Basel- San Pellegrino- Milaan en de meubelbeurs

Inleiding

Een korte reis langs Basel, San Pellegrino en Milaan. In Milaan bezochten we de Salone Internazionale del Mobile, waar de meubelbeurs plaatsvond.

Basel, San Pellegrino, Milaan en de meubelbeurs

Basel

Maandagochtend vertrokken wij voor een lange autorit richting Basel. Na een aantal stops was het bij de Zwitserse grens niet nodig te stoppen. ’s Avonds kwamen wij aan in Basel. Het is er erg gezellig en de stad ademt een goede sfeer. Het is een hele oude maar toch geen vieze stad. Het is een stad waar je je welkom voelt als je hem binnen rijdt. In het centrum zijn heel veel gezellige winkelstraten en er is een tram waarmee je makkelijk van de ene naar de andere gaat. Dit kost natuurlijk wel weer geld. En ze hebben daar geen euro’s maar francs. Dat betekent dat je wel met euro’s kan betalen maar dat je francs als wisselgeld krijgt. Dit is duur vanwege het afrondingsverschil. Het goedkoopste is om van te voren in Nederland euro’s voor francs te wisselen.

San Pellegrino

De volgende ochtend vertrokken wij snel richting Italië. Maar niet voordat wij het Verkeersmuseum in Luzern hadden bezocht. Hier zijn alle treinen, auto’s, vrachtwagens, boten en vliegtuigen te zien die ooit in Zwitserland rondgereden of gevlogen hebben. Ze hadden een mooie Rolls Royce, maar als het je voor de rest niet boeit is dit museum natuurlijk niet aan te raden. Wat wel heel erg mooi is tijdens een reis van Zwitserland naar Italië zijn de bergen. De mooiste bergen zijn daar te vinden en als je niet wilt bergbeklimmen is het al heel erg mooi om met een auto erdoorheen te rijden en naar te kijken. Ze zijn heel erg hoog en soms rijd je op een weg die een heel mooi uitzicht geeft over een dal. Qua natuur is Zwitserland dus zeer aan te raden.

Uiteindelijk kom je dan bij de grens met Italië. Ook hier mag je als het goed is doorrijden. Vanaf hier is het niet zo ver meer naar het Italiaanse dorpje San Pellegrino. Als je in de avondspits de grote weg in Italië opgaat, is het wel heel erg druk. San Pellegrino is een normaal dorpje in het bergachtige Noord- Italië. Er zijn aardig wat hotels te vinden. Ook is er een heel groot oud gebouw, dat vroeger een hotel was, een kroeg, waar het alleen gezellig is als je een paar mensen mee neemt, en een supermarkt. Dit is het dorp waar het San Pellegrino mineraalwater vandaan komt, dat door mensen over de hele wereld gedronken wordt.

Milaan

De volgende dag bezochten wij de Zona Tortona. Dit is de meest funky wijk van Milaan. Ga er niet in de ochtendspits naar toe. De Zona Tortona is een wijk die ten zuidwesten van het centrum ligt. Alleen hier zijn de laatste trends, onder meer op het gebied van interieur, van de straat te plukken. Er zijn winkels, galeries en werkplaatsen. Daaronder zijn ook Nederlanders. Nederlands design is namelijk beroemd. Overal kun je iets doen of zien en overal zijn mensen. Wij aten lasagne op de hoek van een Zona Tortonaanse straat die heel erg lekker was. Dit was dan ook echte Italiaanse. Vervolgens bekeken wij de rest van de stad. Het is een mooie stad, want overal staan gebouwen die ook echt mooi zijn. Het is ook wel een beetje een vieze stad. In het toilet van de MacDonalds bleven je schoenen wel heel erg aan de grond plakken zeg maar. Ook zijn er illegale straatverkopers, zoals in heel Italië. Maar het is in mijn mening niet gelijk de meest vieze stad ooit. Het is goed aan te raden.

In het oude centrum is een groot plein te vinden, het Piazza del Duomo. Hier is de Duomo te vinden, de Dom. In onze groep verschilden de meningen over de Duomo van zomaar een oude kerk (wel een grote) tot adembenemend fascinerend. Hij is gebouwd tussen de 14e en de 19e eeuw, is 157 meter lang (twee na grootste kerk ter wereld), heeft 2245 beelden en 135 spitsen. De toren is 108,5 meter hoog. Als er geen steiger staat, is het mogelijk naar boven te lopen. Het schijnt dat er een beeldentuin en een mooi uitzicht op het dak is. Verder is het uitkijken voor zakkenrollers in de metro en op het plein, maar er zijn ook gezellige terrassen met lekkere drankjes en aardige obers. Ook in Milaan is een tram aanwezig en het is niet moeilijk om aan een souvenir te komen. ’s Avonds aten wij in een restaurant. Hierbij is het misschien handig om te weten dat de ober boos kan worden als je alleen pasta besteld, en dat je bord direct weg wordt gehaald als je klaar bent, en niet pas wanneer iedereen klaar is. De fooi wordt bij de rekening inbegrepen. Volgens de wet van Italië ben je verplicht je bonnetje mee te nemen. ’s Avonds in de kroeg is het duurder om aan een tafeltje te zitten en drankjes te bestellen, dan naar de bar lopen om dit te doen. Op het Domplein moet je niks drinken. Dan ben je namelijk gelijk arm. De winkels in Italië zijn ’s middags dicht vanwege de siësta. In Milaan doen veel winkels daar niet aan mee.

De volgende dag bezochten wij de meubelbeurs in Milaan. Deze was te vinden in de Salone Internazionale del Mobile, vlakbij het stadion. Dit is de belangrijkste meubelbeurs ter wereld. Hij is ook belangrijk voor mensen die alleen maar naar trends komen kijken, en niet direct naar meubels. Milaan is dan ook heel erg belangrijk in de wereld van het design. De beurs was heel erg groot. Er waren 1500 stands, ‘hokjes’ waar fabrikanten hun spullen lieten zien. Als je een grote beurs wilt zien wordt het niet beter dan deze. De inhoud van de beurs was niet zo schokkend. De jaarlijkse beurzen in Amsterdam of Keulen hebben dezelfde inhoud. Hier zijn soms nog wel leukere dingen te vinden. De hallen zijn opgedeeld per categorie. Badkamers, keukens, slaapkamers. Er was ook een hal met alleen aanstormende ontwerpers. Er zijn natuurlijk ook stands die alleen bijvoorbeeld verlichting laten zien.

Na een lange dag gingen wij weer terug naar het hotel. De volgende dag bezochten wij Milaan nog een keer. We hebben de hele stad doorgewandeld, waar winkels te vinden zijn waar ze bijvoorbeeld alleen maatpakken verkopen. Of een winkel helemaal vol met huisdieren. Niet te vergeten het grote winkelcentrum bij de Duomo. Dit is de Galeria Vittorio Emanuelle II en al heel oud. Hier is onder meer de winkel van Prada te vinden. De vloer van de Galeria is ook heel erg bijzonder. Een stukje buiten de Galeria is de winkel van Ferrari te vinden. Tot slot is er het Castello nog. Dit is een kasteel dat nu een museum is. ’s Avonds gingen wij weer terug naar het goeie oude Nederland.

Conclusie

De eerste nacht brachten wij door in Basel. Dit is heel kort, maar toch kan ik Basel voor een stedentrip heel zeker aanraden. Alle andere nachten brachten wij door in San Pellegrino. Dit is niet direct aan te raden. Als je naar een kuuroord wilt schijnt het een hele goede bestemming te zijn. Milaan is zeker aan te raden. Als je een stedentrip met lekker weer zoekt is Milaan een hele goede optie. Er is heel erg veel Italiaanse cultuur te vinden.

Links