet zo goedkoop in Noord- Ierland. Ze hebben daar ponden (sterlings), en een zakje chips kostte 2 pond.

16-6-2010

Deze dag gingen wij naar de bezienswaardigheden die zich aan de noordkust bevinden. Eerst Dunluce Castle dus. Dit is een ruïne van een kasteel. Het mooie eraan is wel dat er hele mooie uitzichten zijn, het ligt letterlijk aan de kust. Op een klif eigenlijk. Ook zijn er twee soort van torens waar je in kan staan (niet dat je echt hogerop kan komen). Als je wil kun je nog naar beneden lopen ook, waardoor je zeg maar onder het kasteel zit (eigenlijk tussen het vasteland en het ‘eiland’ waarop het grootste deel van het kasteel staat).

Vervolgens gingen wij naar de Carrick- a- rede rope bridge. Dat is best wel raar, want wij wilden ook naar de Giants Causeway waar wij allang langs gekomen waren. De Carrick- a- rede rope bridge is een touwbrug die 25 meter boven de zee hangt en 20 meter lang is. Het is best leuk om overheen te lopen. Uiteindelijk kom je op een eiland waar je aardig mooie uitzichten hebt en andere eilanden kunt zien. Het kost wel geld en je moet veel lopen. Maar dat vond ik het zelf wel waard.

Hierna kwamen wij dan aan bij de Giant’s Causeway. Let op want er is een steile weg die op de heenweg niet erg is, maar op de terug weg wel. Je kunt de bus nemen. De Giant’s Causeway is het enige dat ik af kan raden. Iedereen vindt het helemaal fantastisch maar dat valt zwaar tegen. Het is niets meer dan de kust. Het enige verschil is dat alle rotsen vijf- hoekig zijn. Het is ook een soort trap, je kunt helemaal naar boven lopen. Niet dat je dan een mooi uitzicht hebt of zo iets dergelijks. Het verhaal is wel grappig. Dat gaat over een reus die het gecreëerd heeft, tot in de zee, en naar Schotland liep om een andere reus te verslaan. Vervolgens werd hij bang, ging weer terug, en versloeg de Schotse reus alsnog met een list. Op een Schots eiland is het andere einde van de Causeway te zien. In het echt zijn de rotsen waarschijnlijk ontstaan door gestold lava. Aan het einde hebben ze bij het bezoekerscentrum wel lekkere cake.

Daarna brachten wij nog een kort bezoek aan de Bushmill’s Distillery, die de oudste van de wereld is. Hij bestaat namelijk sinds 1608 en maakt al die tijd al lekkere whiskey. Maar dat weet ik niet uit eigen ervaring en ik kan de mening ook niet delen. Je kunt een rondleiding krijgen waar wij geen zin in hadden.

Eenmaal terug in Derry hebben we in de stad rondgekeken. We zijn over de stadsmuren heengelopen die de nieuwste van Europa zijn (begin 17e eeuw). Verder staan er gebouwen in de stad waar ze al zo lang niks mee gedaan hebben dat er plantjes uitgroeien. Het centrale plein is wel mooi en het eten maakt alles wat niet goed was weer goed. Ikzelf heb bij Lloyds Café iets van chili- spaghetti- noodles op die heel erg lekker waren.

17-6-2010

Belfast. Qua oude gebouwen wel de beste van alle steden. Het deed me denken aan Londen wat misschien niet veel zei, omdat ik daar 10 jaar niet geweest ben. Ook zijn er veel winkels en dat is best gezellig. We hebben gekeken in het stadhuis, wat heel erg leuk is als je oude gebouwen leuk vind. Ze hadden wel hele mooie toiletten. Verder was er in de stad de Crown Liquor Saloon, een hele mooie pub met alles erop en eraan. Je zit ook in een cabin als je eet. Verder de Grand Opera House en de Albert Memorial Clock Tower. Je struikelt in Belfast over mensen die je een city tour willen aanbieden.

18-6-2010

Op deze dag gingen wij terug naar Dublin, maar niet voordat wij een bezoek hadden gebracht aan Brú na Bóinne. Hier staan de Newgrange, Knowth en Dowth tombes. Het is een van de oudste bouwwerken van Europa, ouder dan Stonehenge en de Piramides. Wijzelf zijn in de Newgrange tombe geweest. Het kost wel geld en je moet er met de bus naartoe, maar dan krijg je ook een heel erg uitgebreide uitleg. Uiteindelijk mag je ook binnen kijken wat best bijzonder is. Eerst moet je door een tunnel die te laag is, en ook veel te smal. Als je neigt naar corpulentie kom je er dus gewoon niet in. Uiteindelijk kom je dan wel in een kamer waar je ook uitleg krijgt, waar drie prehistorische bakken staan en waar een bijzonder dak te zien is waar schijnbaar nog een hoop aarde op ligt ook. Tijdens de uitleg laten ze je ook door middel van elektrisch licht zien hoe de zon op de ochtend van 21 december (de zonnewende) de kamer via de gang de tombe binnenkomt.

Later kwamen wij weer aan in Dublin. Dat vond ik zelf wel het leuke aan de reis, dat je ergens naartoe gaat, twee weken doet over een rondje rijden en dan weer terugkomt in Dublin. Maar na een etentje in de Temple Bar, wat natuurlijk goed smaakte, gingen wij snel slapen.

19-6-2010

Deze dag konden wij nog rondkijken in Dublin. Vanwege de tijd konden wij meer van de stad zien dan de eerste dag. Eerst zagen wij dus het Trinity College, de universiteit. Was best mooi. Hier ligt ook het Book of Kells, een manuscript uit de 8e eeuw. Hierin staan de vier evangeliën in het Latijn geschreven. De bezichting zou 9 euro gekost hebben, dus dat is te duur om een oud boek te zien.

Vervolgens begaven wij ons naar het natuurmuseum, dat eens een keer niet saai is maar dat gewoon een gebouw is dat vol staat met opgezette dieren. Alles was er op ware grootte te vinden. Beren, olifanten, te grote vissen aan het plafond en hele erge grote vogels. Als je hele kleine insecten wilt zien kan dit ook. Het volgende museum was de National Gallery, vol met oude schilderijen. Niet aan te raden. Voor de mensen die toch nog geïnteresseerd zijn; er hingen ook Nederlandse.

Als laatste liepen we de hele middag te winkelen door het stadscentrum, O’Connel street en Henry street, waar de meeste winkels zitten. Daar zagen (of hoorden beter gezegd) wij ook straatmuzikanten met mooie muziek.

De volgende dag beleefden wij het laatste hoogtepunt door op te stijgen met een vliegtuig en terug te gaan naar het goeie ouwe Nederland.

Conclusie

Als je op vakantie wilt maar je weet niet waar en je bent er nog nooit geweest, ga naar Ierland. Moet je gezien hebben voor je doodgaat. Zeker als je lekker wilt eten en aardige mensen wilt ontmoeten. Zou je alleen hoge bergen en mooie natuur willen zien, ga naar het westen (schiereilanden Beara, Kerry, Dingle). Je hebt hier hele mooie uitzichten. Maar in Zwitserland zijn de bergen toch nog iets hoger. Als je een mooie stad wil zien, zou ik Ierland niet als eerste aanraden, en als je wil winkelen en je wilt dat echt per se in Ierland doen, ga naar Dublin of Belfast. Natuurlijk zijn de dorpjes in Ierland op hun eigen manier erg karakteristiek. Verder is het landschap op sommige punten ongerept, waardoor je soms auto’s passeert terwijl daar eigenlijk geen ruimte voor is. Voor de rest is Ierland naar mijn bescheiden mening nogal toeristisch. Deze mening wordt niet door iedereen gedeeld.

Links

Boek een reis

Skellig eilanden

Dublin

Newgrange


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden