Tips om snel Spaans te leren

Snel Spaans leren

Het is geen wonder dat er tegenwoordig steeds meer interesse is in de Spaanse taal. Er zijn weinig andere talen waarmee je zoveel indruk op je CV maakt als met de Spaanse taal, en als je op vakantie wilt gaan naar Spanje of Zuid-Amerika, dan komt de taal ook goed van pas. Hieronder staan vele tips om zo snel mogelijk Spaans te leren.

Tips om snel Spaans te leren

 • Het is bewezen dat mensen die veel naar Spaanse muziek luisteren, een mooier Spaans accent krijgen dan mensen die dat niet doen. Wat hier ook leuk aan is, is dat je na een tijdje merkt dat je de nummers steeds beter begrijpt. Je zult merken dat je (zonder voorkennis van de taal) misschien slechts een paar woordjes herkent. Maar na een paar dagen intensief de taal bestudeert te hebben, zal je merken dat je al wat meer woorden herkent en zal je misschien zelfs weten waar het nummer over gaat!
 • Natuurlijk is er niemand die de hele dag achter zijn boeken(of pc, of audio tapes etc) zit om een taal te leren, maar er is wel een manier waardoor je je bijna de hele dag bezig kan houden met een taal, zonder dat je er ook maar iets voor nodig hebt! Namelijk door proberen in het Spaans te denken. Natuurlijk is dit niet geschikt als je slechts een paar woorden spreekt in een taal, maar na een paar dagen zal het makkelijker gaan. Wat ook goed helpt, is om alles wat je doet (in gedachten) naar het Spaans te vertalen. Bijvoorbeeld: ik loop nu naar mijn auto, ik ga achter het stuur zitten etc. Dit klinkt misschien raar, maar je zal merken dat je nieuwsgierigheid naar een taal hierdoor zal stijgen. Wat is bijvoorbeeld het Spaanse woord voor stuur? Je zult hierdoor allerlei alledaagse woorden opzoeken. Extra tip: Schaf een Spaans woordenboek aan, zodat je de woorden heel gemakkelijk en snel op kunt zoeken.
 • Schrik niet af als je je beseft hoeveel je allemaal nog moet leren. De Spaanse taal bevat erg veel internationale woorden die je meteen herkent als je ze ziet. Spaans is voor Nederlanders een van de makkelijkste talen om te leren, omdat de taal meer op het Nederlands lijkt dan je denkt. Als je een Oost-Europese taal wil leren, dan doe je er minstens 1.5 x zo lang over als bij Spaans en bij Aziatische talen zul je er minstens 2x zo veel tijd in moeten steken (het verkrijgen van een overtuigend accent niet eens meegerekend).
 • Maak een overzicht of een schema, zo heb je een goed en duidelijk overzicht van alles wat er nog moet gebeuren en zo kan je makkelijk bijhouden hoeveel je al hebt geleerd en hoe lang je erover hebt gedaan. Ook werkt het enorm motiverend om een “to do” lijstje te maken en elke keer af te strepen wat je al hebt gedaan. Zo zal je zien dat het leren van een taal sneller gaat dan je zou denken. Je hoeft niet perse leermomenten in te plannen. Er kan altijd wat tussenkomen, en dan zal je je niet aan je schema kunnen houden. Daarom kan het beter zijn om een lijstje te maken met dingen die je op een bepaalde dag wil hebben gedaan, en niet op een bepaald tijdstip.
 • Ga op tijd naar bed, zo ben je de volgende dag weer fris en uitgerust en je zal merken dat je zo de stof veel sneller opneemt.
 • Probeer zoveel mogelijk 's ochtends of 's middags te leren. Als je voordat je gaat slapen nog druk in de weer bent, kun je lastig inslapen. Ook neem je de lesstof als je moe bent minder goed in je op.
 • Vind een werkplek die studeren ondersteunt, zodat je genoeg ruimte hebt om te gaan leren. Beperk ook afleiding, dus leer in een nette omgeving en zorg ervoor dat je niet gestoord kunt worden. Doe de tv en de computer uit. Extra tip: sommige mensen leren sneller met de ritme van muziek. Dit helpt vooral bij het leren van woordjes. Als je merkt dat je afgeleid raakt door de muziek, zet het dan beter uit.
 • Leer niet te lang achter elkaar door. Dit houdt niemand lang vol en zo zal je motivatie afnemen en je zult merken dat je snel stopt met het leren van de Spaanse taal. Het is beter om tussendoor pauzes te nemen en leuke dingen te doen.
 • Het helpt om hardop te leren. Je onthoudt dingen makkelijker als je jezelf hoort praten.
 • Herhaal alles wat je leert vele malen, begin steeds opnieuw. Hierdoor zal je het sneller onthouden. Want als je een rijtje woorden leest, dan ben je de meeste na een paar minuten alweer vergeten. Houd er rekening mee dat mensen ongeveer 20% onthouden van wat ze lezen. Daarom is herhaling zo belangrijk bij het leren van een nieuwe taal.
 • Probeer dingen ook écht te begrijpen in plaats van alleen maar in je hoofd te stampen. Dat je alle Spaanse grammaticaregels op weet te noemen, wil niet zeggen dat je ze ook toe weet te passen.
 • Laat je overhoren door iemand. Vraag van tevoren al bijvoorbeeld aan iemand of diegene je over een half uur wil overhoren. Op deze manier dwing je jezelf om écht te leren omdat je zal worden overhoord en natuurlijk wil je laten zien wat je allemaal al weet!