The Great Ocean Road; Zuidoostelijke kust van Australië

Inleiding

Een belangrijke toeristische attractie in zuid-oost Australië is The Great Ocean Road. Dit is een weg van 243 kilometer die slingert langs de zuid-oostelijke kust tussen de Victoriaanse steden Torquay en Warrnambool. Ze behoort tot een van de mooiste autoroutes ter wereld.

Het ontstaan van de weg

De weg is tussen 1919 en 1932 aangelegd door soldaten welke terugkeerden uit de eerste wereldoorlog. Aan de ingang bij Torquay is een groot schild over de hele breedte van de tweebaansweg. Hier staat aan de zeekant een monument waarop het ontstaan wordt vermeld en het feit dat de weg is aangelegd om de slachtoffers van de eerste wereldoorlog te gedenken. Het is het grootste oorlogsmonument ter wereld. De bouw van de weg is handwerk en is gedaan met gebruik van explosieven, pikhouweel, schop, kruiwagens en een aantal kleine machines. Het was soms gevaarlijk, een aantal werknemers is gedood tijdens het werk. De stukken langs het steile kustgebergte waren de moeilijkste.

Steden langs de weg

Langs de Great Ocean Road zijn een aantal rustige steden en dorpen te vinden. Bijvoorbeeld:

  • Torqauy; de ideale plek om te surfen.
  • Anglesea; hier was in 1923 het eerste padvinderskamp in Australië. Bij de moerassige creek welke het plaatsje doorkruist kan men goed vissen.
  • Lorne; een plaats van zeldzame schoonheid met een prachtig lang zandstrand.
  • Apollo Bay; een prachtige kustplaats. Men kan hier zwemmen in het heldere water, een tocht maken in een zee kajak getrokken door een lokale zeehond, diepzee-vissen, surfen of paardrijden langs het strand. De oudste vuurtoren op het vaste land van Australië staat bij Apollo Bay.
  • Port Campbell; een slaperig vissersdorp, beschut door rotsen en Norfolk dennen. De plaats heeft de sfeer van een oase aan de rand van de wilde natuur.
  • Warrnambool; gelegen aan het westelijk einde van The Great Ocean Road heeft een botanische tuin met brede, gebogen paden, zeldzame bomen een vijver met lelies en eenden.

Spectaculaire natuurverschijnselen

Al twintig miljoen jaar beukt het water van de oceaan tegen de kalkrotsen van de Australische kust. Hierdoor is een grillige kustlijn ontstaan en zijn er geweldige rotsformaties te bewonderen, zoals;

  • London Arge; Een natuurlijk rotsboog in de oceaan in de buurt van Port Campbell. Ze is gevormd door natuurlijke erosie. Oorspronkelijk was het een natuurlijke brug naar de kust bestaande uit twee bogen. Op 15 januari 1990 is de boog welke het dichtst bij de kust lag onverwachts ingestort. Tot die datum stond deze plek bekend als de London Bridge, door de gelijkenis met de gelijknamige brug in Londen.
  • The twelve Apostles; Ook in de buurt van Port Campbell. Het zijn door erosie gevormde bij elkaar staande rotsen in de oceaan. Ooit heeft de formatie bestaan uit negen rotsen. Op 3 juli 2005 is de tweede rots van de groep binnen een minuut ingestort en in zee verdwenen. De rots was zeventig meter hoog.

Het Otway National Park

Grenzend aan de Great Ocean Road ligt het Otway National park. Het is dichtbij Apollo Bay. Een bekende regenwoud wandeling is de Melba Gully Broadwalk. Het bos bestaat hier uit hoge beuken, blackwoods, boomvarens, lage varens en mossen. In het donker kun je hier glimwormen bewonderen. Het lijkt alsof de bomen zijn versierd met kleine ledlampjes. Een sprookjesachtige ervaring om hier te lopen. Het zijn geen echte wormen maar larven van een vliegen-achtig insect: de varenrouwmug.

In een ander deel van het Otway National Park leven veel koala beertjes. We hebben er zeker dertig geteld. De meeste lagen te rusten tussen de takken van eucalyptusbomen.

Tenslotte

Een rit over de Great Ocean Road is een grote verrassing. Na elke bocht wacht er weer een ander, fantastisch panorama.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden