Uitgaan in Brisbane en verschillen met stappen in Nederland

Over Brisbane

Brisbane is de op twee na grootste stad in Australië en is ondanks de in Nederland kleinere naamsbekendheid dan de grootste twee steden van Australië, Sydney & Melbourne, een erg mooie plaats om in te wonen. Met haar ongeveer twee miljoen inwoners is Brisbane de hoofdstad van de deelstaat Queensland, gelegen aan de oostkust van Australië, ongeveer halverwege qua hoogte. Het subtropische klimaat in Brisbane is (meestal) erg comfortabel. In de zomer is het warm, vochtig en gemiddeld ongeveer tussen de 20 en 30 graden Celcius en in de winter kouder, droger en tussen de 10 en 20 graden.

Omdat Brisbane net als de rest van Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn zomer en winter omgedraaid vergeleken met Nederland. Dus voor lekker weer kun je het beste ergens tussen September en April gaan! Naast de locatie aan de Grote (of: Stille) Oceaan heeft Brisbane ook veel andere mooie plaatsen gelegen aan het water, met name dankzij de Brisbane River -de rivier waarnaar de stad genoemd is- en enkele vertakkingen daarvan.

Uitgaan in Brisbane

Brisbane is erg populair onder jongeren, niet in het minst vanwege de twee grote uitgaanscentra; één in het stadscentrum en één in Fortitude Valley, enkele kilometers ten oosten van het centrum. Met name Fortitude Valley barst van de kroegen met live bandjes, clubs, pubs, theater, comedy bars en straatmuzikanten. De meeste activiteiten vinden plaats op, aan en om Brunswick Street. Brisbane en Australië in het algemeen heeft een andere uitgaanscultuur dan je waarschijnlijk gewend bent in Nederland. Zo moet je bijna overal je ID laten zien, anders kom je praktisch nergens binnen, of althans niet op drukke avonden. Verder willen de uitsmijters je nogal snel weigeren als je ze een excuus geeft, met name als kerel kun je namelijk beter niet aankomen gekleed in:

  • Spijkerbroek.
  • Gympen.
  • Open schoenen/ sandalen/ slippers.
  • Korte broek.
  • Pet of hoed.

Over het algemeen kun je beter niet te casual gaan, want bijna iedereen besteedt een hoop aandacht aan zijn of haar uiterlijk voordat ze van huis vertrekken. Vrouwen komen een stuk makkelijker binnen en de meeste dragen outfits die we in Nederland zonder meer als sletterig zouden bestempelen. Sommige meiden echter doen precies het omgekeerde en dragen jurken die je in Nederland alleen op een galabal tegenkomt.

Andere verschillen met Nederland zijn dat er op heel veel plaatsen in pubs tv-schermen hangen, meestal een stuk of 10, waarop 2 tot 4 verschillende sportkanalen worden uitgezonden. Vooral Boksen, tennis, voetbal en rugby zijn populair. In Nederland wordt dit vaak als storend ervaren, maar in Brisbane trekt bijna niemand zich er wat van aan. Er wordt namelijk flink doorgezopen en -gedanst.

Tegen het eind van de avond (lees: een uur of 4/5 's nachts) hoef je niet vreemd op te kijken als de helft van de mensen in de pub met elkaar staat de zoenen en buiten op straat gebeurt regelmatig meer dan alleen zoenen. Met name onder bruggen e.d. is het flink afterparty'en geblazen. Van gene hebben ze in het uitgaansleven van Brisbane minder gehoord dan in de gemiddelde Nederlandse kroeg!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden