Hoe word je 100 jaar oud

Inleiding

Wie wil er nu niet 100 jaar oud worden. Veel mensen hopen er op dat ze ooit die hoge leeftijd mogen bereiken. Door veel wetenschappers is onderzoek gedaan naar ouderdom. De magische pil om 100 jaar oud te worden is nog niet gevonden, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om deze leeftijd te bereiken. Dit artikel gaat hier verder op in.

Levensverwachting

Voor veel mensen is het een droom om lang en gezond te leven. Voor sommige mensen komt deze droom ook daadwerkelijk uit. De oudste persoon ooit, die officieel geregistreerd stond, was Jeanne-Louise Calment. Zij werd maar liefst 122 jaar oud. Een aantal personen claimt ouder te zijn, maar vanwege ontbrekende documentatie worden zij niet erkend. Turinah Masih Sehat uit Indonesië bijvoorbeeld. Zij zou in 1853 geboren zijn. Haar originele geboortebewijs zou echter verbrand zijn. Ze is nog steeds in leven.

Om de 100 jaar te halen leven wij als Nederlanders in een gunstig tijdperk. Rond 1860 lag de gemiddelde leeftijd op 37 jaar oud. Dit lage cijfer werd veroorzaakt door de hoge kindersterfte. Mensen die hun jeugd goed doorkwamen in die tijd werden gemiddeld 73 jaar oud. De gemiddelde leeftijd van nu is 78 jaar, wanneer bijvoorbeeld kindersterfte niet wordt meegenomen, komen we uit rond de 85 jaar.

Stop met roken

Wanneer je 100 jaar of ouder wilt worden moet je stoppen met roken. Zelf roken, of meeroken met mensen in je omgeving is slecht voor je. Een aantal uitzonderingen op deze regel zijn bekend. Mensen die een hoge leeftijd halen terwijl ze de ene na de andere sigaret oproken. Verreweg het grootste deel van de medische wetenschap geeft echter aan dat roken slecht voor je is. Je kunt dus beter stoppen.

Verminder stress

 Het constant hebben van stress kan leiden tot een lagere levensverwachting. Een aantal dingen kan je helpen om je stress te verlagen:

  • Vrienden en familie. Wanneer je goede vrienden hebt en een familie waar je op terug kunt vallen, betekend dit een minder stressvol leven. Wetenschappelijk is het aangetoond dat het hebben van goede vrienden en familie leidt tot een langer en gezonder leven.
  • Wees opportunistisch. Het ontwikkelen van een positieve kijk op het leven vermindert stress.
  • Blijf werken. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die langer blijven werken ook langer leven. Wanneer je bijvoorbeeld gepensioneerd bent is het verstandig om bijvoorbeeld vrijwilliger te worden. Je krijgt hierdoor een doel om elke morgen op te staan. Bovendien ga je hierdoor deel uitmaken van een gemeenschap wat een gevoel van waardering geeft.
  • Doelmatig. Probeer een doel te hebben in je leven. Veel 100-jarigen verklaren dat er een doel is in hun leven. Zij het mensen inspireren of het geven van geld aan armen.

Beweging

Blijf bewegen! Bewegen is goed voor je. Door dagelijks minstens dertig minuten te lopen blijf je redelijk fit en verminder je de kans op hart- en vaatziekten drastisch. Probeer op hoge leeftijd zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. Wanneer je alle taken door anderen laat uitvoeren verlies je snel aan lichaamskracht.

In een recent onderzoek zijn een aantal bejaarden uit hun verzorgingstehuis gehaald. Ze werden geplaatst in een huis waar alles was ingericht zoals in hun jeugd. In plaats van dat alles voor hen gedaan werd, moesten ze nu alles weer zelf gaan doen. Na een week waren de uitkomsten van het onderzoek drastisch. Alle personen waren mentaal en fysiek fitter geworden en konden, met hulp van elkaar, weer zelfstandig leven. Een aantal bejaarden had hun stok of rollator niet meer nodig.

Ontwikkel jezelf

Wat haast alle 100-jarigen gemeen hebben is dat ze goed ontwikkeld zijn. Doorstuderen heeft naast bewegen, gezond eten en niet roken de grootste invloed op je leeftijd. Je bent natuurlijk nooit te oud om te leren. In 2009 bijvoorbeeld is een 88-jarige vrouw uit Drenthe nog filosofie gaan studeren aan de universiteit van Groningen.

Afsluiting

Vaak worden antioxidanten in één adem genoemd met ouder worden. Door het eten van donkere chocola of het drinken van rode wijn zouden vrije radicalen in je bloed geneutraliseerd worden. Onderzoekers van de Harvard University wezen er in 2009 echter op dat antioxidanten je leven zouden verkorten.

Wanneer je bovenstaande tips toepast kan dit helpen om 100 jaar oud te worden. Probeer je niet teveel op deze aanbevelingen te focussen, want genieten van je leven is mogelijk net zo belangrijk om een lang en gelukkig leven te hebben.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden