Een nieuwe taal leren, maar welke

 Een nieuwe taal leren

Het leren van een nieuwe taal is een uitdagend en ambitieus idee. Daarnaast is het ook een interessante en leerzame hobby waarmee je je huidige mogelijkheden, maar ook je huidige hersencapaciteit uitbreidt. Maar welke taal kun je nu het beste gaan leren? Onderstaand artikel geeft je in 4 stappen antwoord op deze vraag.

1: Waarom wil je een nieuwe taal leren?

Om na te gaan welke taal het beste bij je past, is het van groot belang om na te gaan wat exact de redenen zijn dat je een nieuwe taal wilt leren. Aan de hand van die redenen kun je namelijk veel sneller je keuze maken. Als je een nieuwe taal wilt leren om beter te communiceren met sommige familieleden, dan is de keuze al snel gemaakt. Maar als je een nieuwe taal wilt leren voor je beroep of als hobby, dan zal je er langer bij stil moeten staan. Wat vind je belangrijk bij een nieuwe taal? Wil je indruk maken op je werkgever door die taal vol trots op je CV te kunnen plaatsen, wil je met zo veel mogelijk mensen kunnen communiceren of vind je het simpelweg leuk om nieuwe talen te leren?

2: Wat heb je aan de taal die je wilt leren?

Als je nu al mensen kent die de taal spreken die jij wilt gaan leren, dan weet je van tevoren al zeker dat je iets aan de taal zult hebben. Maar als dit niet het geval is, dan is het verstandig om een wereldtaal te leren zodat je met zo veel mogelijk mensen kunt communiceren. Je zult de taal vaker kunnen toepassen in de praktijk en hierdoor zal de opgedane kennis minder snel wegzakken.

Top 11 van talen met de meeste sprekers:

Taal

Moedertaal sprekers (miljoen)

Niet-moedertaal sprekers (miljoen)

Totaal (miljoen)

Chinees (Mandarijn)

1080

178

1258

Hindi

415

300

715

Engels

354

199

553

Spaans

320

30

350

Portugees

249

30

279

Arabisch

206

24

230

Bengaals

185

25

210

Russisch

145

110

255

Frans

130

250

380

Japans

127

3

130

Duits

105

80

185

3: Beschikbaarheid van leermateriaal

Indien je voor een wereldtaal (zie hierboven de top 11) kiest, zal het je weinig moeite kosten om geschikt leermateriaal te vinden. Er zijn volop leerboeken, CD-roms, films, Cd's etc. verkrijgbaar in de bovenstaande 11 talen. Daarnaast zijn er voor alle bovenstaande talen websites te vinden waarop je de talen geheel gratis kunt leren. De informatie op deze websites is echter meestal wel beperkt, maar het is handig om enkele van deze sites te raadplegen om er achter te komen of je de taal verder wilt leren. Als je geen wereldtaal wilt leren, dan zul je eerst moeten onderzoeken wat er aan studiemateriaal beschikbaar is. Houd er rekening mee dat dit een stuk beperkter zal zijn. Daarnaast zal het moeilijker zijn om een cursus te vinden, dus het zal hierbij meestal om zelfstudie gaan.

4: Makkelijke en moeilijke talen

Elke taal heeft zo haar eigen uitdagingen. Zijn het niet de moeilijke grammaticaregels of werkwoordsvervoegingen, dan is het wel de uitspraak. Over het algemeen geldt: hoe meer de taal die je wilt leren op je moedertaal (of een taal die je op hoog niveau beheerst) lijkt en hoe meer talen je op dit moment al spreekt, hoe sneller je een nieuwe taal aan zult leren. Als je een moeilijke taal wilt leren, ga dan na of je daar gemotiveerd en gedisciplineerd genoeg voor bent.

Conclusie

Nu je alle vier de stappen hebt behandeld en even hebt stilgestaan bij iedere stap, is de kans groot dat je weet welke taal je wilt leren. Als dit niet het geval is, loop dan nogmaals de stappen door totdat je zeker bent van je beslissing.