Tips om beter Engels te leren spreken en schrijven

Snel Engels leren

Tegenwoordig kom je dagelijks in aanraking met de Engelse taal: in films, muziek, commercials, op school en op het werk etc. De Engelse taal is niet meer weg te denken uit de moderne wereld. We leren tegenwoordig allemaal de Engelse taal op school, maar helaas is het niet voor iedereen even vanzelfsprekend om zich goed uit te kunnen drukken in het Engels. Met onderstaande tips zal je je huidige kennis van de Engelse taal vrij snel naar een hoger niveau kunnen tillen. Hiermee zijn de onderstaande tips dus met name geschikt als je je Engels wilt verbeteren zonder dat je hiervoor een (extra) cursus wilt volgen.

Wat zijn voor Nederlanders en Belgen valkuilen binnen de Engelse taal?

Veel voorkomende fouten die Nederlanders en Belgen maken, zijn:

 • Het toepassen van een Nederlandse zinsopbouw.
 • Nederlandse uitdrukkingen letterlijk vertalen.
 • 'Vernederlandsen' van de Engelse taal. Bijv.: woorden als 'control' in plaats van 'check' toepassen wanneer je het over controleren hebt.
 • 'To' en 'too'. 'To' pas je bijvoorbeeld voor een werkwoord toe, zoals helpen (to help). 'Too' kan worden vertaald als 'te' en 'ook', bijvoorbeeld te klein (too small) of ik ook (me too).
 • 'Then' en 'than'. Beide woorden kan je vertalen met 'dan', maar 'then' kan je ook vertalen met het woord toen. 'Than' gebruik je alleen in vergelijkingen en in de overige gevallen gebruik je 'then'.
 • It's' en 'its'. 'It's' betekent 'het is' en 'its' betekent: van hem of haar.
 • Er zijn veel meer veel voorkomende fouten, maar deze zijn te divers om te behandelen. Wanneer je ervoor zorgt dat je bovenstaande fouten niet maakt en onderstaande tips toepast, zal je merken dat je steeds beter Engelse zal leren spreken en schrijven. Hierdoor zal je binnen een mum van tijd zelf snel je fouten uit het heden/verleden kunnen herkennen en in de toekomst voorkomen.

Tips om beter Engels te leren spreken

 • Luister meer naar Engelse muziek. Gelukkig ben je hierin vrijwel onbeperkt in je keuze. Het is tegenwoordig gemakkelijk om gratis en snel Engelstalige muziek te downloaden. Het is bewezen dat je een accent sneller aanleert als je vaak naar de muziek uit het betreffende land (in dit geval landen) luistert. Bovendien kun je met muziek goed je voortgang bijhouden. Na verloop van tijd zal je veel meer van de lyrics verstaan en kun je vergelijken hoeveel je op dit moment van een bepaald nummer verstaat en hoeveel je verstond toen je het nummer voor het eerst hoorde.
 • Omring jezelf met moedertaalspreker van het Engels. In Nederland is dit gelukkig niet zo moeilijk. Je kunt het zelfs eventueel op het internet proberen. Er zijn meerdere sites waar mensen aanbieden elkaar een taal te leren in ruil voor het leren van een andere taal. Indien je dus bereid bent om iemand Nederlands (of een andere taal die je goed spreekt) te leren, kun je dus gratis Engels leren.
 • Luister voortaan aandachtiger als je naar een (Engelstalige) film kijkt. Het werkt heel goed om een vrije saaie film uit te zoeken en alleen te letten op het taalgebruik. Vergelijk de tekst die je hoort met de ondertiteling. Op deze manier zal je er in korte tijd veel handige woorden bijleren. Het voordeel van een 'saaie' film, is dat je aandacht niet snel zal worden afgeleid naar het verhaallijn van de film.

Tips om beter Engels te leren schrijven

 • Een goede manier om beter Engels te leren schrijven, is door veel te lezen in het Engels. Gelukkig zijn er in Nederland veel bibliotheken die ook Engelse boeken hebben, zodat je gemakkelijk en gratis Engelse boeken kunt lenen. Indien je kennis van de Engelse taal nog vrij beperkt is, kun je best met een gemakkelijk boek of een kinderboek beginnen. Engelse tijdschriften zijn bovendien ook een goede optie.
 • Koop een Engels woordenboek en maak er een gewoonte van om alle woorden die je niet kent (of waarvan je niet weet hoe je ze spelt) direct op te zoeken. Daag jezelf hierbij uit en zoek zo veel mogelijk woorden op.
 • Ga op zoek naar een Engelstalige penvriend(in). Deze zijn gemakkelijker op internet te vinden dan je zou verwachten. Door veel te schrijven in het Engels (en hier waardevolle feedback op te krijgen!) zal je binnen een mum van tijd beter Engels leren schrijven. Daarnaast weet je penvriend(in) dat het je wens is om beter Engels te leren, dus je hoeft je niet druk te maken om eventuele foutjes!