Hoe leer je een nieuw accent aan

Nieuw accent aanleren

Het hebben van een accent kan in veel situaties een belemmering zijn. Denk maar eens aan een sollicitatiegesprek. Veel mensen ervaren zo'n situatie al als spannend, maar wanneer je een (zwaar) accent hebt, kan dit voor extra onzekerheid zorgen. Bovendien is de kans kleiner dat je wordt aangenomen als het een functie betreft waarbij je klanten vaak te woord zult staan. Maar het kan ook zijn dat je nog een nieuwe taal wilt leren en dat je het bijbehorende accent wilt kunnen nabootsen zodat je beter verstaanbaar bent. In welke van deze situaties je je momenteel ook bevindt, onderstaande tips zullen heel bruikbaar voor je zijn!

Is het mogelijk om een nieuw accent aan te leren?

Er wordt vaak gezegd dat het onmogelijk is om een nieuw accent aan te leren na je kindertijd. Dit is deels waar. Voor velen is het onmogelijk om na een bepaalde leeftijd volledig accentloos in een andere taal te leren spreken, met name als je in je jeugd weinig of geen vreemde talen hebt geleerd. Maar het is vrijwel altijd mogelijk om een vreemd accent in een bepaalde mate aan te leren. Velen lukt het niet om een accent perfect na te bootsen, maar het is echter altijd mogelijk om je eigen accent te vervagen zodat je met een licht, niet storend accent spreekt.

Waarom blijven veel mensen vastklampen aan hun accent?

Je accent vertegenwoordigt veel dingen; je cultuur, herinneringen aan je vaderland, herinneringen uit je jeugd en andere dingen die je waarschijnlijk dierbaar zijn. Wanneer je blijft vastklampen aan veel elementen die horen bij je cultuur en daarbij behorende taal, zal het veel moeilijker zijn om bijvoorbeeld accentloos Nederlands te leren spreken. Wanneer je thuis geen Nederlands spreekt, voornamelijk vrienden en kennissen uit je eigen cultuur hebt en veel naar de muziek uit je eigen land luistert, zal het erg lastig worden om accentloos Nederlands te leren spreken. Velen denken dat het aanleren van een nieuw accent een talent is, maar het is dus eerder een bewuste keuze die je maakt. In dit geval doe je er goed aan om je familie en vrienden te vertellen dat je accentloos Nederlands wilt leren spreken. Wanneer je de situatie aan ze uitlegt zullen ze niet het gevoel hebben dat je je van ze probeert te ontvreemden en wie weet willen ze zelf ook hun accent kwijtraken?

Uit de comfort zone stappen

Uit onderzoek is gebleken dat mensen onbewust het accent van hun gesprekspartner nabootsen. Dit komt doordat mensen van nature een band willen creëren met hun gesprekspartner. Sluit daarom vriendschappen met moedertaalsprekers van de taal waarvan je het accent wilt nabootsen. Wil je accentloos Nederlands leren spreken? Stap dan uit je comfort zone en profiteer van het feit dat er duizenden moedertaalsprekers in de buurt wonen. Socialiseer met ze en maak nieuwe vrienden en kennissen. Ga eventueel gezellig met ze uit en vraag of ze je willen voorstellen aan nieuwe mensen. Op deze manier zal je vaker het accent horen dat je probeert aan te leren en zal je snel resultaten boeken.

Handige tips bij het aanleren van een nieuw accent

  • Wil je graag accentloos Nederlands leren spreken? Kijk dan vaker TV. Dit is een snelle manier om je te ontdoen van een bepaald accent. Let vooral op het ritme en de intonatie van de sprekers en kijk vooral naar nieuwsprogramma's omdat daar netjes en duidelijk wordt gearticuleerd. Probeer de nieuwslezers te imiteren en wees niet bang om hierbij te overdrijven. Wil je een ander accent aanleren? Via deze link kun je gratis online tv kijken uit vrijwel alle landen.
  • Een andere manier is om wanneer je een boek aanschaft, ook het audioboek aan te schaffen. Luister naar de uitspraak en lees ondertussen mee. Deze methode werkt nog beter als je de eerste keer alleen luistert naar het audioboek en meeleest en daarna nogmaals luistert maar ook hardop meeleest.
  • Nog een goede manier om je eigen accent te vervagen, is langzamer praten. Richt je aandacht op de uitspraak in plaats van de snelheid. Vaak 'vergeten' mensen aandacht te besteden aan hun uitspraak als ze een taal eenmaal vrij goed beheersen.

Tot slot

Wees geduldig en verwacht niet dat je direct resultaat zult horen. Het aanleren van een nieuw accent blijft lastig voor volwassenen. Het kan in sommige gevallen zelfs maanden duren voordat je duidelijk resultaat hoort. Het is echter belangrijk om door te zetten en je doel voor ogen te blijven houden. Succes!