Het Chinese geheim van de jeugd

Levenskunst

35731.jpegIn China is het niet ongewoon dat een oude vrouw het gezicht en het lichaam heeft van een vijftigjarige, terwijl een vrouw van in de vijftig de jeugdigheid kan uitstralen van een tiener. Ze danken dit aan het feit dat ze de levenskunst onder de knie gekregen hebben. Dit betekent voor Chinezen zo gezond, en zo tevreden mogelijk leven.

Het Chinese geheim van de jeugd

De chinezen vertragen het tempo waarmee hun lichaam mettertijd achteruitgaat. Met hun evenwichtige voeding, gematigde lichaamsbeweging, gezondheidsvoeding, preventieve geneeskunde en een sociale éénsgezindheid houden ze in een bepaalde mate hun jeugdigheid in stand.

Een evenwichtige en gevarieerde gezonde voeding gaat de aftakeling van organen door ondervoeding, slecht functioneren of ontsteken tegen. Matige gewoontes zoals gematigde lichaamsbeweging, zorgen ervoor dat de spieren noch te zwaar nog te fel belast worden.

Persoonlijke hygiene en preventieve geneeskunde voorkomt of vertraagt het ontstaan van ziektes. Alle ziektes en verwondingen, ook die welke te genezen zijn, hebben bijwerkingen die de veroudering in de hand werken. Ook al is dit maar in beperkte mate.

Sociale éénsgezindheid helpt bij het voorkomen van zenuwenaandoeningen en stress, twee oorzaken die veroudering in de hand werken.

Oorzaken van veroudering

Oorzaken van veroudering zijn onderandere een vertraagde hormonenproduktie, verzwakking van het immuumsysteem zodat het lichaam vatbaarder wordt voor ziektes. Algemene slijtage door ongevallen en ziektes een leven vol stress, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, slaap, overmaat aan verdovende middelen en slechte gewoontes in het algemeen. Een voortdurende verwaarlozing van de gezondheid kan veroudering in de hand werken.

Huidverzorging

Een goede huidverzorging bij de Chinezen is makkelijk voor mensen die zich aan het Chinees voedingspatroon houden, want dit heeft ingebouwde elementen die goed zijn voor de huid. Wie echter in Westerse stijl eet, moet een overdaad aan pasta's, wit brood, bloem, gebak en koekjes, gefrituurde gerechten en dierlijke vetten mijden. Wel goed zijn daarentegen volkorenbrood, granen, honing, vis, kip, eieren, advocado's, wortelen, peterselie, en lente- uitjes.Ook een juiste hoeveelheid lichaamsbeweging bevordert een gezonde toestand van de huid.

Persoonlijke verzorging

Persoonlijke verzorging is bevorderlijk voor een gezond uiterlijk. Het gaat hem daarbij om andere factoren dan de huid, zoals haarverzorging, ogen, neus, oren, tanden en nagels. Vermoeide ogen kunnen het gevolg zijn van overbelasting door teveel te lezen, televisie te kijken of werken met slecht licht. Een slechte adem wordt veroorzaakt door ontstekingen van tanden, mond, neus en keel, longen en maag. Behandel dit preventief met mondwater op basis van salie. Raadpleeg een arts als zoiets hardnekkig is.

Haarverzorging heeft maar één echte verzorging nodig, éénmaal per week wassen om een goede toevoer van voedingsstoffen te bevorderen. Een vette huid en vet haar kunnen allerlei oorzaken hebben. Ongeschikte cosmetica, stress, en sommige orale Seks en huwelijk in de Chinese cultuur

  • Het Boedisme in China