Emigreren

Emigreren, het gras is altijd groener bij de buren

Emigreren, veel mensen dromen en praten er over maar wat betekent emigreren precies. De definitie van emigreren luidt als volgt: vrijwillig het eigen land verlaten om in een ander land te gaan wonen. Dit artikel, dat bedoelt is als inleiding op dieper gravende artikels, bespreekt de hoofdlijnen van emigreren. Wat zijn de meest voorkomende redenen om te emigreren, waarheen emigreert de meerderheid en wat zijn de belangrijkste gevolgen van emigratie.

Waarom emigreren

Waarom gaat u in vredesnaam emigreren? Dit is negen van de tien keer de eerste vraag die u krijgt als u verteld over uw emigratieplannen. Ik spreek uit ervaring, deze vraag hebben wij vele malen moeten beantwoorden in de maanden voor onze emigratie naar Jordanië. En gezien de regio waar wij heen gingen kregen we niet alleen de vraag waarom we wilden emigreren maar ook waarom naar Jordanië, het Midden Oosten is niet echt de meest veilige regio. Het antwoord op die vraag is voor de emigrant in spé volledig duidelijk, maar als u deze vraag aan tien emigranten in spé stelt krijgt u zeker weten tien verschillende antwoorden.

Meest voorkomende antwoorden op het waarom:

  • Droom: ik heb altijd al willen emigreren en voeg nu de daad bij het woord.
  • Partner: ik heb een man of vrouw gevonden in het buitenland en we gaan samen een toekomst bouwen in zijn of haar land.
  • Politieke redenen: ik ontvlucht de oorlogssituatie of onvrijheid in mijn eigen land voor meer toekomstperspectief in een ander land.
  • Economische redenen: ik ontvlucht de barre economische omstandigheden in mijn eigen land en kies voor meer potentieel in een ander land.

Wat de opgegeven reden ook is, in bijna alle gevallen is het leven in het andere land niet zo rooskleurig als voorgesteld. Toch zijn de meeste mensen tevreden met de stap die gezet is en willen ze niet terug naar hun oude leven.

Waarheen emigreren

Waarheen mensen vooral emigeren hangt af van het land waar ze vandaan komen. Veel Nederlanders emigreren naar de zon (en na de zomer van afgelopen jaar geef ik ze niet ongelijk). De meeste Nederlanders emigreren dan ook niet om politieke of economische redenen maar voor een partner of de verwezenlijking van een lang gekoesterde droom. Veel mensen uit oorlogsgebieden willen emigreren naar West Europa, Amerika of Australië. Ik neem als concreet voorbeeld de grote groep (half miljoen) Irakezen in Jordanië. Vrijwel de hele groep zit te wachten op officiële toestemming om door te emigreren naar Amerika of Australië.

Gevolgen van emigreren

De gevolgen voor emigreren zijn voor verschillende groepen anders. Om een idee te geven neem ik twee voorbeelden. Het eerste voorbeeld betreft de Iraakse vluchtelingen in Jordanië, het tweede voorbeeld betreft onze eigen situatie.

Iraakse emigranten

De Iraakse vluchtelingen in Jordanië hebben familie en vrienden in Irak achter gelaten die zij vrijwel zeker nooit meer terug zullen zien. Terug gaan naar Irak is in verband met veiligheid geen optie, bovendien is de kans dat zij daarna Irak weer kunnen verlaten vrijwel nihil. De reis die velen achter de rug hebben is er een met vele risico's. De prijs betaald voor de emigratie, in verband met de politieke situatie in Irak, is hoog.

Nederlandse emigranten

De gevolgen voor Nederlandse emigranten staan in geen vergelijking met wat de Iraakse emigranten doormaken en achterlaten. De gevolgen voor deze groep emigranten zitten vooral in het veranderen van contacten met familie en vrienden in Nederland, belastingtechnische en financiële gevolgen. Dankzij moderne technologiën als internet, facebook en skype is het mogelijk intensief contact te onderhouden met familie en vrienden. Daarbij komt dat, dankzij de vele mogelijkheden tot reizen, de planeet aarde voor het gevoel behoorlijk kleiner is geworden de laatste honderd jaar. De meeste plekken op deze planeet zijn binnen een dag te bereiken waardoor heen en weer reizen ook stukken eenvoudiger geworden is in vergelijking met honderd jaar geleden.

Conclusie

De conclusie van dit inleidende artikel over emigreren moet zijn dat voorbereiding het belangrijkste aspect is van emigreren. Zonder een gedegen voorbereiding weet u niet waar u aan begint en wat er voor uw situatie specifiek veranderd. Er is een uniek E-Book geschreven welke ik van harte kan aanbevelen als handleiding. HIER kunt u het E-book kopen zodat u alle informatie voor een perfecte voorbereiding bij de hand heeft.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden