Besparen op je uitgaven en toch gezond eten

Waarom het artikel besparen op je uitgaven en toch gezond eten?

Overal waar je op straat loopt hoor je hetzelfde. Zijn de prijzen in de supermarkten nu alweer omhoog gegaan. Als je kijkt wat ik kon kopen aan eten toen er guldens waren of zelfs wat ik kon kopen aan eten voor honderd euro ten opzichte van nu. Weinig mensen zullen het ontkennen, de prijzen voor boodschappen in de supermarkt zijn gestegen. Of dat nu komt door de verpakkingsbelasting, de euro, de tegenvallende oogsten etcetera, iedereen merkt het. En nu zijn er mensen die dan (terecht) zeggen er zijn ook levensmiddelen die gedaald zijn in prijs. Dat klopt, maar over het algemeen is vast te stellen dat het bedrag op je boodschappenbriefje voor hetzelfde eten als een paar jaar geleden gestegen is. En helaas is over het algemeen ook vast te stellen dat het bedrag op je salarisstrookje niet in dezelfde mate is meegestegen.

Waarom is het moeilijk om geld te besparen en toch gezond te eten?

De meest eenvoudige tips (en degene die overal te vinden zijn) probeer eens een huismerk of zelf het goedkoopste merk dat in de schappen te vinden is. Helaas houdt dat vaak ook in dat wanneer je het goedkoopste merk koopt, de inhoud van het pak of potje of blikje niet meer hetzelfde is. Er zijn voedingsmiddelen aan toegevoegd die niet gezond voor je zijn. Pindakaas is dan niet meer gemaakt van pinda's en olie, maar er wordt glucose-fructosesiroop aan toegevoegd. Kaas is geen kaas meer, maar plantaardige eiwitten. Nu geldt dat niet voor alle voedingsmiddelen, maar het loont om de etiketten goed te vergelijken.

Maar wat kun je dan doen om geld te besparen en toch gezond te eten?

Maak het zelf!!! Probeer om je eten zelf te maken vanuit simpele ingrediënten. Wil je muesli? Probeer het dan zelf te maken. Er zijn legio recepten te vinden,op basis van het goedkope havermout, waardoor je een heerlijke muesli krijgt. Extra kosten: tijd. Lees bijvoorbeeld de recepten op deze link: Recepten goedkope ontbijtmuesli In plaats van soep uit een pakje: kijk wat je in je koelkast hebt liggen en trek een bouillon en maak daar soep van. Je kunt overwegen om restjes groenten (die je overhoudt) daarvoor te gebruiken. En één keer in de week soep in plaats van een warme maaltijd met vlees is een goedkoop en gezond alternatief. Bak eens zelf je brood. Dat lijkt moeilijk maar is het niet. Bloem kost tussen de 35 en 45 cent per kilo, volkorenmeel minder dan een euro. Wanneer je zelf je brood bakt (en het standaard houdt) betaal je rond de 65 cent per brood. Brood met pitjes, zaden en vlokken zijn iets duurder, maar ook goed te maken onder een euro. En weer geldt, dat je zelf weet wat er in zit. Geen suikers, kleurstoffen, conserveermiddelen, die toegevoegd worden om spullen langer houdbaar te maken, dan wel zoeter te maken. Eet uit het seizoen. Seizoensgroenten zijn altijd goedkoper. Het is niet altijd eenvoudig om daar maaltijden mee op tafel te zetten die iedereen lekker vindt, maar als je experimenteert en bijvoorbeeld een receptenzoeker gebruikt op internet, kom je uiteindelijk wel bij een lekkere maaltijd voor jezelf/je gezin. Je kan overwegen om lid te worden van een groentepakket bij de natuurwinkel of andere bron. Dit zijn paketten met een vaste prijs voor de groenten (ongeacht het seizoen) en biologisch. Eet geen stuks vlees, dat wil zeggen ga meer wokken, eenpansmaaltijden maken. Het valt niet op als je een nasi maaltijd maakt en je snijdt een kipfilet in lekkere kleine blokjes in plaats van voor iedere persoon een kipfilet bij de rijst. Ook in macaronigerechten of roerbakgerechten kun je minder vlees gebruiken en dus besparen. Of je koopt biologisch vlees en bent hetzelfde geldbedrag kwijt, omdat je minder gebruikt. En ook erg lekker, bak eens een eitje in plaats van vlees.

Gezond eten en weinig geld uitgeven is dat een illusie?

Het is zonder meer goed uitkijken in de supermarkt wat voor producten je voor weinig geld in je boodschappenkarretje legt. Veel producten bevatten vulmiddelen om de kosten laag te houden. Maar maak je het zelf, dan kun je voor minder geld gezond koken. Bespaar ze...