Giethoorn is het leukste dorp van Overijssel

Giethoorn is het kleine Venetië

Giethoorn, een uniek dorpje in de kop van Overijssel en gelegen tussen Steenwijk en Meppel, biedt meer dan menig ander dorpje in Nederland. Niet voor niets is het dorp een enorme trekpleister voor toeristen uit de hele wereld. Met name in de zomermaanden wordt Giethoorn volledig overgenomen door de hordes toeristen, die de vele grachten en terrasjes met hun bezoek vereren. Het toerisme is dan ook één van de belangrijkste bron van inkomsten voor dit karakteristieke dorpje. Giethoorn biedt vele mogelijkheden voor bedrijfsuitjes, dagtrips, groepsarrangementen maar ook bij een langer verblijf is er meer dan genoeg te doen.

Waterrecreatie in Giethoorn

Als je een bezoek brengt aan Giethoorn, dan zal het je opvallen dat het aantal mensen op het water ongeveer net zo groot is als het aantal mensen op het land. De aantrekkingskracht van Giethoorn is juist de recreatiemogelijkheden op het water. Je kunt er voor kiezen om te gaan punteren. Punteren doe je door met een ‘boom’ (ook punterboom genoemd waarmee men gewoon een lange stok bedoelt) de punter voort te duwen in ondiep water. Punteren kun je in de Dorpsgracht, maar ook in het meer Het Boven Wijde, aangezien ze beiden ondiep genoeg zijn om de punter goed te kunnen voortduwen met de lange stok. Je kunt dit feitelijk vergelijken met de bekende gondels in Venetie. Giethoorn wordt overigens ook wel eens Venetië van het Noorden genoemd. Naast het punteren kun je ook voor een fluisterboot kiezen. Een fluisterboot is een boot die is voorzien van een electromotor. Een electromotor is een stille motor waar bewust voor gekozen is, om onder andere de dieren in hun natuurlijke omgeving te beschermen tegen overvloedig lawaai. Je kunt er ook voor kiezen om met een kano de natuurlijke omgeving te verkennen of een rondvaart te maken. Het voordeel van een rondvaart is, dat je tijdens het varen uitleg krijgt over de geschiedenis van Giethoorn. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit waarvoor u kiest. In alle gevallen ziet u de talloze bruggetjes, vele oude boerderijen met rieten daken en vervenershuisjes.

Bezienswaardigheden in Giethoorn

Op een mooie lente of zomerdag op een terrasje aan het water zitten en je hebt gegarandeerd uren pret. De vele fotograverende toeristen uit binnen- en buitenland, die proberen zich een weg te banen tussen alle andere bootjes, is al een bezienswaardigheid op zich. Wil je een museum in Giethoorn bezoeken, dan zijn de volgende beslist een aanrader:
  • Het museum De Oude Aarde is meer dan een bezoekje waard als u geïnteresseerd bent in sierstenen, edelstenen en mineralen. Het museum heeft de prachtigste stenen, ook verwerkt in sieraden, in iedere prijsklasse. Daarnaast heeft het museum ook de beschikking over een terrarium.
  • ’t Olde Maat uus, een museumboerderij waar je door vrijwilligers wordt geinformeerd over het leven in de vorige eeuw in Giethoorn. Je ziet er oude gebruiksvoorwerpen en Gieterse klederdrachten. Een diavoorstelling wordt doorlopend getoond. Een bezoekje waard wanneer u belangstelling heeft voor de geschiedenis van Giethoorn.
  • Museum de Speelman, een museum met een expositie van oude muziekinstrumenten, die voornamelijk in de negentiende eeuw door straatmuzikanten werden bespeeld.

Overige bezienswaardigheden: Schelpenmuseum Gloria Manis, Automuseum Histo-Mobil, Duikersmuseum In den Coop’ren Duikhelm en Vita Nova eiermuseum.

Giethoorn en omgeving is een paradijs voor fietsers en wandelaars

Voor de fietsers en wandelaars onder u is Giethoorn er haar omgeving waarlijk een paradijs op aarde. Er zijn verschillende fietsroutes en wandelroutes verkrijgbaar bij de plaatselijke VVV. Deze routes leiden je langs wisselende landschappen en de karakteristieke voormalige Zuiderzeestadjes als Vollenhove, Zwartsluis en Blokzijl. Fiets of maak eens een wandeling in de Wieden en Weerribben (Het Noordwesten van Overijssel heeft in 2009 de nieuwe merknaam WaterReijk Weerribben Wieden gekregen) als je wilt genieten van een afwisselend waterlandschap en de prachtige bossen.

Giethoorn in de winter

Alhoewel Giethoorn in de zomermaanden een prachtige aanblik biedt voor de vele toeristen, is Giethoorn in de winter eveneens een aanrader voor het aanschouwen van een schilderachtige dorpje. Vooral als de vele bomen, bruggetjes en daken van de vele boerderijtjes bedekt zijn met een laag sneeuw is het geheel warempel een plaatje om te zien. Als het flink heeft gevroren, dan heb je misschien het geluk dat er geschaatst kan worden. Het voordeel van een bezoek aan Giethoorn in deze periode is met name de rust, die er heerst. Denk echter niet dat Giethoorn in de winter een dooie boel is. De vele restaurantjes en hotels zijn gewoon open en er zijn diverse winter arrangementen te boeken.

Tips bij een langer verblijf in Giethoorn

Als je langer dan een dag in Giethoorn verblijft, kijk dan ook naar deze tips:

1) Giethoorn ligt vlakbij de provincies Friesland en Drenthe. Als u een paar dagen in Giethoorn verblijft, breng dan zeker eens een bezoekje aan beide provincies.

2) Breng een bezoekje aan steden in de omgeving van Giethoorn als Meppel, Steenwijk, Blokzijl en Vollenhove.

3) Overige bezienswaardige plaatsen in de omgeving van Giethoorn zijn: Sint-Jansklooster, Wanneperveen, Zwartsluis, Staphorst en Scheerwolde.

4) De vele meren in Giethoorn en omgeving zijn ook uitermate geschikt voor zeil liefhebbers en waterskiën.

5) Zoekt u een plek om te overnachten, boek hier uw hotel in Giethoorn