Hoe bouw ik als uitzendkracht pensioen op

Pensioenregeling van StiPP verplicht voor alle uitzendkrachten

Ook uitzendkrachten bouwen pensioen op. De pensioenregeling van StiPP is verplicht voor alle uitzendkrachten zoals flexwerkers die voor een een bureau werken in de Flexbranche zoals bijvoorbeeld een uitzendbureau, een payrollbureau of een detacheringsbureau. Pensioenopbouw is van belang en dit vanaf je eerste jobs zelfs als uitzendkracht.

Basisregeling van StiPP

Als je als uitzendkracht voor een uitzendbureau, detacheringsbureau of een payrollbedrijf (=werkgever in de Flexbranche) werkt, bouw je allereerst pensioen op in de basisregeling van StiPP. Je komt in de basisregeling terecht als je:

  • 21 jaar of ouder bent, en
  • 26 weken gewerkt hebt voor een en dezelfde werkgever in de Flexbranche. 

De basisregeling van StiPP gaat dus beginnen vanaf de 27ste gewerkte week en duurt t/m de 78ste gewerkte week.  

Wat je opgebouwd hebt kan je ook meenemen

Als je eenmaal in de Basisregeling bent kan je de opgebouwde weken ook meenemen naar een andere werkgever in de Flexbranche. Die zal dan verder gaan met waar je bent gebleven.

Onderbreking

Als je langer dan 52 weken niet gewerkt,hebt bij een werkgever in de Flexbranche dan moet je eerst weer 26 weken werken voordat je weer deel neemt aan de basisregeling van StiPP.

Hoogte

Voor elk gewerkt uur wordt 2,6% over je bruto-uurloon betaald door jouw werkgever in de Flexbranche aan StiPP. Onder bruto-uurloon wordt verstaan:

  • loon over je normaal gewerkte uren;
  • loon over onregelmatige uren;
  • loon tijdens ziekte;
  • wachtdagcompensatie;
  • reserveringen, zoals vakantiebijslag, vakantiedagen, bijzonder verlof, kort verzuim en feestdagen.

Uren zoals overuren, reisuren en compensatie-uren tellen niet mee.

Plusregeling van StiPP

Als je als uitzendkracht voor een of meer uitzendbureaus, detacheringsbureaus of een payrollbedrijven (=werkgevers in de Flexbranche) 78 weken gewerkt hebt, bouw je verder pensioen op in de Plusregeling van StiPP. Je komt in de Plusregeling terecht als je:

  • 78 weken gewerkt hebt voor werkgevers in de Flexbranche, en
  • dat is niet langer geleden dan 52 weken. 

Wat je opgebouwd hebt kan je ook meenemen

Als je in de Plusregeling bent kan je de opgebouwde weken ook meenemen naar een andere werkgever in de Flexbranche. Die zal dan verder gaan met waar je bent gebleven.

Onderbreking

Als je korter dan 26 weken niet gewerkt hebt bij een werkgever in de Flexbranche dan blijf je in de Plusregeling. Als je langer dan 26 weken niet gewerkt hebt moet je eerst weer 26 weken werken voor een werkgever in de Flexbranche en dan kom je weer in de Basisregeling terecht.

Hoogte

De hoogte is afhankelijk van je leeftijd. Hoe ouder, hoe meer pensioen je opbouwt. Er is eengedeelte waarover je geen pensioen opbouwd - dat heet franchise. In 2012 is de franchise vastgesteld op € 5,77 per gewerkt uur. Dus je gaat pas opbouwen van € 5,78 van je bruto uurloon. In onderstaande tabel zie je welke leeftijdsgroep welk opbouwpercentage krijgt.

Leeftijd in jaren Pensioenopbouw
21-24 5,50%
25 - 29 6,36%
30 - 34 7,44%
35 - 39 8,63%
40 - 44 10,03%
45 - 49 jaar 11,75%
50 - 54 jaar 13,70%
55 - 59 jaar 16,23%
60 - 65 jaar 19,36%

  

Geen StiPP pensioenregeling maar wel een ander pensioen?

Biedt jouw werkgever in de Flexbranche niet de StiPP pensioenregeling aan maar een andere? Dat kan. Het zou kunnen dat jouw werkgever in de Flexbranche toestemming heeft van StiPP om een eigen pensioenregeling toe te passen.  

Helemaal geen pensioenregeling? Bel of mail met de SNCU!

Biedt jouw werkgever in de Flexbranche helemaal geen pensioenregeling aan? Neem dan contact op met de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) en maak gebruik van het meldingsformulier: klik hier Je kan de SNCU ook bellen: 0800-7008. Je hebt er recht op!

StiPP pensioen - www.stippensioen.nl.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden