Australie, indrukken van Melbourne en omgeving

Aankomst

Januari 2010 zijn we twee weken in Australië geweest. Tip voor iedereen die ook naar Australië reist; geef bij aankomst op het vliegveld op het kaartje aan dat je iets hebt aan te geven. De gewone controle van bagage is erg streng. Wij hebben aangegeven dat we medicijnen bij ons hadden. We moesten een andere kant op, waar niemand in de rij stond; de bagage ging door de scanner en we stonden buiten. De eerste indruk op weg naar het logeeradres was; wat is hier een ruimte!!

De stad Melbourne

Melbourne ligt aan de zuidoostkust van Australië, ongeveer 800 kilometer ten zuidwesten van Sydney. De stad ligt aan de Port Phillip Bay. De loop van de rivier de Yarra gaat midden door de stad. Melbourne is de grootste stad van de staat Victoria. Het is de tweede stad van Australië. Voor Nederlandse begrippen is het een erg uitgestrekte stad. De hoge gebouwen staan in het business centrum, het centrum van Melbourne. Hier werkt ook een groot deel van de bevolking. De woonwijken strekken zich tot ver buiten het centrum uit. Een uur rijden naar je werk is heel normaal. Na twee uur rijden over snelwegen kun je je nog steeds in Melbourne bevinden. Een huis met twee verdiepingen is een uitzondering. Rondom de meeste huizen staat een schutting. Je ziet in de woonwijken weinig mensen op straat lopen, bijna iedereen verplaatst zich met een auto.

Bezienswaardigheden in de City

Er is veel te zien in het centrum van Melbourne. Speciaal voor toeristen rijdt er een rode tram rond, welke gratis is.

  • Erg mooi vonden wij de smalle straatjes in de buurt van Flinders Street Station. Je loopt hier over prachtig mozaïek. Hier zijn veel kleine speciaalzaken en er is een heel aparte sfeer.
  • Ontspannen lopen en uitrusten kun je in de Botanische Tuinen.
  • Het plein voor het Casino is vooral bij avond heel bijzonder. Er zijn prachtige fonteinen en heel aparte verlichting.
  • Het Melbourne Aquarium is ook een geweldige ervaring. Bij binnenkomst zijn er eerst de pinguïns in de sneeuw en in het water. Daarna zie je prachtige zee-anemonen en veel in zee levende dieren, onder andere zeepaardjes, zeeduivels in inktvissen. Het meest indrukwekkende is het laatste deel. Je loopt via een glazen tunnel door 2,2 miljoen liter water. Naast en boven je zwemmen de bewoners van de oceaan.
  • Er zijn ook prachtige musea in Melbourne.

Langs de Yarra rivier

Langs de Yarra rivier ligt een kilometers groot park. De bevolking van Melbourne gaat hier vaak heen voor een picknick. Op verschillende plekken staan grote barbecue tafels. Hierop liggen stalen platen, welke elektrisch of door middel van gas kunnen worden verwarmd. Deze tafels kun je vrij gebruiken om je vlees te grillen of andere gerechten klaar te maken. Iedereen maakt de plaat na gebruik ook netjes schoon. In de nabijheid van zo'n tafel staan picknicktafels met banken.

Bruno's Sculptuur Garden in Marysville

Marysville is een klein stadje noordelijk van Melbourne. Het ligt - of lag - midden in het gebied waar begin 2009 de grote bosbranden hebben gewoed. Hier had de kunstenaar Bruno Torf een heel aparte beeldentuin met galerie. Tijdens de branden is dit plaatsje in zijn geheel verbrand. Wij zijn er begin 2010 geweest. De meeste boomstammen in het gebied liepen weer uit met groen blad. In het plaatsje stonden wat barakken. Er werd weer gebouwd aan nieuwe huizen. Bruno had zijn beeldentuin ook weer gedeeltelijk hersteld. Ook had hij er veel bloemen gezaaid, zodat het toch een feest was om er te lopen. Het is een apart geheel, heel sprookjesachtige figuren zoals elfen en kabouters in prachtige taferelen uitgebeeld, worden afgewisseld met heel realistische beelden. Soms stond er achter het tafereel een foto om te laten zien hoe het er voor de brand uitzag.

Men vertelde ons dat de bevolking van dit plaatsje zich tijdens de brand had moeten verzamelen op het voetbalveld. Als je daar stond en je voorstelde dat die mensen daar hebben gestaan, terwijl om hen heen alles brandde......

Bij Marysville hebben we ook de eerste grote parkieten en kaketoes in het wild zien vliegen.

Tip

Een reis naar Australie is echt de moeite waard.

Link: www.Brunosart.com

Link:www.MelbourneAquarium.com.au


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden