Vakantie op de Waddeneilanden

Inleiding

Op vakantie naar een eiland en toch in Nederland blijven. Dat kan! Denk maar eens aan de prachtige Waddeneilanden. De waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog zijn een bezoek meer dan waard. Het zijn prima eilanden voor een korte, maar zeker ook voor een langere vakantie. Elk eiland heeft zo zijn eigen bijzonderheden met een prachtige natuur, veel cultuur en sportgelegenheden. Wat te denken van de mooie flora en fauna, de prachtige uitzichten, de mooie stranden en in de dorpjes de gezellige restaurants en terrassen. Kortom, voor ieder wat wils. Kunt u niet kiezen tussen al dit moois dan is het ook mogelijk om van eiland naar eiland te varen. Wat het weer betreft de Waddeneilanden hebben de meeste zonuren van Nederland. Dus ook wat dat betreft zit je op de waddeneilanden goed.

Texel

Het eiland Texel ligt op slechts 20 minuten varen vanaf Den Helder en is het grootste eiland van de vijf Waddeneilanden. Op Texel is van alles te beleven. Texel heeft ongeveer 30 kilometer strand en 620 hectare bos. Het is ook een heerlijk fietseiland, want er ligt ongeveer 135 km aan fietspaden. Texel heeft een zevental leuke dorpjes, waaronder Den Burg en De Koog de meest bekende zijn. Een aantal leuke bezienswaardigheden van Texel zijn:

  • Ecomare, dit is een centrum waar je allerlei informatie vindt over de Noordzee en het waddengebied
  • er zijn 6 musea op Texel, waaronder het Schipbreuk- en Juttersmuseum en een museum waar je informatie kunt vinden over de Gouden Eeuw. Texel was namelijk een ankerplaats van de VOC
  • Nationaal park van Texel, een prachtig natuurgebied
  • Bierbrouwerij

Vlieland

Het eiland Vlieland ligt naast Texel. Wil je naar Vlieland varen dan kan dat vanuit Harlingen. Ten opzichte van Texel is Vlieland veel kleiner met iets meer dan 1000 inwoners en maar één dorp. Indien je van je rust wilt genieten en van de prachtige natuur dan ben je op het juiste eiland. Je kunt natuurlijk ook vanuit Texel een dagje naar Vlieland gaan.

Terschelling

Het derde eiland op een rij en na Texel het grootste eiland is Terschelling. Op Terschelling zijn vele campings en bungalowparken. Dit eiland is geschikt voor zowel jongeren als ouderen. In de zomermaanden blijkt dit eiland zeer populair bij jongeren. Terschelling heeft ook een heel bekende vuurtoren, namelijk de Brandaris.

Ameland

Het vierde eiland op een rij is Ameland. Sommige zeggen dat dit met recht het mooiste eiland is met name door de prachtige natuur en de lichtinval. Het is met de boot ongeveer drie kwartier varen. Het dorpje Nes op Ameland is zeer zeker een bezoek waard. Wat heel leuk is om te bezoeken op Ameland is de vuurtoren. Deze vuurtoren is sinds een paar jaar niet meer in gebruik maar kan wel bezocht worden door het publiek.

Schiermonnikoog

Het laatste eiland is Schiermonnikoog en dit gehele eiland is bestempeld tot beschermd natuurgebied. Het is hier echt genieten van de natuur en vele mensen komen hier jaarlijks dan ook genieten van de rust (lawaai is niet toegestaan) en het mooie gebied.