IJlst,de stad met twee rivieren

Inleiding

IJlst is één van de Friese elf steden. IJlst ligt 5 kilometer zuidwestelijk van Sneek. Door het stadje loopt de rivier de Geeuw, welke in IJlst samenkomt met de rivier de Ee. IJlst telde in 2010 ongeveer 3800 inwoners. IJlst heeft stadsrechten sinds 1268.

Wonen in IJlst

IJlst is een ideale woonplaats. De prijzen van koophuizen liggen beneden het landelijke gemiddelde. Voor de dagelijkse boodschappen kan men in IJlst goed terecht. IJlst is verdeeld in een aantal wijken.

  • Het centrum, Oud IJlst of Ald Drylts genoemd. Het centrum heeft een langerekte vorm en is gelegen aan de Galama- en Eegracht. Langs deze grachten staan prachtige lindebomen en historische panden.
  • IJlst-Noord, ook wel Ny-Drylst genoemd, is een woonwijk. De eerste huizen in deze wijk zijn in 1910 gebouwd, de laatste rond 1960. Er is veel sociale woningbouw. Rond 1960 zijn ook twee-onder-een kap woningen en vrijstaande woningen gebouwd. De Stadslaan - de hoofdstraat van IJlst - loopt centraal door deze wijk. In deze wijk staat het gemeentehuis, het treinstation, een multifunctioneel centrum, een basisschool, een bejaardenhuis en er zijn enkele middenstanders.
  • De Rat, is een woonwijk in het oosten van IJlst, gebouwd in de jaren zeventig en genoemd naar molen De Rat. Er staan vooral rijtjeshuizen en twee-onder-één-kap woningen. In het noorden van de wijk is een sportcomplex, een basisschool en een supermarkt.
  • Het Mientlan is een kleine woonwijk; gebouwd in midden jaren tachtig op de plaats van voormalig bedrijventerrein Woudstra en het voormalige sportveld. De wijk bestaat vooral uit twee-onder-één-kap-woningen en enkele seniorenwoningen.
  • Cloosterkamp is een woonwijk in het oosten van IJlst, gebouwd in het begin van de jaren negentig, die bijna helemaal uit vrijstaande huizen bestaat. In deze wijk staat de Openbare Bibliotheek van IJlst. Er is een peuterzaal, een jeugdhonk, een ijsbaan en Fierljepschansen (plaats voor polsstokverspringen).
  • De Iendracht, zuidelijk van de wijk Cloosterkamp. Deze waterrijke wijk is eind jaren negentig gebouwd en bestaat vooral uit vrijstaande woningen.
  • Wiiddraai in het westen van IJlst bestaat vooral uit vrijstaande huizen aan het water.
  • Industrieterrein Roodheim; na 2005 is dit woonwijkje gebouwd op het terrein van de voormalige firma Nooitgedacht.

Opleiding in IJlst

In IJlst zijn twee basisscholen; de Christelijke basisschool De Twine en de openbare basisschool De Kogge. Voor middelbaar en hoger onderwijs is men aangewezen op grotere steden, bijvoorbeeld Sneek.

Werken in IJlst

In de vorige eeuw was in IJlst de firma Nooitgedacht gevestigd, vooral bekend door de houten schaatsen. Deze firma maakte ook gereedschap en houten speelgoed. Door het gebrek aan opvolging is de fabriek aan het begin van de 21 ste eeuw overgenomen door een buitenlandse onderneming. Deze onderneming heeft in 2007 haar Nederlandse vestiging gesloten. In een van de gebouwen is nu Het Doe- en Kijkcentrum Nooitgedacht gevestigd.

Er zijn gereedschapmakerijen, meubelbouwers, jachtbouwers en houtzagerijen in IJlst gevestigd. De infrastructuur naar grotere steden is goed. Het station van IJlst ligt aan de spoorweg Leeuwarden Stavoren.

Toerisme in IJlst

  • Door IJlst stroomt de rivier de Geeuw en deze maakt deel uit van de verbinding Sneekermeer - Sneek - IJlst - Heeg - Heegermeer. Vooral in de zomer is dit een druk bevaren waterweg, waardoor IJlst een gezellige stad is. Er zijn diverse winkels en horecabedrijven.
  • IJlst is een goede uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten.
  • Kenmerkend voor IJlst zijn de zogenaamde Overtuinen. Dit zijn tuinen die van een huis zijn gescheiden door een weg of door water.
  • Houtzaagmolen De Rat kan bezichtigd worden terwijl hij in vol bedrijf is.

Tot slot

Van half juni tot half september is het mogelijk om een ongeveer twee uur durende stadswandeling te maken onder leiding van een VVV stadsgids. Deze wandeling start op woensdagen om 10.30 en 14.00 uur bij het VVV kantoor aan de Geeuwkade en leidt u langs de mooiste plekjes van IJlst. Het nieuwe Museum Nooitgedagt is in de route opgenomen. De molenpraam brengt u naar Houtzaagmolen De Rat en de wandeling wordt afgesloten met een kopje koffie.