Tips online auto kopen

Enkele tips bij het online kopen

In dit artikel geef ik een aantal tips om online een auto te kopen. Het is altijd verstandig om eerst een auto te bekijken en uit te proberen voor je tot koop overgaat. Soms is dit echter niet mogelijk. Bijvoorbeeld als je de auto uit een ander land laat overkomen. Ook voor deze situatie geef ik een aantal tips.

Online auto zoeken

Allereerst moet je een auto vinden. Het aanbod van auto's online is enorm. Er zijn verschillende websites waar je auto's kunt kopen. Onder andere:

  • Autoscout24.nl
  • Marktplaats.nl
  • Ebay.com

Autoscout24 is specifiek gericht op de koop en verkoop van auto's. Op deze website is dan ook een ruim aanbod van online auto's te vinden. Marktplaats.nl verkoopt naast auto's ook allerlei andere artikelen. Aangezien veel Nederlandsers gebruik maken van marktplaats.nl is het nog steeds een goede site voor auto's. Op Ebay.com zijn ook auto's te koop. Het aardige van E-bay is dat je online op auto's kunt bieden. Het kan zijn dat je een auto koopt van een ander continent, let hierbij op de kosten voor het verschepen.

Prijs online auto

Wanneer je een geschikte auto hebt gevonden is het verstandig om naar vergelijkbare auto's te zoeken. Hierdoor krijg je een beter idee van een geschikte prijs voor de auto.

Probeer vervolgens een online review van het type auto te vinden, bijvoorbeeld op autoweek.nl. Hier kun je bijvoorbeeld informatie krijgen over de kwaliteit van de auto, veel voorkomende gebreken en brandstof verbruik.

Ook is het verstandig om de dagwaarde van de auto op te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld op ANWB.nl. Aan de hand van het kentekennummer en de kilometerstand wordt een indicatie gegeven van de huidige dagwaarde.

Verkoper auto benaderen

Wanneer je algemene informatie hebt ingewonnen over de auto, kun je de eigenaar benaderen. Als je na het eerste contact besluit om de auto te kopen kan dat in principe op twee manieren. Door hem te gaan bekijken of door hem online te kopen. De eerste methode is natuurlijk aan te bevelen, maar het bekijken van een auto uit het buitenland is niet altijd mogelijk.

Auto bekijken

Een auto kun je het best met twee personen gaan bekijken. Het liefst met iemand die ook daadwerkelijk verstand heeft van auto's en weet waar hij op moet letten. Spreek van tevoren samen een maximale prijs af en ga hier niet overheen. Let erop dat het kentekenbewijs compleet is. Controleer of de auto recentelijk APK gekeurd is (dit staat op het kentekenbewijs). Wanneer u de verkoper niet vertrouwd is het verstandig om het chassisnummer op het kentekenbewijs en de auto te controleren. Vraag de verkoper ook of er mankementen zijn waar je van moet weten. Wanneer je kennis van autotechniek niet groot is, is het altijd mogelijk om een totaalkeuring aan te vragen bij een autodealer. Vraag altijd of je een proefrit mag maken.

Auto niet bekijken

Wanneer je niet in staat bent een auto te bekijken, probeer dan een vriend of kennis naar de auto te laten kijken. Neem in ieder geval telefonisch contact op met de verkoper, dit geeft voor veel mensen een goede indicatie van betrouwbaarheid van de verkoper. Maar ga niet alleen op uw intuïtie af. Laat de de auto naar een erkende autodealer brengen door de verkoper en laat een controle uitvoeren. Neem vervolgens contact op met de autodealer en vraag hem naar de status van de auto. Hier zitten wel kosten aan verbonden, maar ook een stukje zekerheid. Maar, blijf nog steeds voorzichtig met het online kopen van auto's zonder bezichtiging. Pas vooral op voor buitenproportioneel goedkope auto's.

Na aankoop

Wanneer het kentekenbewijs in orde is kun je het overschrijven. Dit kan bij de meeste postkantoren. Je ontvangt zelf kentekenbewijs deel 1 en 2. De verkoper ontvangt een vrijwaringsbewijs.

Kijk ook eens op: