Wat zijn leuke manieren om eigen kerstkaarten te maken

Inleiding

Nu Kerstmis weer voor de deur staat, hebben de postbodes het weer erg druk met kerstkaarten bezorgen. Ieder jaar worden er miljoenen kerstkaarten verstuurd. De meeste kerstkaarten worden gekocht in de winkel, en soms komt het wel eens voor dat je wel 3 dezelfde kerstkaarten krijgt! Om dit te voorkomen is het een leuk alternatief om dit jaar zelf je kerstkaarten te maken. Tegenwoordig zijn er op internet veel sites waar je kerstkaarten kunt laten maken, maar ze zelf maken is een leuk en creatief werkje. Echter missen veel mensen vaak de inspiratie om eigen kerstkaarten te maken of weten ze niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Wat zijn dus eigenlijk leuke manieren om eigen kerstkaarten te maken?

Kerstkaarten met eigengemaakte foto

Wat is er nou leuker dan een kerstkaart met een foto van je eigen kind, partner, hond, besneeuwde tuin? Het is wel belangrijk dat je weet hoe je zo’n kerstkaart moet maken. Voor een kerstkaart met een eigengemaakte foto heb je niet veel benodigdheden nodig, enkel een fototoestel, een computer, een bewerkingsprogramma om je foto mee te bewerken (zoals Paint of Softonic), (foto)papier om je kerstkaart op te printen, een printer en natuurlijk je eigen fantasie.

Als je een kerstkaart met een eigen foto wilt maken, is de foto het belangrijkste onderdeel. Neem dus de tijd om een leuke foto te maken waarmee je helemaal tevreden bent. Deze foto kan bijvoorbeeld zijn van een huisdier, een mooie besneeuwde tuin, de natuur, een partner, een kin enzovoorts. Houd goed in je achterhoofd wat je later met de foto wilt gaan doen. Wil je deze nog bewerken door bijvoorbeeld een kerstmuts toe te voegen? Zorg dan dat de foto zich daartoe leent. Wanneer je tevreden bent met de foto, zet je deze van je fototoestel over op je computer en open je hem met het bewerkingsprogramma. Nu heb je je eigen fantasie nodig! Versier je foto met leuke teksten, met sneeuwvlokjes, een sneeuwpop of bijvoorbeeld een kerstmuts of rendieroren. Je kunt de foto zo aanpassen hoe jij dat wilt. Wanneer je ook tevreden bent met de bewerking van de foto, is het tijd voor stap 3. Sla de foto op en print hem uit. Je kunt ervoor kiezen hem uit te printen op gewoon papier of op speciaal fotopapier (hierdoor glimt de kerstkaart).  Je kunt ervoor kiezen om op de achterkant een leuke boodschap of kerstwens met de hand te schrijven, maar je kan er ook voor kiezen om je foto dubbelzijdig te bedrukken, zodat er ook aan de achterkant iets op het papier staat. 

3D kerstkaarten maken

Een andere soort kerstkaart, die je ook in de winkel kunt vinden, is een 3D-kerstkaart. Hierbij wordt gewerkt met diverse lagen, waardoor het net lijkt alsof het ene figuur zich meer op de voorgrond bevindt dan het andere figuur. Deze kerstkaart vergt enige tijd en precisie, maar het resultaat is altijd verbluffend. Benodigdheden voor deze kerstkaart zijn: dubbelzijdige plakkertjes, een schaar, karton (wit  of gekleurd karton), potloden of stiften, lijm en een kaart.

Om te beginnen moet je weten wat je wilt doen. Leuke dingen zijn bijvoorbeeld een kerstboom die steeds wat kleiner wordt, zodat er een driedimensionale kerstboom ontstaat als je de lagen op elkaar plakt, of een sneeuwpop, kerstman enzovoorts.

Teken op het karton alle onderdelen, alle lagen, van je kerstkaart en knip ze uit. Belangrijk hierbij is dat je de lagen niet zo klein of dun maakt dat ze kapot gaan bij het uitknippen. Ook moet je niet te veel lagen doen. Drie of vier lagen is het maximum om te zorgen dat de kerstkaart stevig genoeg blijft. Wanneer je de verschillende lagen hebt uitgeknipt, bevestig je de onderste laag met lijm op de kaart. De volgende laag maar je met dubbelzijdige plakkertjes vast, de volgende laag ook en zo ga je door tot alle lagen op de kerstkaart zitten. Nu heb je een mooie 3D-kaart. 

Kerstkaarten borduren

Een ander alternatief om een eigen kerstkaart te maken, is om op je kerstkaart te borduren. Hiervoor heb je een stevige kaart of stevig karton nodig, een apart vel papier, een speld, naald en draad, een schaar en ook nog lijm of plakband.

Teken op een apart vel het figuur dat je graag wilt borduren. Het is belangrijk dat dit figuur uit een aantal rechte lijnen bestaat, zoals op de afbeelding hiernaast. Plak nu met een stukje plakband dit figuur vast op de achterkant van je kerstkaart. Prik dan aan het eind en het begin van iedere lijn een gaatje met een naald, zodat er een patroon van gaatjes in de kerstkaart ontstaat. Wanneer je alle gaatjes geprikt hebt, kun je het figuur weer van de kerstkaart halen. Nu doe je een draad door de naald en volg je het figuur zoals je het eerder getekend hebt. Wanneer je hiermee klaar bent plak je de uiteinden van de touwtjes vast met een beetje lijm of plakband op de achterkant van de kerstkaart. Nu hoef je er enkel nog een leuke kerstwens op te schrijven en versturen maar!

Tip: Om deze kerstkaarten nog leuker te maken kan je bijvoorbeeld bij iedere lijn een aantal kralen aan je draad rijgen. 

Kerstkaarten maken met kinderen

Een leuke variant van het kerstkaarten maken, is het kerstkaarten maken met je eigen kinderen. Hiervoor zijn niet echt vaste instructies. Zoek alle knutselspullen die je in huis hebt bij elkaar, bijvoorbeeld lijm, glittertjes, potloden, stiften, gekleurde vellen papier, een schaar enzovoorts. Laat de fantasie van het kind de vrije loop en kijk naar het mooie eindresultaat.

Mocht het kind niet meteen iets weten, is het ook nog een optie om een kleurplaat (met het thema Kerst natuurlijk) op de kaart te plakken deze in te laten kleuren door uw zoon of dochter.

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om je eigen kerstkaarten te maken. Een van die manieren is om een kerstkaart te maken met een eigengemaakte foto. Deze foto bewerk je vervolgens op je computer om er een leuke kerstkaart van te maken. Een andere manier om creatief bezig te zijn is een 3D-kerstkaart maken, hierbij plak je verschillende lagen op elkaar waardoor er diepte ontstaat. Bij het borduren van een eigen kerstkaart ga je aan de slag met naald en draad. Tenslotte is het ook nog altijd leuk om kerstkaarten te maken met je eigen kinderen, laat de fantasie van het kind de vrije loop en kijk naar het verbluffende resultaat. Veel knutselplezier! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Quistnix, BenTheWikiMan