Welke gebieden behoren tot de Randstad

Inleiding

Nederland is een erg veelzijdig land. Zo hebben we in het hoge noorden van Friesland nog veel ongerepte natuur en kun je uren lopen zonder iemand tegen te komen. In het westen hebben we internationaal bekende steden als Amsterdam en Den Haag waar honderdduizenden mensen wonen. Het dichtbevolkte, drukke gebied in het westen wordt ook vaak aangeduid als de Randstad. Maar wat omvat de Randstad nou precies en hoe is de Randstad zelf ingedeeld?

De indeling van de Randstad

De Randstad is een groot stedelijk gebied dat is gelegen in het westelijke deel van Nederland. In dit gebied wonen rond de 7 miljoen mensen. Niet iedereen gebruikt echter dezelfde begrenzing voor de Randstad. Sommigen gaan dus uit van een groter inwoneraantal, anderen van een kleiner inwoneraantal. Wat wel vaststaat, is dat de Randstad een enorm groot gebied omvat. Na Parijs en Londen is de Randstad de grootste ‘’metropoolregio’’ van Europa (een metropoolregio is een gebied met grote steden die onderling sterk verbonden zijn en/of samenwerken). De Randstad wordt opgedeeld in de onderstaande drie gebieden.

Noordvleugel

De Noordvleugel, vanzelfsprekend het noordelijke gedeelte van de Randstad, bevat zeer belangrijke financiële en culturele centra. Zo ligt onze hoofdstad Amsterdam in de Noordvleugel. Hier bevindt zich qua financiën onder andere de Nederlandse Beurs en qua cultuur kun je hier zaken als het Paleis op de Dam vinden. Ook de stad Utrecht (en het gebied tussen deze stad en Amsterdam in) behoort tot de Noorvleugel. Utrecht wordt vaak gezien als centrum van Nederland. Hier is dan ook het grootste treinstation van ons land te vinden. Utrecht is dus een belangrijk verkeersknooppunt. Ook steden als Aalsmeer (met een internationaal bekende bloemenveiling) en Haarlem liggen in de Noordvleugel van de Randstad.

Zuidvleugel

Ook de Zuidvleugel is van groot belang voor Nederland en voor de rest van de wereld, vooral op het gebied van economie en politiek. In dit gebied liggen namelijk onder andere de steden Rotterdam en Den Haag. In Rotterdam bevindt zich de grootste haven van Europa. Veel goederen worden vanuit de hele wereld worden via Rotterdam over onder andere Europa verscheept. Den Haag is het politieke centrum van de Randstad en van Nederland. Naast de Eerste en Tweede Kamer bevinden zich hier ook tal van buitenlandse ambassades en niet te vergeten het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties. Ook steden als Dordrecht en Delft liggen in de Zuidvleugel.

Groene Hart

Het Groene Hart was vroeger het agrarische centrum van de Randstad en van Nederland. Hier waren uitgestrekte weilanden, akkers en velden te vinden en een groot deel van de voedselproductie in Nederland vond hier plaats. De afgelopen jaren heeft in dit gebied echter steeds meer verstedelijking plaatsgevonden. Zo zijn er inmiddels grote steden als Zoetermeer te vinden. Om toch nog ‘’groen’’ te blijven, wordt er geprobeerd om niet te veel verstedelijking te laten plaatsvinden in dit gebied. Er wordt gezocht naar een evenwicht tussen land en moderne stad.

Conclusie

De Randstad is een enorm stedelijk gebied gelegen in het westen van Nederland waar miljoenen mensen wonen. De Randstad is grofweg te verdelen in de Noordvleugel, de Zuidvleugel en het Groene Hart. In de Noordvleugel liggen financieel en cultureel belangrijke steden als Amsterdam en Utrecht. In de Zuidvleugel zijn economische en politieke centra als Rotterdam en Den Haag te vinden en in het minder stedelijke gebied van het Groene Hart liggen wat kleinere steden als Zoetermeer. 

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Karlfk