Wie zijn de rijksten van Nederland

Inleiding

We leven in tijden van een economische crisis; de Overheid bezuinigt op van alles, banen gaan verloren, bedrijven failliet. Toch zijn er in Nederland een aantal mensen die totaal geen last hebben van alle economische problemen. Bijvoorbeeld koningin Beatrix en Joop van de Ende, die respectievelijk 950 miljoen en 1,6 miljard euro bezitten. Ondanks deze enorme bedragen staan zij niet in de top 5 rijkste mensen van Nederland. Wie daar wel toe horen, staat hieronder.  

5. Wijnand Pol: €1,8 miljard

Deze 67-jarige meneer heeft het grootste deel van zijn vermogen verdiend met het importeren van auto’s. Hij heeft de merken Volkswagen, Audi, Seat en Porsche naar Nederland gebracht. Pol heeft hier door de jaren heen bijna twee miljard euro mee verdiend. En met de overname van fietsenfabrikant Gazelle een jaartje geleden, zal zijn vermogen blijven groeien.

Tegenwoordig houdt Wijnand Pol zich niet meer bezig met auto-import, maar met het boer-zijn! Hij is een succesvolle stierenfokker geworden. Ook handelt hij in stierenembryo’s en –sperma. Met dit sperma zouden de beste stieren gefokt kunnen worden.

4. Frits Goldschmeding: €2,2 miljard

Deze man is de mede-oprichter van uitzendbureau Randstad, dat tegenwoordig vestigingen heeft in meer dan 40 landen. Daarmee is het de op één na grootste uitzendonderneming ter wereld (Adecco staat op nummer 1). Zijn hele leven lang heeft hij hard gewerkt en dat heeft hem 2,2 miljard euro opgeleverd. Frits heeft de respectabele leeftijd van 78 jaar bereikt en geniet dus al een tijdje van zijn pensioen. Zou het niet gaaf zijn om deze man als opa te hebben?

3. Martijn van der Vorm en familie: €4,8 miljard

Ook op nummer 3 van deze lijst staat een man: Martijn van der Vorm. Hij heeft het met zijn scheepvaartbedrijf HAL Holding helemaal gemaakt op de beurs. Maar ook met andere bedrijven verdient hij veel. Zo heeft hij aandelen in brillenbedrijf Pearl en een groot mediabedrijf.

Terwijl in 2010 een hoop bedrijven hard geraakt werden door de economische crisis, verliep bij Van der Vorm  alles op rolletjes: in dat jaar verdiende hij 432 miljoen euro! Zijn geheim? ‘’Ga gedegen te werk.’’ Moderne apparatuur en investeren in vastgoed (huizen, hotels en dergelijke) is uit den boze.

2. Charlene de Carvalho-Heineken: €5 miljard

De eerste en enige vrouw die ooit een plekje in onze landelijke top 5 van rijkste mensen heeft weten te veroveren. Haar vader was de wereldberoemde Freddy Heineken, oprichter van biermerk Heineken. Na de dood van haar vader heeft ze een zeer groot aandeel van het familiebedrijf en zijn vermogen geërfd. Ze is zich ook in gaan zetten voor Heineken, omdat ze graag wil dat het een familiebedrijf blijft.

1. Erik Brenninkmeijer en familie: €22 miljard

Ja, je ziet het goed, Erik Brennikmeijer bezit het astronomische bedrag van 22 miljard euro. Hij heeft samen met zijn familie het wereldwijd bekende C&A opgericht. Vorig jaar brachten alle 1500 C&A winkels wereldwijd 6,6 miljard euro in het laatje. Brennikmeijer is een slimme man: hij heeft het grootste deel van zijn beschikbare vermogen op bankrekeningen in Zwitserland gezet en weet door allerlei fiscale trucjes de Belastingdienst op een legale manier te omzeilen. Erik heeft het zelfs zo slim gespeeld dat hij helemaal geen belasting hoeft te betalen. Dit is hem gelukt door het oprichten van een eigen bank. Door allerlei lastige financiële regeltjes en procedures is het deze man gelukt om een zogenaamde fiscale vrijbrief te ontvangen voor deze bank. In makkelijkere woorden: hij hoeft geen belasting te betalen.                                                     

Dan nog even ter vergelijking: een gemiddelde Nederlander verdient €32.500 euro. De nummer 1 van deze lijst bezit bijna 700.000 keer zoveel!

Conclusie

Wil je zelf ook rijk worden? Dan moet je lessen trekken uit de carrières van deze uitmuntende zakenmannen en –vrouwen. Bijvoorbeeld: het is opvallend dat drie van de vijf personen rijk worden van unieke producten: zo zijn stierenembryo’s geen alledaags ‘’product’’. En Heineken het eerste bedrijf dat in de Verenigde Staten op grote schaal bier ging brouwen en verkopen. Ook de C&A was één van de eerste grote warenhuizen in Nederland. Een uniek product en natuurlijk een beetje geluk, dat is wat nodig is om in deze lijst terecht te komen.

Bron: Quote 500, editie 2011