Welke Slavische taal leren

Welke Slavische taal leren?

Slavische talen zijn Indo-Europese talen die in Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa door Slavische volkeren worden gesproken. Slavische talen zijn zich pas vanaf de 6e eeuw gaan ontwikkelen; daarvoor spraken de Slavische volkeren één gezamenlijke taal. Dit is dan ook de reden waarom Slavische talen onderling zeer sterke gelijkenissen vertonen. Hieronder staat handige informatie over Slavische talen en er zijn veel tips gegeven zodat je een goede keuze kunt maken uit de Slavische taal die je wilt gaan leren.

Welke Slavische talen zijn er?

West-Slavische talen

 • Pools
 • Tsjechisch
 • Slowaaks

Oost-Slavische talen

 • Russisch
 • Wit-Russisch
 • Oekraïens

Zuid-Slavische talen

 • Sloveens
 • Kroatisch
 • Servisch
 • Bosnisch*
 • Montenegrijns*

Zuidoost-Slavische talen

 • Macedonisch
 • Bulgaars
 • Kerkslavisch (Deze taal wordt alleen gebruikt binnen Slavisch orthodoxe en katholieke kerken)
 • De ene taalexpert vindt dat Bosnisch en Montenegrijns aparte talen zijn en de ander beschouwt de talen als een dialect van het vroegere Servo-Kroatisch of het huidige Kroatisch en/of Servisch. Omdat dit artikel volledig objectief en onbevooroordeeld is, worden de talen in dit geval niet als dialecten beschouwd.

Wat zijn de grootste verschillen tussen Slavische talen en het Nederlands?

 • Zoals je waarschijnlijk al eens hebt gehoord, komen er in Slavische talen zeer veel slisklanken voor. Denk hierbij aan klanken als s, z, sj, zj, ts, tsj en sjtsj.
 • In het Nederlands komen meestal hooguit twee medeklinkers achter elkaar voor en slechts in uitzonderlijke gevallen meer. In Slavische talen is het geen uitzondering wanneer er in één woord 5, 6 of zelfs 7 medeklinkers achter elkaar voorkomen. Voorbeelden: het Kroatische woord 'strpljenje' (geduld) en het Poolse woord Pszczoła (bij).
 • Slavische talen kennen 7 naamvallen en het Russisch kent er 6. De enige Slavische talen die hier geen gebruik van maken, zijn het Bulgaars en Macedonisch.
 • In Slavische talen ben je (vanwege de vele naamvallen) veel vrijer in de woordvolgorde. Veel zinnen kun je in Slavische talen gemakkelijk op zo'n 3 à 6 manieren zeggen.

Welke Slavische taal leren?

De redenen waarom je een Slavische taal wilt leren, kunnen heel uiteenlopend zijn. In veel gevallen komt het voor dat mensen Slavische talen simpelweg mooi vinden en er daarom eentje willen leren. Maar de definitieve taalkeuze levert vaak wat problemen op. Er zijn meerdere vragen die je jezelf moet stellen om een goede keuze te kunnen maken. Wil je het Cyrillische alfabet leren, of blijf je liever bij het vertrouwde Latijnse alfabet? Wil je in zo veel mogelijk Slavische landen verstaanbaar zijn of maakt dat je niets uit? Heb je liever een 'makkelijke' Slavische taal of wil je jezelf echt uitdagen? Hieronder staan deze (en nog veel meer) punten uitgewerkt die je zullen helpen bij het maken van een keuze.

Latijns of Cyrillisch alfabet?

Sommige Slavische talen worden in het Cyrillisch alfabet geschreven, andere in het Latijnse. Bepaal eerst voor jezelf of je het niet erg vindt om een nieuw alfabet te leren. Het Cyrillische alfabet is in principe binnen enkele uren aan te leren, maar je zult merken dat je in het begin nog niet zo snel kunt lezen en schrijven in het Cyrillische alfabet. Dit zal je na enige tijd wel steeds beter afgaan. De Slavische talen die het Latijnse alfabet gebruiken, zijn de talen die in katholieke Slavische landen worden gesproken:

 • Pools
 • Tsjechisch
 • Slowaaks
 • Sloveens
 • Kroatisch.

De Slavische talen die het Cyrillische alfabet gebruiken, zijn de talen die in orthodoxe Slavische landen worden gesproken:

 • Russisch
 • Oekraïens
 • Wit-Russisch
 • Servisch
 • Macedonisch
 • Bulgaars.

In Bosnië en Herzegovina en Montenegro wordt zowel het Latijnse als het Cyrillische alfabet gebruikt.

Welke Slavische taal heeft de meeste sprekers?

De Russische taal is de meest grote natuurlijke taal van Europa. Er zijn maar liefst 145 miljoen mensen die de Russische taal als moedertaal hebben en daarnaast zijn er ook nog eens 110 miljoen mensen met Russisch als tweede taal. Russisch wordt tegenwoordig o.a. gesproken in Estland, Letland, Litouwen, Georgië, Moldavië, Oekraïne en Wit-Rusland. Russisch is dus de Slavische taal waarmee je je in zo veel mogelijk landen verstaanbaar kunt maken, maar dit zijn niet noodzakelijk Slavische landen.

Met welke Slavische taal kan ik me in zo veel mogelijk Slavische landen verstaanbaar maken?

Wil je je in zo veel mogelijk Slavische landen zeer goed verstaanbaar maken? Kies dan voor Kroatisch of Servisch. Deze talen zijn sterk verwant aan het Servo-Kroatisch; deze taal werd in het Voormalig Joegoslavië in het hele Zuid-Slavische taalgebied (met uitzondering van Bulgarije) gesproken en wordt nog steeds door het merendeel van de bevolking vloeiend gesproken. Indien je Kroatisch of Servisch leert, kun je gegarandeerd probleemloos communiceren in Slovenië, Kroatië, Bosnië, Montenegro, Servië, Macedonië en Bulgarije.

Wat is de beste 'basis' Slavische taal waarmee je de andere Slavische talen goed verstaat?

Wanneer mensen een Slavische taal willen leren, willen ze er meestal een leren waarmee ze de andere Slavische talen zo goed mogelijk kunnen verstaan. Wil je écht alle Slavische talen zeer goed kunnen verstaan? Dan wordt het aangeraden om twee Slavische talen uit twee verschillende taalgroepen te leren. Dus een West-, Oost-, en/of Zuid-Slavische taal. Wil je bijna hetzelfde bereiken met één Slavische taal? Dan zal je een Slavische taal moeten leren die qua geografische ligging een beetje tussen andere Slavische landen in ligt. Landen die in uithoeken liggen (zoals Polen en Bulgarije) zijn vaak iets meer beïnvloed door andere talen. Aangeraden wordt om Slowaaks of Kroatisch te gaan leren omdat deze twee talen zeer veel Slavische woorden dekken en bovendien relatief niet erg moeilijk zijn om aan te leren.

Wat is de makkelijkste Slavische taal om te leren?

Bulgaars is veruit de makkelijkste Slavische taal om te leren. Dit heeft 2 redenen.

 1. De meeste Slavische talen kennen 7 naamvallen en in het Bulgaars zijn deze naamvallen verdwenen.
 2. De meeste Bulgaarse woorden zijn duidelijk Slavisch, maar de Bulgaarse taal is ook beïnvloed door het Latijn, Duits en Frans. Hierdoor is het voor Nederlanders en Belgen gemakkelijker om te raden wat bepaalde woorden betekenen.

Let op: denk wel even na voordat je je direct inschrijft voor een cursus Bulgaars. Spreek je geen andere Slavische taal? Dan brengt het leren van de Bulgaarse taal nadelen met zich mee die wellicht niet opwegen tegen het ene grote voordeel van tijdsbesparing! Wanneer je Bulgaars leert, zal je andere Slavische talen niet zo goed kunnen verstaan als wanneer je een andere Slavische taal zou leren! De Bulgaarse taal kent namelijk het gebruik van naamvallen niet, de Bulgaarse grammatica is compleet anders dan die van andere Slavische talen en bovendien is de Bulgaarse taal ook door het Turks beïnvloed.

Waarom een Slavische taal leren?

 • Nederland kent een toenemende Slavische diaspora.
 • De handel met Centraal- Oost- en Zuidoost- Europa neemt toe. Hierdoor staat een Slavische taal tegenwoordig vrij goed op het CV.
 • Je zult álle Slavische talen tot op een bepaald niveau kunnen verstaan, ook wanneer je er slechts eentje spreekt.
 • Wanneer je al een Slavische taal spreekt, leer je er in een mum van tijd een nieuwe Slavische taal bij. Als je het slim aanpakt, hoef je er niet eens moeite voor te doen; je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk een nieuwe Slavische taal aanleren door alleen maar naar de muziek uit een ander Slavisch land te luisteren!
 • Slavische talen zijn tegenwoordig helemaal hip!

Persoonlijk advies

Ben je er na het lezen van dit artikel nog niet over uit welke Slavische taal je wilt gaan leren? En ben je serieus van plan om een Slavische taal te leren, maar heb je behoefte aan meer tips, advies of (gratis) persoonlijke hulp bij het leren van een Slavische taal? Aarzel dan niet en laat een reactie achter op dit artikel!

Reacties (8)

Reageer
Jan Smit reageerde 8 jaar geleden
30 Jul 12:42
Dag Nathalya, ik zit op te vliegveld van Lviv na 10 dagen Ukraine en zat me af te vragen wat me het snelst goed contact zou opleveren in de Slavische landen. Zoveel woorden lijken sterk op elkaar en ik hoor dat ze hier vaak net als in Scandinavië gewoon hun eigen taal spreken in andere landen Ik spreek 5 talen maar in het oosten blijft het te sterk handen en voeten werk want de Slavische groep ken ik niet... En allemaal leren gaat het niet worden. Ik kom op Slowaaks... Romaanse letters, ligt in het midden. Het wordt toch niet perfect maar ik wil niet steeds weer op Enels terug moeten vallen (wat hier overigens niet werkt)
Wat vind jij er van?
Jan reageerde 9 jaar geleden
07 Dec 22:17
Ik ga volgende winter op vakantie naar Macedonië en Montenegro en wil het liefst een taal leren. Kan ik het best montenegrijns leren of Macedonisch? Of toch Servisch of Kroatisch? Alvast bedankt.
Dem reageerde 10 jaar geleden
06 Apr 22:07
Ik zit nu in 2vwo en ik zou graag slavische talen wileren, ik spreek zelf vloeiend kroatisch/servisch maar wat voor werk zou ik bijvoorbeeld met kroatisch kunnen doen.
Bern reageerde 10 jaar geleden
26 Mar 05:34
ik ga een jaar in Bulgarije werken bij de nederlandse customer service van bulgaars bedrijf. ik wil mij graag verstaanbqar maken, wat is nu het beste, gewoon bulgaars maken, of toch liever een andere met naamvallen, is 1 slavische taal, bulgaars, voldoende om te spreken in bulgarije, of spreken ze daar in meerdere slavische talen?
Ik heb 1 tot 2 maanden tijd om in tensief de taal te leren.
Linda reageerde 10 jaar geleden
12 Jan 16:14
Hallo,

Ik ben al enige tijd in relatie met een Bosnische man en gelukkig spreekt hij Nederlands. Aan de andere kant zijn familie helaas niet en ik wil heel graag de taal leren als een verassing maar heb moeite materiaal daarvoor te vinden. Help
Kim reageerde 10 jaar geleden
07 Jan 17:35
Hoi,

Mijn hobby is het leren van talen en ik spreek er ook al een aantal vloeiend. Maar een Slavische taal spreek ik nog niet en zou er graag een willen leren. Ik twijfel alleen heel erg tussen Russisch en Pools. Ik vroeg me af of het te doen is om deze 2 talen tegelijk te leren zonder dat ik deze door elkaar haal omdat het allebei een Slavische taal is. Echter heeft het Pools het Latijns alfabet en Russisch het Cyrillische alfabet wat het misschien toch makkelijker maakt ze tegelijk te leren.
Ik ben benieuwd!

Groetjes,
Kim
Nataliya reageerde 10 jaar geleden
23 Dec 01:22
Beste Simone,

De Servische taal wordt, net als de Bulgaarse taal, officieel in het Cyrillische alfabet geschreven. Wanneer de Servische taal in het Latijnse alfabet wordt geschreven, is dit nog steeds Servisch. Er zijn namelijk enige verschillen tussen Servisch en Kroatisch. Deze verschillen zijn echter minimaal, en te vergelijken met Nederlands en Vlaams.

Servisch en Bulgaars zijn nauw aan elkaar verwant. Met Servisch kun je jezelf prima verstaanbaar maken in Bulgarije, en vice versa. Wat moeilijkheidsgraad betreft, is de Bulgaarse taal de makkelijkste Slavische taal om te leren. U zult dan wel eerst het Cyrillische alfabet moeten leren, aangezien het Bulgaars niet vaak in het Latijnse alfabet wordt geschreven. Bovendien haalt u er voornamelijk tijdsbesparing uit als u de taal uitgebreid wilt leren. WIlt u slechts enkele woorden en basis zinnen leren, dan raad ik u aan om Kroatisch te leren, aangezien het lesmateriaal in het Latijnse alfabet is. Bovendien wordt Kroatisch zeer goed verstaan in zowel Servië en Bulgarije.

Bulgaren en Serviërs kunnen het Latijnse alfabet zonder moeite lezen. De meeste Kroaten kunnen echter geen Cyrillisch lezen.

De keuze is aan u. Wilt u Bulgaars leren? Dan zult u eerst het Cyrillische alfabet leren, omdat het lesmateriaal waarschijnlijk in het Cyrillisch is. Wilt u graag het Latijnse alfabet blijven gebruiken, dan raad ik u aan om Kroatisch te leren. Met de Kroatische taal kunt u zich probleemloos verstaanbaar maken in Servië en Bulgarije en al het lesmateriaal is in het Latijnse alfabet. Persoonlijk zou ik u dus aanraden om Kroatisch te leren, omdat het handiger is voor u.

Simone reageerde 10 jaar geleden
23 Dec 00:15
Hallo,

Sinds kort dans ik bij een gezelschap waar door ik vele buitenlandse kennissen opbouw, deze komen vooral uit servië en bulgarije. Ik weer heel graag leren om in hun taal met hen te praten maar ben nog opzoek naar de goede taal om te leren.

Op facebook en twitter schrijven de serven vooral ook in het latijn, maar als ik het goed begrijp is dit dan eigenlijk kroatisch. En als ik ook mezelf in bulgarije verstaanbaar wil maken is deze taal ook geschikt? En kunnen veel bulgaren ook kroatisch lezen?

Ik zit een beetje in dubio.. Heeft u enig idee welke taal het handigste voor mij is om te leren? I. Mei ga ik naar bulgarije en in juli naar servie en het lijkt me leuk dan in elk geval een deel van de taal te begrijpen

Groeten